Церковний скандал на Волині

Церковний скандал на Волині
Представники УПЦ КП намагались захопити храм Архистратига Михаїла громади УПЦ у селі Залухів Ратнівського району Волинської області.
Спроба церковного рейдерства відбулась зранку в суботу 14 листопада.

Про це пише сайт «Про Церкву».

Події прокоментував настоятель храму отець Володимир Ковтач.

Як повідомляє Спілка православних журналістів, представники Київського патріархату прийшли до храму УПЦ та стали вимагати, щоб їх впустили у приміщення для власного богослужіння.

Вони привезли з собою своїх священиків та людей з інших населених пунктів, у тому числі з районного центру Ратне. Співали гімн України, говорили, що «українські святині мають належати українцям».

Зі слів священнослужителя Української Православної Церкви, головною організаторкою цих подій є рідна мати голови Апеляційного суду Волинської області Петра Філюка.

Це можна трактувати як спробу адміністративного тиску на громаду УПЦ. Цей релігійний православний осередок діє в Залухові вже близько двадцяти років, храм завжди належав громаді УПЦ.

Нині деяка документація громади додатково оформлюється, тому, напевне, представники Київського патріархату вибрали саме цей момент для захоплення.

До Залухівської сільради належать ще кілька сіл, жителі котрих відвідують місцевий храм. 21 листопада громада відзначатиме престольне свято, Собор Архистратига Михаїла, тому віряни УПЦ очікують на нову спробу захоплення їхньої власності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 68
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Філюк в собі не може розібратись, а хоче розібратись в Церкві.
Відповісти
Редакторам: не перетворюйте Волиньпост на рупор УПЦ МП! Даєте інформацію однобоко. Перепостили Інтернет видання УПЦ МП , а де позиція іншої сторони, місцевої громади? Не підігравайте, друзі, промоскоській церкві й намагайтеся дотримуватися балансу. Доречним було у доповнення цієї інформації подати позицію УПЦ КП, експертів. Виправляйте ситуацію!
Відповісти
церкву будував - тому вона і належить
Відповісти
УКРАЇНІ!!!
Відповісти
ГРОМАДІ! Як вирішать так і буде!
Відповісти
яка позиція КП? Ми хочемо ваш храм позицію людей на відео дуже чітко видно - хочете собі храм, будуйтеся.
Відповісти
Не лізьте в редакційну політику порталу. Хочете знати позицію дикунів з УПЦ КП - звоніть на Волиньньюз. Там вам все розкажуть, з усіма пристрастями. В них там УПЦ КП завжди - святе та Боже.
Відповісти
А чому не висвітлюють правдиво? А про дикуни це Ви про себе ? Порядна людина не буде ображати інших людей .не по християнськи це ...
Відповісти
А людей в селах запитували?Більша частина сіл хоче до українського патріархату.Багато людей в селах бояться висказати свою думку,бо московські попи можуть накласти прокляття(так люди між собою говорять).А срати Філюка то всі майстри,а навести благоустрій в селі,зробити дороги,допомогти добудувати церкву- то Філюк.
Відповісти
благоустрій та дороги за свої гроші робив? Якщо так, то де взяв? Якщо ні, то при чому тут він?
Відповісти
Люди хто боягуз заявити свою думку а хто просто не розуміє як то повинно бути...не бачать далі свого носа .от і вигукують заучені фрази на рахунок гріха як наставив ім думки НАСТОЯТЕЛЬ так вони і роблять . А про те що настоятель може теж помилятись то ніхто не думає.Він така ж людина ,А для людини властиво помилятсь і грішити ...А тим більше коли на кону стоіть вигода , і то не наші спасенні душі а фінанси
Відповісти
Геть смердячого московського попа окупанта з Волинської землі!
Відповісти
може ти не в тих місцях їх нюхав?
Відповісти
