На Волині з демобілізованого бійця намагалися «здерти» гроші за безкоштовну довідку

На Волині  з демобілізованого бійця намагалися «здерти» гроші за безкоштовну довідку
У демобілізованого бійця Олександра Лизуна з села Борочиче Горохівського району, який рік відслужив в зоні АТО, не прийняли документи без довідки про несудимість. Щоб виробити довідку, у міліції запропонували заплатити.

Про це у мережі повідомив волонтер Василь Нагорний, який надає правову допомогу бійцям.

«В комісаріаті пояснили, що вийшов новий закон. Взагалі то статус надається на підставі Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 20 серпня 2014 року № 413 і в переліку документів, які потрібно подати – довідки про відсутність судимості не має», – йдеться у дописі.

Боєць не тратив надії і вирішив поїхати за довідкою до Луцька. «Але в УМВС у Волинській області (зі слів бійця- «в приміщенні перед прокуратурою») його чекав сюрприз: йому сказали, що термінове виготовлення довідки (3 дні) вартує – 80 гривень, 5 днів- 60 гривень, а понад 10 днів - безкоштовно. Грошей катма, а тому поїхав додому… Доводи про те, що йому ця довідка потрібна не для закордонного паспорта чи купівлі зброї, а для отримання статусу УБД, залишили працівника міліції без емоцій», – пише Василь Нагорний.

У законодавстві адвокат такої норми не знайшов, тому незрозуміло, де працівники міліції взяли такі «розцінки”. Також цікавить Василя Нагорного чи після повернення додому бійці батальйону «Світязь» теж платитимуть за довідки. Це він просить з'ясувати головного міліціонера області Петра Шпигу.

«Пропоную бійцям видавати довідку безкоштовно, але так ніби вона коштує 80 гривень, тобто терміново. З іншої сторони – військові комісаріати та комісія можуть і самі перевіряти бійців на судимість», - підсумував правозахисник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лише "санітарний відстріл" як Калашникова і Бузину здатен буде змінити хабарника.
Відповісти
О це новина... всі сліпі чи дурні? За цю довідку гроші здирають уже років 5 точно, і не припинчли.. недавно робив, дали корішок про добровільний внесок на 80грн...
Відповісти
Стаття 19 пункт 1 Закону про захист персональних даних Доступ суб"єкта персональних даних до даних про себе здійснюється безоплатно!!!!!!!!!!!!!!!!!! А далі міліцейський лохотрон. Подивіться на рахунку, який дають в міліції куди перераховуються кошти.Довідка БЕЗКОШТОВНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ платіть гроші. Я не платив, але цього потрібно добиватись. За СВОЇ КРОВНІ.
Відповісти
Я нещодавно повернувся зі Сходу,пробувши там шість місяців,при поданні документів на отримання статусу учасника Бойових Дій,теж зіткнувся з аналогічною ситуацією ,про яку ідеться в вище згадані статті.В Військоматі раніше про таку довідку нічого не говорили,і в перелік потрібних документів вона теж не входила.Прийшовши черговий раз в Військомат,для того,щоб подати пакет документів,сказали про обов*язкову довідку про Несудиммість.Військовий ,який займається учасниками АТО,толком пояснити де саме можна дістати цю довідку не зміг.Коли прийшов в прийомну УВД у Волинській області,сказали що така довідка платна,і залежить від терміну виготовлення,на запитання,чи є якісь мінімальні пільги для учасників АТО,відповідь була однозначна,що пільгів для такої групи людей в них немає.Стоїть питання чому вимагають документ ,який не входить в перелік обов*язкових?,чи мають вони право взагалі брати гроші,немаючи на руках закону,який б дозволяв їм це робити?Звідки ця несправедливість по -відношенню до учасників АТО.Згідно закону про військову службу на території України,чітко вказано,що люди які мали судиммість,не можуть проходити службу в Збройних Силах України,і тим більше брати участь в проведенні антитерористичної операції,так чому зараз з невідомих причин ,в нас вимагають такого роду довідки???.
Відповісти
Це ЛОХОТРОН, ЩЕ РАЗ ПРОЧИТАЙ ЛОХОТРОН. ЩЕ РАЗ Л-О-Х-О-Т-Р-О-Н, вони можуть запитати, чи згiднi Ви внести добровiльний внесок, а який хер вибачте, зараз внесе добровiльний внесок? Це може бути тiльки в нас В Украини
Відповісти