Екологи попереджають: в Україні можуть пройти радіоактивні дощі

Екологи попереджають: в Україні можуть пройти радіоактивні дощі
Еколог радить українцям у першотравневі свята менше бувати на вулиці та не потрапляти під дощ.

В Україні можуть пройти радіаційні дощі та вітри через пожежу на території "Чорнобильської пущі". Таку думку висловив еколог Володимир Борейко, - повідомляє "УНН".

“Якби пожежу не зупинили в 5 км від сховища старої техніки, що залишилася з 1986 року, то взагалі це був би жах. Але те, що згоріло, може призвести до радіаційних дощів, радіаційних вітрів. Як відомо, радіація не суцільно залягала в "Пущі Чорнобильській", а такими собі плямами. Якщо там згоріло десь 600-700 га, то сто відсотків, що на цих радіаційних плямах була пожежа. Так що можна чекати, по-перше, радіаційних дощів. А по-друге, радіаційних вітрів", — сказав експерт.

Аби вберегтися від цих радіаційних вітрів та дощів, Володимир Борейко радить довго не перебувати на відкритому повітрі, особливо це стосується дітей. Менше часу проводити під сонцем, не засмагати на першотравневі свята, а у випадку опадів, не виходити під дощ.

"Потім все, так би мовити, "зійде". А поки воно розноситься — це небезпечно", - розповідає еколог.

Разом з тим у прес-службі Головного управління ДСНС у місті Києві запевняють, що радіологічна ситуація у столиці та околицях залишається стабільною і не зазнала змін у зв'язку з пожежею на території спеціального комбінату «Чорнобильська пуща». Тому людям нічого не загрожує. Радіаційний фон становить 11 мкР/год (норма - 8-12 мкР/год), а потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту і вміст радіонуклідів у воді не перевищують нормативних значень. Життю та здоров'ю людей нічого не загрожує. А за останньою інформацією ДСНС, ситуація у зоні відчуження значно покращилася і на 100% контрольована. Наразі пожежа локалізована.

Нагадаємо, 28 квітня приблизно о 12:54 на території «Чорнобильської пущі» спалахнула пожежа.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а на вулиці зараз безпечно бути?
Відповісти
Останні новини
Екологи попереджають: в Україні можуть пройти радіоактивні дощі
30 квітень, 2015, 13:46