Церкву будували всі разом - залухівчани і сусіди прилежних сіл постійно збирали кошти. Нехай Філюк всі собі нагороди не приписує. Повикупляв всі землі аж до Щедрогора. Землі пустують, люди без роботи. Ратнівського аграрія не пустив , щоб розвивали там фермерство , а так і людям робота була б. Дорогу філюк зробив лише у центрі села , та й то клаптик, де уже магазинчик також йому належить. Тай не за свої кровіні гроші робить все, а де їх бере - люди й так знайють. Клаптик дороги коштував всій руйнації головної дороги від ратне до села. Але ж це вже його не стосується. Сільська громада має сама приймати рішення щодо храму. А Філюк нехай побоїться Бога.
Відповісти
Нікчемні дикуни!!! Яка кому різниця який батюшка, якого патріархату. Ми українці, певно отримуємо насолоду, коли ідемо щось громити під команду ФАС..
Відповісти
Многие из волынян Славяне, зачем вам церковь?
Відповісти
тебе в ольгино не ту методичку дали?
Відповісти
тупе стадо не памятає своїх предків.
Відповісти
Типове рейдерство. Тільки у нас в Україні частіше відбирають промислові об'єкти або комерційну нерухомість, а ця зграя "комсомольців" під проводом інших церковників вирішила "відтиснути" собі церковний храм, який їм не належить. Звичайні бандюки, таких зараз багато. Головне - творити беззаконня, не забуваючи при цьому голосно заспівувати гімн України, ну а якщо хочеш вкрасти вже геть багато , то просто необхідно при цьому ще вигукувати "Слава Україні". І все! Ти вже не бандит, а "патрійот". І роби, що хочеш. Так і тут.
Відповісти
Скоро люди не допустять Філюка в рідне село. За грався дядько.
Відповісти
оце показав київський патріархат чого він вартий!учить бути істинними християнами і поступати по правді)))) позор і ганьба! справжній християнин ніколи так не поступить. найлегше взяти з собою бандюків, прикритись благородним ділом і заабрати чуже, до чого не докладали зусиль!
Відповісти
добре що люди у нас є свідомі і не допустять такого самоуправства
Відповісти
На базарі в Ратне люди прогнали представників кп які збирали пожертви на престольне свято в райцентрі, за Залухів теж ім нагадали. Будьте людьми це вам не Тернопіль. Полісся відстоіть своі храми.
Відповісти
Живу не на Волині і на Заході України, але люди - просто супер. Про яку Україну говорити, які символи сповідати, якщо під молитви руских попів наших хлопців відспівувати. Чи не одна зараз мати і жінка проклинає Москву і проповідників "миру"? Не знаю того Филюка, але мама його , напевне, -супер-жінка, якщо протистоїть смердючій політиці духовної бідності . Опамятайтеся, люди
Відповісти
цілком згідна. Перша стали би у ряди тих, хто за Україну, нашу мову і нашу церкву. Це як роками полоскали людям мозги, щоби так сліпо вірити попам-запроданцям?
Відповісти
УПЦ КП в якому році утворилась, ваша свідомосте?
Відповісти
Україні бути. А дітей, чому вчите - служити Росії, а якою мовою їм це кажете? Якою вчите молитися. А як рука піднімається поставити хрест у церкві московського патріархату при тому, що війною йде на нас Росія
Відповісти
Бог один! Але навіщо спонсорувати московський патріархат? І не соромно в такий час молитися російською мовою,коли є своя рідна...
Відповісти
пошукайте в Гуглі "церковнослов'янська мова", вас чекають неймовірні відкриття.
Відповісти
Збирали підписи на церкву КП, а підписів мізер...
Не вмішуйтесь в Залухівську церкву. Громада сама знає, що робити. Ганьба тим, хто робить війну у Залухові...
Відповісти
- паства, іншими словами, стадо, яке має вести пастир; пастир веде за Москвою... і не в Залухові війна, а в Україні, яку робить Москва. Тому свідомі українці і стпавлять питання руба. Дуже правильно, до речі, роблять.
Відповісти
свідомі українці - це мізерний відсоток недолюдків з діагнозом ідіотів. не лізьте до сіл. там можна отримати в носа.
Відповісти
Свідомі українці, це ті, які зараз на заробітках в Москві, щоб в АТО не йти?
Відповісти
