Лучанам розповіли, як подорожувати за кордоном, витрачаючи 7 євро в день. ФОТО

Лучанам розповіли, як подорожувати за кордоном, витрачаючи 7 євро в день. ФОТО
Лучанки Юлія Сідімянцева та Олена Сідімянцева, мандрівний тандем "Мандросвіт", подорожуючи країнами світу, свідомо ігнорують туристичні агенції, готелі та громадський транспорт.

Саме про такий досвід подорожування розповіли мандрівниці під час зустрічі, яку організували активісти ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва у неділю, 27 грудня.

За плечима у дівчат - подорожі Туреччиною, Грузією, Молдовою, Україною та піврічна експедиція «За півроку до Марокко» країнами Європи та Північної Африки, під час яких вони пересувалися виключно автостопом та жили у місцевого населення.
Дівчата кажуть, що немає ніяких порад, як почати подорожувати.

"Потрібно нічого не боятися, а просто взяти і почати", - стверджує Юля.
Саме так вони і зробили, вирушивши минулого року у листопаді в піврічну мандрівку до Марокко.

"Ми не хотіли якусь звичайну подорож, а тому придумали цілий проект. І це дуже класно насправді, тому що, коли ваша мандрівка незвичайна, коли ви підводите під неї певну концепцію, наприклад, ми назвали свою експедицію "За півроку до Марокко", людям, яких ви потім зустрінете, буде навіть приємно брати в цьому участь, стати частинкою такого проекту. Тоді є що розповідати водіям, людям, в яких ви живете, можна заручитися підтримкою медіа чи навіть знайти спонсорів", - розповідають дівчата.

Так, одне з волинських видань написало для них супровідний лист, перекладений дев'ятьма мовами. За його допомогою, наприклад, луцькі мандрівниці домовлялися про безкоштовний вхід або знижки у музеї, церкви. Такі ж привілеї дають мандрівникам міжнародні студентські квитки ISIC.
На зустріч Юля та Олена прийшли у спеціальних світловідбивних жилетках. Саме так вони подорожували автостопом.

"Ці жилетки часто спрацьовують, бо водії звертають увагу або думають, що це поліція, і зупиняються", - стверджують мандрівниці.
Загалом правила автостопу не передбачають оплату за проїзд, проте, якщо трапляється так, що водій вимагає гроші, за словами дівчат, - це провина лише самих мандрівників.

"Треба одразу питати, чи можна з вами під'їхати без грошей. В Європі можна цього не казати, там і так прийнято, що подорожніх беруть без оплати, а в Україні це обов'язково потрібно запитувати, і чим гірша машина, тим голосніше", - з гумором запевняють автостопниці.

Можна стопити з табличками, у Європі це класно працює, в Україні - не завжди.

Для успішного автостопу дівчата радять вибрати місце з широким узбіччям, щоб машина здаля вас побачила, встигла зреагувати і зупинитися, не ставати за поворотом. Рюкзак не бажано ставити на дорогу, водії просто можуть не захотіти брати автостопера з брудним рюкзаком до себе в машину.

Житло мандрівниці знаходили за допомогою каучсерфінгу - всесвітньої мережі гостинності, за допомогою якої по всьому світу люди безкоштовно приймають в себе мандрівників, так само це може зробити будь-який українець.

"Якщо ви не маєте багато коштів, але дуже хочете подорожувати, це прекрасна альтернатива готелям. Але пам'ятайте, що каучсерфінг - це не хостел, не койкомісце, не спосіб "перекантуватися" деякий час, в першу чергу, - це спосіб знайти друзів", - розповіла Олена.

Але, незважаючи на те, що ця мережа з кожним роком стає все більш популярною в світі і в Україні, багато українців не дотримуються її правил, неправильно заповнюють запит, який надсилають каучсерферам. Треба звертатися на ім'я, уважно читати профайл людини, в якої хочете заночувати, залишити посилання на свої аккаунти в соцмережах, детально пояснити, чому саме з цією людиною ви хочете познайомитися.

Дівчата також порадили за кордоном звертатися до українських спільнот, адже наших співвітчизників там є дуже багато.
Проте українці інколи можуть і в халепу потрапити за кордоном. Дівчата розповіли, що в одному із міст Іспанії вони хотіли провести невелику зустріч із громадою українців, але про це дізналися молоді місцеві комуністи.

