Громадський транспорт: у Луцьку та інших західноукраїнських містах назріває пільгова «криза»

Громадський транспорт: у Луцьку та інших західноукраїнських містах назріває пільгова «криза»
У більшості західноукраїнських міст назріває скандал – народні депутати «забули» внести зміни до представленого урядом проекту закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» у частині фінансового забезпечення наданих державою пільг окремим категоріям громадян на проїзд в транспорті.

Отож, грошей на безкоштовне перевезення пільговиків немає, пише Рress-центр.

- Чинне законодавство дає підстави для висновку: немає фінансування – немає пільг, - говорить голова Львівської обласного відділення «Асоціації автомобільних перевізників» Іван Велійка. - Одночасно з законом про державний бюджет на 2016 рік народні депутати прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». У цьому документі норми, якими передбачались пільги для проїзду у громадському транспорті, перефразовані так: «Пільги, передбачені…, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету». Тобто, починаючи з 1 січня 2016 року надання пільг та фінансування втрат громадського транспорту від перевезення пільговиків покладено на органи місцевої влади. Ми ще в середині грудня написали листи губернатору, голові обласної ради, меру з вимогою підготувати відповідні рішення, але конкретної відповіді немає досі.

Головний перевізник Львівщини, не приховує, якщо ситуацію не врегулювати якнайшвидше, буде справжній бунт.

- Але врегульовувати її потрібно на державному чи, принаймні, рівні органів місцевого самоврядування, - каже Іван Велійка. – Деякі львівські перевізники уже повісили оголошення, що з 11 січня припиняють перевозити пільговиків. І мають на це право, адже, якщо немає компенсації, то немає і послуг безкоштовних. Хоча, людям того не поясниш.

Як варіант, Іван Велійка пропонує, щоб органи місцевої влади обмежили категорії громадян, які матимуть право на безплатний проїзд. Залишили рівно стільки, скільки зможуть профінансувати з місцевого бюджету, бо нині їх надто багато, і всіх «не потягнуть». Або перевозити пільговиків лише у певні години, як уже було у Львові, тільки потім це правило чомусь скасували.

Звертатиметься до Кабінету міністрів і Луцька мерія. За словами заступника міського голови Сергія Григоренка, вони тепер узагалі не знають, як діяти надалі.

- У нас занадто багато пільговиків, - каже Сергій Григоренко. - Міський голова Микола Романюк доручив підготувати на чергову сесію міської ради проект рішення «Про звернення до Кабінету Міністрів України та Голови Верховної Ради України щодо критичної ситуації з перевезенням пільгових категорій громадян у 2016 році». У цьому документі ми вимагаємо, аби уряд заклав у держбюджеті гроші на компенсацію за пільгові перевезення у повному обсязі. Якщо ж коштів на це немає, держава має чесно визнати це і суттєво зменшити перелік пільгових категорій, залишити найбільш вразливі, зокрема, інвалідів І групи загальних захворювань, інвалідів І групи по зору, учасників бойових дій та інвалідів Другої світової війни. Тоді, можливо, міський бюджет й зможе осилити такі перевезення.

Закарпатські депутати теж звертатимуться до уряду та парламенту з проханням врегулювати це питання. Вони теж визнають, що місцеві бюджети перевозити усіх пільговиків за свої гроші не зможуть.

У Рівному ситуація дещо інша. За словами президента ГО «Союз перевізників України» та голови асоціації перевізників міста Рівне Валентина Демчука, нововведення суттєво вдарить по кишенях міжміських перевізників.

- У Рівному давно існує обмеження щодо пільгових перевезень – не більше чотирьох осіб в салоні, за це ніколи ніхто нічого не компенсовував, - говорить Валентин Демчук. – А от щодо міжміських, обласних перевезень, то, направду, буде дуже складно. Адже такої кількості пільговиків обласний бюджет не витримає. Очевидно, доведеться скасувати більшість категорій, які мають право на безоплатний проїзд.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Доскакалися придурки??? Дожилися українці не в кармані не в ширінці!!!
Відповісти
нова горе-влада нас розводить як лошків
Відповісти
Сміття та поводження з твердими побутовими відходами – проблема багатьох населених пунктів. Вирішити питання можна тільки об'єднавши зусилля декількох громад. Як саме можна успішно реалізувати подібний проект за моделлю DESPRO можна дізнатися на їх сайті тут:
http://despro.org.ua/detsentral%D1%96zovan%D1%96-poslugi/povodzhennya-z-pobutovimi-v-dkhodami/

Відповісти
ДОВІДНИК 2016 МІЖНАРОДНИХ ПРОЕКТІВ І ПРОГРАМ У СФЕРІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ТА РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ В УКРАЇНІ:

http://www.auc.org.ua/sites/default/files/dd_0.pdf
Відповісти
Останні новини
Громадський транспорт: у Луцьку та інших західноукраїнських містах назріває пільгова «криза»
06 січень, 2016, 08:29