Велопробіг заради миру. ФОТО

Велопробіг заради миру. ФОТО
Майданівець Василь Любарець розповів волинянам, що для того, аби війна в України припинилася – необхідно дві складові: поставка зброї та ввід миротворців.

Про це повідомляє видання Волинські новини.

«Нами рухає пам’ять про героїв «Небесно сотні» і тих, хто відстоює цілісність держави на сході. Ми бачимо шлях, ідучи по якому можна зупинити війну. Для цього потрібно, аби нам іноземні друзі надали необхідну зброю, аби в агресора не було спокуси нас атакувати. Адже вони знають, що незламний дух українців - у генах кожного, а професіоналізм солдатів високий. Друге, що нам потрібно, аби люди доброї волі за кордоном «тиснули» на свої Уряди, щоб до нас ввели миротворчий контингент. Після цього війна зупиняється. Як наслідок, імперія, яка живиться на крові, впаде… Цієї країни не буде на мапі світу, вона приречена», - говорить координатор проекту «Ходи-велопробігу «STOP ВІЙНУ» Василь Любарець.



Чоловік розповідає, що колись перший Президент Чеченської республіки Ічкерія Джохар Дудаєв говорив, що Росія помре, коли зійде українське сонце. Зі слів пана Василя, воно вже зійшло – це був Майдан.

«Він також казав, що найбільша помилка політиків – знехтувати Україною, вважати її мешканців за селюків та недолугих. А все тому, що українці завжди повертаються на землю, де поховані їхні предки. Горе тим загарбникам, які будуть жити на нашій землі, вони будуть заздрити мертвим. І це сказав не українець», - додав Василь Любарець.

Пан Василь і його супутники закликли усіх охочих приєднатися до їхньої подорожі. Між містами пересувалися бусом, а по прибуттю в місто пересідали на двоколісний транспорт. Про приїзд зазвичай нікого не попереджали.

Свою ходу в обласному центрі Волині вони розпочали із Київського майдану. Потомлені сонцем побратими розгорнули плакат «Герої Небесної сотні». Після цього подалися у приймальню голови Волинської ОДА. Однак, ні Володимира Гунчика, ні його заступників уже не застали. Тому послання із закликом приєднатися до ходи і зупинити війну залишили в приймальні керманича області.



Близько 18:00 «народні дипломати» прийшли у Луцьку мерію, але охоронець виявився не дуже гостинним: оголосив, що робочий день закінчився і прямо перед носом гостей зачинив двері. Хоча йому і намагалися пояснити мету візиту, охоронець просто пішов.

Так з’явилося вдосталь часу, аби поспілкуватися з гостями-велосипедистами, які розташувалися на відпочинок прямо на сходах будівлі міської ради і почали роздумувати, де би то їм заночувати.

«Переважно ми ночуємо у сім`ях місцевих жителів, готелі і навіть хостели нам не по кишені. Зараз у нас всього 20 гривень на п`ятьох. Ми розраховуємо на людську доброзичливість. От прямуючи до вас, перед тим були в Дубно. То там нас зустріли короваєм. Прийняли дуже щиро. Але то як де. В Черкасах мер взагалі втік, а на вигуки «Слава Україні» всі мовчали», - ділиться враженнями учасник ходи Михайло Страшок з Вінничини.

Невдовзі до учасників ходи вийшов заступник луцького мера – Юрій Вербич. Він запросив усіх в приміщення міськради. Йому тут же вручили послання «Стоп війні». За кілька хвилин прибіг і заклопотаний міський голова Микола Романюк, який особисто «вигулював» по місту експертів з Ради Європи. Мер зразу запитав, «що їм потрібно».

«Нам би ксерокс зробити сертифікатів (послання Стоп війні, - ред.) і десь переночувати», - відповіли велосипедисти.

«Займіться цим», - наказав Романюк заступнику, перепросив і повернувся до європейських гостей.

Врешті-решт за сприянням міської ради кочівники заночували в хостелі.

Якщо чоловікам все-таки вдасться знайти кошти на оформлення документів для перетину кордонів, то хода завершиться до 25 жовтня в Києві на Майдані.









Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
велопробегом по бездорожью.работать надо а не майданить или ильфа читать.
Відповісти