До Луцька приїжджала кримськотатарська молодь. ФОТО

До Луцька приїжджала кримськотатарська молодь. ФОТО
«Ми запросили до Луцька кримськотатарську молодь, щоб допомогти їй
краще пізнати Україну, Волинь, а волинянам – побачити та краще зрозуміти культуру та звичаї братнього кримськотатарського народу, таким чином налагодити міжкультурний діалог, привернути увагу до проблем переселенців, адже учасники проекту - вимушені переселенці з Криму, які зараз проживають у Києві, Львові, Луцьку. Ми мали на меті популяризувати кримськотатарську культуру, зблизити українську, волинську і кримськотатарську молодь саме за допомогою неформальних заходів, неформального спілкування», - розповіла
один із організаторів проекту, голова Луцького осередку всеукраїнської молодіжної громадської організації «ФРІ» Оксана Федорук.

Протягом двох днів гостей хотіли максимально ознайомити із тим, чим живе Волинь, волинська молодь.

У креативному просторі "Озерний вітер" етнограф, викладач СНУ імені Лесі Українки Світлана Чибирак розповіла про українські звичаї та традиції, аматорський театр «Вперше», який діє у Луцькій бібліотеці – філії № 10, показав учасникам «Крим.UA» міні-виставу за творами Лесі Українки, адже доля поетеси невід’ємно пов’язана із нашим краєм.

Разом із художницею Марією Оліферук кримськотатарська молодь розмальовувала патріотичними принтами футболки, а із пластунами співала українські патріотичні пісні біля ватри.

Також гості познайомилися із волинськими козаками, з отаманом, генеральним гарматним «Козацького Стрілецького Братства» Володимиром Перчуком.

«Луцьк – дуже круте місто, сподобався замок, Будинок архітектора, але найбільше вразили дуже хороші і гостинні люди. Сама ідея проекту чудова, адже ще задовго до цих подій ми в Криму не могли бачити, яка культура ваша,які ви. Тепер для мене Луцьк – це таке відкрите місто, відкриті люди, я розумію, що не всі тут такі, але нас дійсно дуже тепло зустріли. Дуже приємно було познайомитися із «львівськими» та «луцькими» кримськими татарами, в Києві по-іншому трохи все-таки, є різниця», - розповіла учасниця проекту Арзи Мамбетова із Євпаторії, яка зараз навчається і проживає в Києві.

Волинська молодь також більше дізналася про кримських татар. Про їх
історію, культуру, традиції гості з Криму розповіли в обласній бібліотеці для юнацтва. Вони навіть почастували традиційною пахлавою і кавою, заспівали пісні та навчили своїх танців.

«Це хороший і корисний проект, адже він дає можливість ознайомитися
не лише із містом, але й із різними громадськими організаціями, активістами, цікавими людьми. Дуже дякую волинянам за щирість і відкритість», - поділилася враженнями Ніяре Шевківа з Сімферополя, яка зараз проживає у Львові.














Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Богдан Хмельницький у труні перевертається - кримські татари, які століттями на мотузці тягали українців у рабство після жорстоких і підступних набігів на Україну і які зрадили того ж Богдана під Берестечком - тепер бртній нарід? Схаменіться і отямтеся! Хоча б із поваги до пам'яті славного українського козацтва!!!!
Відповісти
Таке відчуття що тут одні шовіністи зібрались.
З часом все міняється, і брат може стати ворогом, і ворог протягнути руку у скрутну мить.
Відповісти
А якже пісня напівспівачки Дмитрук " Ніколи ти мені не будеш братом"? Тільки герої тої пісні мені завжди будуть братами, бо в нас одне словянське коріння, віра та спільна історія. І їх предків, і наших предки нинішніх побратимів татар тягали в рабство на мотузках. Чи хочете сказати, що Роксолана, вона ж Настя Лісовська поїхала да Кафи а потім до Стамбулу по турпутівці, закрутила голову самому Сулейману Великому і так обєднала два героїчних народи, турків та українців?
Поки татар, точніше - окремих з них не клюнуло в одне місце, їм Україна була в тому ж місці.
Відповісти
Мати рідна!!!! То у нас виявляється татари тепер найбільший ворог!! А герої тої пісні завжди будуть тобі братами бо в нас бачиш но спільна віра і особливо я наголошу історія!!! То візьми шановний і уважно почитай ту історію, тобі звідки почати -можливо з Переяславської ради, оригінал договору, якщо я не помиляюся дивним чином потім зник і був замінений переписаним екземпляром і абсолютно не був виконаний?? Чи можливо тим що "брати" ганяли десятки чи навіть сотні років наш народ на панщину, хохлами ми ж тоді стали..... Чи тим що велику кількість раз забороняли українську мову і культуру? Чи тим що, як тільки з'явився шанс на незалежність України після розпаду царської Росії "брати" прийшли швиденько назад у Київ по трупах студентів.... Чи тим що здійснили колективізації, повивозили до Сибіру найкращих господарів, винищили Голодомором мільйони нашого народу, привезли на їх місцю всю цю російську шваль, яка тепер кричить про ісконно-рускіє зємлі і бомбить нас градами.... "Брати", які зробили абсолютно все щоб знищити наш народ... нашу культуру і мову... і я бачу їм це вдалося, коли у нас у 21 ст забрали територію і відкрито з нами воюють, а тут бачиш но виявляється вони для нас "брати".... Розкажуть це матерям, які поховали своїх синів, дякуючи вашим "братам"
Відповісти
Останні новини
До Луцька приїжджала кримськотатарська молодь. ФОТО
08 березень, 2016, 16:05