Ви кличете путіна сюди такими дуже "правильними"вчинками. Хочете наробити крові ще тут? Ви вже все вирішили? Може завтра вам сподобається чужа хата чи бізнес? Це ж так просто зібрати підписи та гопкомпанію і вперед! Отож, вкотре будуть показувати подію на цілий світ і тицяти - он бач фашисти. Хочете мати де молитись - філюк вам в поміч. На сході такі ж розумні почали війну - грабували "сєпарів". Дотепер наші сини там гинуть, через такі дуже " правильні " вчинки.
Відповісти
ню..сидіть смірно..вчіть російськоїдітей по школах..для рівності..щоб не подумав чо путін..щоб поводу не було..громадо , чи треба повід хулігану щоб заїхати по ребрах комусь в підворотні..чи треба виглядати в кватирку(вікно для інтіліген) чи стоїть він підпідїздом коли вирушаєш в магазин чи на роботу..це теж провокація..везіть дітей в вишиванках до кіріла..слухайте чому ви частина росії..із пакон вєков..
Відповісти
Як за допомогою так всі до Філюка, а як тут, то він прям такий-такий поганий! І доречі, більшість підписів було за КП!!!
Відповісти
ух ти, скільки залухівчан тут у коментах сидить, і всі як один з КП :-)
Відповісти
"Доборолась Україна до самого краю-гірше ляха свої діти ііі розпинають... Зупиніться, недолюдки, бо лихо вам буде"... Ото. Шевченко би побачив вас ,фальшиві українці. За що землю продаєте? Кому?-Путіну Чи КИРИЛУ,який благословляє руських на війну з Украіною.. Тут не йде мова про Господа і віру, а боротьба за уми людей і нашу землю. Як діти жити будуть в московському ярмі. Сьогодні московська церква-завтра жити підрусским братом
Відповісти
будете лізти своїми брудними рейдерськими лапами до храмів УПЦ - не ображайтесь, але підете зі своїм фальшивим пафосом куди положено.
Відповісти
А Шевченко в якій Церкві молився? Не в "московській"?
Відповісти
та його і вивезли московити, бо традиційно в раби українців заприторювали - читайте уважно його твори: там - звернення до Бога, а про попів - чиста правда. А що ж то за таке пп і перехожий - святі отці,,,,,,,,,,,,,,,,
Відповісти
А читали, що пишуть про це денеерівці? Не дай, господи їх сюди. Нам - кінець. Страх, жах - матюки - та такі, яких навчили нас "русские братья". Ви спитайте дідів, чи так бридко вони матюкались, як наші сучасники - "українці"
Але - "никогда мы не будем братьями ни по Родине, ни по матери"
Відповісти
Була в тому Залухові. А нам би такого Филюка... То що пані директорка теж йому дулю сьогодні тиче. А що школі він не помагав? Не вірю. А так красиво дивиться стенд перед селом "Тут починається Україна". Де? Там, де за московську церкву українців поносять? Шановні колеги із Залухова, зніміть із дітей вишиванки, а з себе грим українства...
Відповісти
Мені смішно із тих "пп" і "перехожого". Під ким маскуєтеся, панове? - краще помоліться за мир, а не за гроші. А до тих, хто порахував чиїсь доходи, за які хороші справи робилися, отримуйте відповідь - не пропилися, не прогулялися, а в добро вкладалися... Жаль, що живу тепер не на Волині. Соромне Полісся - мабуть, ви ніколи і не були українцями
Відповісти
Все одно Україна буде. І побачите, що буде українська церква, а не замаскована русифіковна. І геть батюшків, а щиро просимо священників
Відповісти
Ото-то землячки... як використовувати людину -то перші і перші, якщо ср...ти... Фу не хотів би я опинитися на його місці
Відповісти
Хто захоплював? І хлопці-вояки і праві вели себе достойно, а от москалі... А одна педагогша то так верещала як свиня недорізана... ти ще найближчих проаналізуй - п...хи
Відповісти
нюс приїдуть..то смірно стійте щоб не зганьбити себе..недати повод для провокацій..тоді буде мір..солоденькій мір та торговля..вчімось дякувати за щасливе...що в кого там..
Відповісти
Патріарх Московський прийняв звернення до всієї Повноти Російської православної церкви, „всіх народів історичної Русі" щодо подій на сході України

