Приватним операторам заборонили використання державних газопровідних мереж

Приватним операторам заборонили використання державних газопровідних мереж
Приватним операторам заборонили використання державних газопровідних мереж.

Перед фінальним голосуванням за законопроект «Про ринок природного газу» була внесена поправка, яка забороняє приватним операторам використання державних газорозподільних мереж, - повідомили у прес-службі ПАТ «Волиньгаз».

Разом з тим у цій же поправці передбачено виключення - для «суб'єктів господарювання державного сектору економіки», яким дозволена робота з газовими мережами.

У ПАТ «Волиньгаз» вважають, що депутатам вдалося поховати ключову ідею закону «Про ринок газу», який готувався для впровадження в Україні правил європейського ліберального ринку. Ідеться про вільний доступ на газовий ринок компаніям будь-якої форми власності.

Це ж передбачено і в Конституції України, у статті 13 якої зазначено, що «Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання ... Усі суб'єкти права рівні перед законом».

Крім того, у ст. 22 Основного закону зазначено, що «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та повноти діючих прав і свобод».

Зараз 45 газорозподільних підприємств уклали з державою, як власником газорозподільних мереж, договори господарського відання. Це дозволяє ремонтувати, відновлювати і підтримувати газові мережі в робочому стані за рахунок власних коштів підприємств.

При цьому прибуток операторів газових мереж формується за рахунок операційної діяльності з експлуатації газових мереж, а не за рахунок володіння ними. До того всі витрати компанії-оператора і її прибуток визначаються державою в особі НКРЕКП, яка встановлює тариф на транспортування.

Судові справи будуть розглядатися стосовно всіх 45 газорозподільних компаній, і розтягнутися на невизначений термін.

"До того ж, судові тяганини негативно позначаться на роботі колективів газорозподільних підприємств і галузі в цілому, а це призведе до погіршення розрахунків, послаблення контролю за поставками газу і зниження якості надання послуг споживачам", - переконані у товаристві.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Приватним операторам заборонили використання державних газопровідних мереж
10 квітень, 2015, 10:50
Завершився 5-й автоконкурс
10 квітень, 2015, 10:41