Священики і громадськість молилися за жертв трагедії 1943 року. ФОТО

Священики і громадськість молилися за жертв трагедії 1943 року. ФОТО
Вшанувати пам’ять загиблих під час Волинської трагедії 1943 року зібралися представники волинської громади та гості із Польщі. Служба Божа відбулася 11 липня посеред поля у селі Свойчів Локачинського району – на місці, де колись стояв католицький храм. Серед інших на заході були присутні представники товариства польського мистецтва «Барви рубежів» на чолі з головою об’єднання Георгієм Ролінгером.

«Ми зараз – на місці, де швидше за все, бо до кінця не відомо, лежать залишки ваших близьких. Дідусів, батьків, братів та сестер. Втішає, що на цьому місці, де вони спочивають, стоїть пам'ятний знак Христової перемоги над смертю, – сказав у промові отець Ян Бурас. – Ми маємо пам'ятати, але не для того, щоб мститися, а щоб такого більше ніколи не повторилося. Із болем в серці кажу, що брати тої самої землі сьогодні в Луганську, в Донецьку, під Маріуполем забирають один в одного життя. І так далі бути не може. То – знову каїнів злочин».

Для молитви зібралися представники духовенства із Волині та Польщі, а також прибув отець Даніель Фоушер із Франції. Священик був учасником миротворчих місій в Руанді, Югославії, а коли ознайомився з історією Волинської трагедії 1943 року виявив бажання приїхати на пам’ятні заходи.

Під час молитви священнослужителі просили у присутніх молитися не лише за спокій душ загиблих у кривавих подіях, а й за порятунок душ тих людей, які стали винуватцями трагедії. Крім того, проводячи паралелі із подіями, які зараз відбуваються на сході країни, нагадували молитися і за те, щоб українська земля більше ніколи не бачила братовбивчої війни.

Гостем урочистостей став також доктор філософських наук, професор Казімеж Шалата. Наступного дня разом із єпископом Віталієм Скомаровським науковець мав спільну лекцію про те, чи має право людина відбирати життя в інших.

«Члени нашого товариства «Барви рубежів» щороку беруть участь у заходах, з нагоди вшанування пам’яті загиблих у тих страшних подіях. Ми переконані: тільки правда і пам’ять зможуть примирити нас по-справжньому. І мені – поляку, який виріс в Україні – особливо радісно, що взаєморозуміння між ними народами щораз більшає », – розповів голова товариства «Барви рубежів» Георгій Ролінгер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А це не Чепелюк Василь на 5 фото?
Відповісти
Останні новини
Священики і громадськість молилися за жертв трагедії 1943 року. ФОТО
16 липень, 2015, 10:44