«Art Territory‬» – це великий крок для Луцька», – організатор фестивалю «Республіка» Андрій Зоїн

«Art Territory‬» – це великий крок для Луцька», – організатор фестивалю «Республіка» Андрій Зоїн
Як ми уже повідомляли, вчора, 23 травня, у рамках фестивалю мистецтва «Art territory: місто творців» у Луцьку під час семінару з урбаністики обговорювали міський простір.

Одним із лекторів вуличного університету міста був головний організатор та ініціатор міжнародного фестивалю вуличного мистецтва «Республіка», що проходить у Кам'янці-Подільському, Андрій Захарко (Зоїн). Він поділився із журналістами ВолиньPost враженнями про фестиваль у Луцьку.

У нашому місті Андрій втретє, але у рамках подібного мистецького проекту – вперше. Йому дуже подобається ідея фестивалю «Аrt Territiry», а найбільше те, що ініціатива його проведення належить не громадським активістам, а саме владі. Адже у Кам’янці-Подільському фестиваль «Республіка» розпочинався як ініціатива активних та небайдужих мешканців Кам’янця, без підтримки місцевої владних структур.

«Я знаю, що у деяких департаментах Луцької міськради працюють молоді люди, саме завдяки їх ініціативі народжуються такі культурні проекти. Те, що ваша місцева влада підтримує та сама створює їх – великий крок для міста», - ділиться враженнями Андрій.

Також він вважає, що якби ми проводили такі проекти раніше і частіше – у нас можливо і не було б цього конфлікту, який є зараз на Сході України.

"Людьми, які мало думають, - легко маніпулювати. А культура допомагає людям розвиватися, вчить думати, мислити. І це можна зробити саме за допомогою таких-от мистецьх ініціатив", - каже чоловік.

Щодо того, що багато хто проти проведення культурних або розважальних заходів в той час, коли в країні іде війна, Андрій Зоїн висловив таку думку:

«Чомусь ніхто не каже пекарю, таксисту, вчителю кидати роботу і йти на війну, а музика чи мистецтво – це також робота. До того ж саме такою своєю роботою багато музикантів, митців можуть допомогти зараз нашим військовим, тим, хто знаходиться в зоні АТО. Так, наприклад, кожен наш проект має соціальний фідбек.

Наш ворог хоче дестабілізувати ситуацію не лише на Сході України, але і тут, «в тилу», щоб ми сиділи, склавши руки, і боялися. Але країна має жити далі та працювати над тим, щоб наші люди, особливо молодь, не були байдужими.

Нещодавно ми із друзями повернулися із зони АТО, із Старобєльська, де не на словах знають, що таке війна, проте і там люди теж хочуть робити мистецькі проекти, бо розуміють їх важливість для суспільства».
Андрій Зоїн
Андрій Зоїн
Такими графіті прикрашають вуличні художники будинки у Кам'янці-Подільському під час фестивалю
Такими графіті прикрашають вуличні художники будинки у Кам'янці-Подільському під час фестивалю

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Art Territory‬» – це великий крок для Луцька», – організатор фестивалю «Республіка» Андрій Зоїн
24 травень, 2015, 19:09