У своєму звернені патріарх повідомив, що "на південних кресах історичної Русі розгорілася міжусобна брань". Тобто він чи то відмовляється визнавати російську агресію в Україні, чи то продовжує вважати Росію й Україну чимось єдиним, тому називає цю війну "міжусобною". Можливо, втім, і те, і інше.

Як вже заведено, патріарх нагадав нам, що для нього і очолюваної ним церкви не існує ніяких "україн" - існує "історична Русь". Отже він продовжує годувати вірних примарами "окремої реальності", вигаданою виключно для того, щоби зробити з РПЦ "духовну скрепу", яка виправдає претензії Росії на свої колишні колонії. А в нашому випадку, ще й виправдає російську агресію - бо це ж, бачте, "територія історичної Русі", а отже на ній Росія ніяк не може бути агресором. Вона тут "в своєму праві". Це її "історична територія". Дарма, що в міжнародному праві немає такого формулювання - закони, як відомо, написані для слабаків.

Натомість дісталося опонентам "руського мира" - греко-католикам і УПЦ КП, які, на думку патріарха, виконують "замовлення чи доручення з боку тих чи інших політичних сил" і, на відміну від РПЦ, є "релігійними за назвою, але мирськими за суттю організаціями".погугліть то за той рік.подивіться в кого є інтернєт хоч на ютубах що ваші мацковскі начальнікі про все це говорять..єдіний народ..
Відповісти
Правда, правда, правда...Робили нас холуями, роблять ідіотами і зроблять повними рабами. РАБИ, воскресніть і воскресіть Україну!
Відповісти
Почнемо з історичної довідки:

"988 року сталася найважливіша подія в історії Русі - її хрещення. Відтоді православ'я стає головною релігією Русі.
...
Ще з середини 13 сторіччя, після спустошливих татаро-монгольських набігів, Київ утрачає значення одного з головних міст Русі та приходить до занепаду. На Русі утворюються три інших центри: західний навколо Волині, міст Галича та Володимира (Волинського), та два північні (Володимир на Клязмі та Новгород). (Джерело: Вікіпедія)"

Зверніть УВАГУ: РУСЬ і Росія - це не одне й те ж саме. Знову ж таки беру з Вікіпедії 2 визначення:

"Русь — це назва історичного регіону в Східній Європі з центром у середньому Подніпров'ї. У XI — XIII століттях позначала так звану Руську землю довкола Києва, Чернігова і Переяслава, що була осердям середньовічної держави Київська Русь." (Всі, хто знає географію, розуміє, що Київ, Чернігів, Переяслав - це міста сучасної України).

"Росі́я — це держава у північній Євразії, федеративна змішана республіка."

Різницю відчуваєте? Тобто, Росія до зародження Православної Церкви абсолютно НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ не має. А її засновником стала саме Україна, як в той час називалася Київська Русь, або просто Русь.

Але, на жаль, з часом історія складається так, що після розпаду Київської Русі, Україна починає перебувати під владою інших держав, в тому числі і тодішньої Російської імперії. Тому вся основна влада переходить у Москву. І верхівка Православної Церкви теж. Але зародилася вона, як ми вже знаємо, саме в УКРАЇНІ!!!

Нарешті, 1992 року Україна здобуває незалежність, а разом з нею і Православну Церкву з своїм митрополитом, але під керівництвом російського патріарха. Незважаючи на це, наша Українська Православна Церква є незалежною і самостійною у своєму управлінні, - про це свідчать офіційні документи. І Московська Патріархія не повинна мати ніяких претензій на церковне майно нашої Церкви.
З часом, Українська Православна Церква отримала б законним способом і власного патріарха. Але цьому завадила група людей на чолі з таким собі Філаретом, який організувавши заколот, незаконними шляхами утворив свою церкву, яка тепер називається Українською Православною Церквою Київського патріархату. Просто взяв і створив. Нічого так, правда?
Детальніше про цей злочин можна прочитати за посиланням: http://www.pochaev.org.ua/?pid=1327.

І ще, церква і патріарх - це не одне й те саме. Це знову ж таки абсолютно різні речі. Патріарх - це в першу чергу просто ЛЮДИНА.

Щодо МОВИ. У Київській Русі розмовляли церковнослов'янською мовою. Святі Кирило та Мефодій переклали Євангелія, Псалтир, Апостольські послання теж цією ж мовою. Церковнослов'янська - це прамова української. І у нашій церкві служба відправляється НЕ російською, а саме ЦЕРКОВНОСЛОВ'ЯНСЬКОЮ. Тому можна з впевненістю сказати, що це росіяни використовують українську прамову, а не ми їхню!

У центрі мого рідного села Залухів, на невеличкому пагорбі, стоїть Українська Православна Церква, в будівництві якої приймали участь мій дідусь та вже покійна бабуся і в якій Богослужіння звучать на церковнослов'янській мові, тобто прамові українського народу. Кожен, хто хоч раз у ній був, впевнена, відчував на душі радість, тепло та Божу благодать.

А зараз, через незнання української історії та дурість деяких людей ми можемо втратити цю Благодать.

Люди, протріть очі, загляньте в підручники з історії, почитайте, подумайте, а вже тоді говоріть щось про патріотизм.

Наша держава вкотре переживає дуже складні часи. Але я знаю точно, що Бог нас не покине, бо за нами правда. Так само як і не покине нашу Церкву, бо і тут за нами правда.

Я дуже щаслива і щодня дякую Богу, що народилась в Україні і що є українкою. Я пишаюсь нашою землею, нашою історією, нашим народом.