"У них думка така: комунізм - це добре, Росія - добре, а відповідно, Україна - це фашизм і це погано. Тому біля цього кафе зібралося кілька десятків підозрілих молодиків, і власник був змушений нам відмовити, бо боявся агресії іспанських "тітушок", тому довелося проводити цю зустріч "підпільно", - розповіли лучанки.
Загалом поїздка до Марокко зайняла у них 174 дні, загальний бюджет становив 1 780 євро, а в середньому дівчата витрачали 7-8 євро на день на двох.

Щодо харчування, то теж існують економні варіанти, наприклад, в країнах Європи досить розвинуте фріганство - коли їжу можна знайти практично у смітниках.
Лучанам, які не мають ще досвіду таких подорожей, але мають бажання, для початку дівчата порадили, якщо є можливість, приймати гостей у себе, за допомогою того ж каучсерфінгу. Саме так зробили вони, "вписуючи" в себе вдома мандрівників-іноземців. Це мотивувало і їх "пуститися в мандри".

"Спочатку прийміть світ до себе", - радять дівчата із мандрівного тандему "Мандросвіт".

На останок усі присутні, а це і діти, і люди старшого віку, взяли участь у лотереї, де мали можливість отримати сувеніри, які "Мандросвіт" привіз до Луцька з різних країн світу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дівчатка, які ж ви молодці!!!!!!!!!!!! Так тримати Зараз же подивлюсь що нового у ваших акаунтах)))
Відповісти
мандосвіт, ще б і грошей заробили. а так тіко витрачают: 200 грн. в день, то виходит скіко в місяць. де так заробиш?
Відповісти
Живемо економно)))
Відповісти
За такі слова можна і по морді отримати.Не боїшся,чудак?
Відповісти
Приїдь -поспілкуємся на цю тему
Відповісти
Скільки агресії... Всі мають право на власну думку, а ви зразу - в морду ... В яку європу вас пускати, бидло?!
Відповісти
Справа не в зайвій агресії.Тут був коментар(але його удалили) в якому якесь "чудо всезнайко" написало,що ці дівчата можуть в поїздці ще й підзаробити.За це треба наказувати.
Відповісти
Не вже ви так впевнені, що в тій Європі чи ще де інде всі такі привітні і пухнасті? Чи там немає своїх уродів-збоченців. А тепер уявіть, що ваша дитина стоїть на узбіччі дороги і голосує. І хто її підбере? Не уявляєте? Бо можливо у вас своїх дітей не має, а в вашій голові замість мозків один суцільний "драйв".
Відповісти
Подібне притягує подібне ;-)
Відповісти
Дуже слушне зауваження. З цього потрібно починати з норм особистої безпеки.
Все ж таки це не публічна поїздка, яка висвітлюється ЗМІ.
Навіть в благополучній Європі повно небезпеки для всіх (і іноземнців, і неіноземців), а особливо для подорожуючої молоді.
Не треба створювати зайву безтурботну романтичність для своїх слухачів.
Відповісти
а ось так путлєр заманює любітєлей рюського міра в крим:
С 2016 года в РФ вступает в силу закон о компенсации средств, затраченных на отдых в Крыму, Карелии и на Камчатке. То есть семья, приобретающая в турагентстве путевки для отдыха на некоторых российских курортах, сможет вернуть потраченные деньги практически в полном размере. Расчет возвращаемой суммы будет производиться в зависимости от стоимости путёвки, которая не должна превышать 50 тысяч рублей на одного человека.
Відповісти
Була на зустрічі. Дівчата все так захопливо описали...але ж практично-побутові питання все одно залишились "за кадром". Якщо в сусідню Польщу на закупи поїхати треба-віза, страховка, довідка з роботи (рахунок у банку) і 50 євро на день-то в Марокко з'їздити простіше простого.
Відповісти
Чому ж Ви не ставили "побутові" питання на зустрічі? Ми б радо на них відповіли :)
Відповісти
Не хотіла псувати загальної приємно-дружньої атмосфери :-)
Відповісти
Ви б не зіпсували атмофери, а тільки з'ясували б для себе ось такі побутові питання. Ми нічого не приховуємо і з радістю поділимось інформацією і набутим досвідом.
Відповісти
Останні новини
Лучанам розповіли, як подорожувати за кордоном, витрачаючи 7 євро в день. ФОТО
28 грудень, 2015, 19:35