На Волині оновлено нормативно-грошову оцінку земель

На Волині оновлено нормативно-грошову оцінку земель
Нормативно-грошова оцінка земель – важливий показник, від якого розраховуються розміри орендної плати, земельного податку, стартова вартість наділів, що заявляються на аукціони, тощо.

У Волинській області первинну нормативно-грошову оцінку земель вже здійснено у всіх 1087 населених пунктах, - інформує прес-служба ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

А від початку 2015 року землевпорядники краю оновили її показники вже у 29 поселеннях. Упродовж вересня ц.р оновлено нормативну грошову оцінку земель 2 населених пунктів.

Фінансування робіт відбувається за рахунок коштів місцевих бюджетів. На ці роботи цьогоріч загалом виділено 734,1 тис.грн.

«Нормативна грошова оцінка земель проводиться один раз на 5 – 7 років. Оновлені дані використовуються для встановлення фінансово обґрунтованих платежів за землю - орендної плати та визначення земельного податку. Як наслідок, надходження до місцевих бюджетів зростають», - каже в.о начальника Головного управління Держгеокадастру в області Василь Василенко.

Волинські землевпорядники запланували у 2016 році оновити нормативно-грошову оцінку земель ще 6 населених пунктів області.

Довідково:

Правові засади проведення оцінки земель визначені Законом України “Про оцінку земель”. Відповідно до статті 5 Закону грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Статтею 15 Закону визначено, що підставою для проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.