Я щиро дякую тим людям, які захищають мою Україну на сході і щодня за них молюся.

Я підтримувала Майдан і вважаю героями хлопців з Небесної Сотні.

Не знаю чи можна назвати мене патріотом, але я точно знаю, що ніколи не зраджу своєї рідної України, як і ніколи не зраджу своєї рідної Церкви.

Я ходжу в Українську Православну Церкву Московського патріархату, не тому, що я "за росію" і не підтримую свою державу, а тому, що я маю власні тверді погляди, підтверджені конкретним історичними фактами.

Люди, не чіпляйтесь до назв, не перекручуйте факти, не створюйте проблем, де насправді їх немає!

Ви називаєте себе патріотами?
Так невже така любов до України заставляє вас втікати від повісток і виїжджати за кордон?

Скажіть скільки сумок з продуктами, ліками чи іншими життєво необхідними речами ви відправили на Майдан чи на в зону АТО?

Хто з ваших дітей написав хоч одного листа з словами підтримки українському військовому?

Скільки свічок у Церкві ви поставили за здоров'я чи упокій наших захисників?

Чи у нас тепер патріотом називається той, хто найбільше кричить і підбурює людей?

Хочете ладу в державі, то наведіть лад у своїй голові!
І просто будьте ЛЮДЬМИ!!!
Відповісти
Із Вікіпедії інформацію че рпати просто. Там усе : історія, правда, брехня, наклеп, а тепер і твоі , пані учителько, докори патріотам, до яких по допомогу лазила як припекло, і не посоромишся знову прилізти ізіз Сірковии очима. А як же іще, маючи таку ушлу представницю сімейства в обласному центрі.
Відповісти
Дякую за такі слова в мою сторону) Але знаєте, заздрість - це погана річ) Тому, якщо у вас в сім'ї немає таких представників, то можете звертатися) Буду рада допомогти)
Відповісти
Люди, схаменіться, про що ви говорите! Не треба віру змішувати з політикою! Те, що я хочу відвідувати церкву московського птріархату, не означає, що я сеператистка, а означає, що хочу сповідувати віру моїх предків, віру в якій мене охрестили! Я люблю Україну, я люблю Бога і хочу молитись до нього у своїй сільській церкві!!
Відповісти
Дякую за такі слова в мою сторону) Але знаєте, заздрість - це погана річ) Тому, якщо у вас в сім'ї немає таких представників, то можете звертатися) Буду рада допомогти)
Відповісти
яку Україну..де вона..набери руска православна армія..вони тоже моляться в тій самій церківі що іти..в (на для них) Україні..і святять їх разом з зброєю тіж попи..подивись що зараз в криму говорять батюшки ваші..за лінією як каже ахмєт "зіткнення"..а да в вас село окремо від того..приміщення церкви не те..моделіруй розказуй про помощь..вам напрямки вже вказали-розвивай мислю
Відповісти
Мені все одно, що говорять батюшки з Криму! Я українка і на цьому крапка! Але я хочу сповідувати руську віру, і читати молитви Кирила і Мефодія, а не молитви якогось придуманого українського патріархату! Це моє бажання і ніхто не має права в мене його забрати, або змінити!
Відповісти
то. й читай, але у Росії, а тут треба відстоювати все українське
Відповісти
та кому заздрити? Ганьба! Може, чистоті? І поведінка , і відносин,івигоди, і шустрлсті в чужій хаті. Аяяй -ми ж ровесниці. фу! Ото-то. божа благодать і молитви
Відповісти
То скажи мені це в очі, а не прикриваєшся анонімністю і ім'ям "однокласники"
Відповісти
Прийде час - скажемо. А поки сиди тихо, поки не прийшло на рідну землю лихо...
Але з вірою стверджую словами Пророка: "І на оновленій землі врага не буде й супостата, а буде сини і буде мати, і будуть люде на землі"...
Відповісти
З жахом читаю статтю, ще більше обурення викликають коментарі нижче, а найбільшою прикрістю для мене стала поведінка місцевих жителів - молодих, здавалося б, перспективних хлопців та дівчат, яким будувати майбутнє країни. Невже таким чином ми маємо його будувати?! Переступивши всі щаблі людських чеснот, ви пишете про людяність, закликаєте "…бути Людьми"??? Невже людяною сьогодні є ваша поведінка,? невже людяністю є ті образливі слова та вигуки "розкольники", адресовані людям, які хочуть молитись в "українській" церкві.? Ви тут "кидаєте каміння" у ворота пана Філюка? Та хіба ж це не з його ініціативи та підтримки були побудовані у Залухово скульптури, фонтан, сквер, і все чим сьогодні гордиться Залухів, включаю у цей перелік також і церкву. Хіба ж це не Петро Тодосійович безвідмовно допомагав усім охочим у вирішенні будь яких (інколи й зовсім буденних) питань? ЛЮДИНА, яка все життя вважала Залухів та залухівчан своєю Батьківщиною, і все робила для того, аби про Залухів знали в усій Україні, уже перетворилась для вас з покровителя на ворога!?
Хочу звернутись до своїх ровесників - молодих людей. Якщо у вас не вистачає бажання чи сил усвідомити та зрозуміти, що на Україні і церква має бути українська, то знайдіть у собі хоча б краплю порядності не називати патріотів – зрадниками, поважати іншу думку та позицію і не кидатись на цю думку жердинами. Спочатку, як на мене, має бути Людяність, і лише потім релігія. Жердинами та псевдопатріотизмом ми не відстоїмо та не побудуємо нової України, до якої так усі прагнемо!
Відповісти
Сначала нужно провести разъяснительную работу. Рассказать, что Московский патриархат тоже не имеет томас (право на служение) от Всесенского партиарха, что наша церковь всегда была экзархатом Константинопольского патриархата, что Петро Могила и все церковнослужители того времени были против вхождения в МП, ну, и т.д. Тогда не будет НИКАКИХ споров. Ведь все от незнания.
Відповісти
Прочитала і мені стало страшно .Куди ми котимось? і то з шаленою швидкістю.-прірва з грязними образами і що далі то більше ..Зупиніться и помоліться ..Прийде час і ми будем відповіддати за все зроблене сказане і подумане...А осуджувати інших це не по ХРИСТИЯНСЬКИ .Читаю і бачу розбіжності з СВЯТИМ ПІСЬМОМ ....ТАК за що ви сперечаєтесь за ЦЕРКВУ за БОГА чи за те хто там буде правити і кому платити ДАНЬ ...І якщо захотіти то можна кожній людині приписати той чи інший гріх .Ми всі грішні.БОГ був без гріха але ми- люди -найшли за що розп"яти....Подивіться навколо .СВІТ прекрасний і будьмо ми хоча трішечки добріші і милосердніші один до одного..
Відповісти
Згідна за все відповідати але ми не думаємо а от ідемо як ,стадо, вибачте _баранів .Людина яка ганьбить іншу далеко не краща а частенько сама по вуха в лайні ...
Відповісти
Звернення до ФІЛЮКА.- не робіть добра не матимете і зла ...ТАК -багато зробив для односельчан.МИ всі разом взяті не зробили стільки для своєі МАЛОІ БАТЬКІВЩИНИ як він один. а скільки було особиских звернень про допомогу.А тепер ми йому віддячуємо і які ми після цього православні? А забути добро -це теж хріх
Відповісти
Я звами згідний,Ната це ваше ім"я ..Я думаю що ми знайомі. А що до справедливості то правда одна і вона в БОГА.а читаючи коментарі більшість виливання бруду ... І запам"ятайте якщо в людини
БОГ в ДУШІ то поганих слів вона не скаже про інших і осуджувати не буде ...це не по ХРИСТИЯНСЬКИ ... Бачив відео - якесь однобоке і зовсім мало народу показано.Чому ? Є що приховувати ? ...А обзивати людей великог розуму не потрібно...А ще в мене запитання до священника молоденький гарний а от поводитись так не гоже для людини молодоі та і при такому чині обзивати ЖІНКУ та ще і стареньку слово те навітьне охота писати, перепрошую,-здуріли-...Для мене якось сумно про людину судити але я таких ХРИСТИЯН не бачу щиро молящих за нас БОГУ .ВСІМ ДОБРА і ПРИМИРЕННЯ в ДУШІ .МИРНОГО НЕБА .ЩАСТЯ І ..ХАЙ БОГ ПОДАРУЄ НАМ ВСІМ примирення І ЗБЕРЕЖЕ ВІД ВСЯКОГО ЗЛА.
Відповісти
НЕ так давно коли був з візитом в КИЄВІ ПАПА РИМСЬКИЙ то що робили і говорили првославні Московського ПАТРІАРХ. ---а зараз МОСКОВські поіхали на зустріч З ПАПОЮ аж на КУБУ....ПРО що це говорить...?
Відповісти
Останні новини
Церковний скандал на Волині
15 листопад, 2015, 11:20