Голова ОДА відвідав Рожищенський район. ФОТО. ВІДЕО

Голова ОДА відвідав Рожищенський район. ФОТО. ВІДЕО
Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик із робочим візитом відвідав Рожищенський р-н.

У рамках поїздки оглянув об’єкти соціальної сфери та дорожньої інфраструктури, які в цьому році будуть відновленні за кошти Державного та місцевих бюджетів. Також голова облдержадміністрації провів прийом громадян із особистих питань, - інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Комплексний підхід до ремонту районної лікарні…

Спершу голова облдержадміністрації оглянув дитяче відділення Рожищенської районної лікарні. Дитяче відділення райлікарні влючене до переліку об’єктів, що будуть відремонтовані за кошти фонду регіонального розвитку, на умовах співфінансування із районного бюджету. Кошторисна вартість робіт – 1 815 084 тисяч гривень.

Головний лікар районної лікарні розповів, що за виділенні кошти планується провести капітальний ремонт дитячого відділення та придбання медичного устаткування, меблів, інвентарю.





Уже є Постанова Кабінету Міністрів України, є співфінансування, відтак можна говорити про графік виконання робіт та тільки надійдуть кошти розпочинати роботи, – наголосив голова облдержадміністрації.

Інна Гайворонська, голова Рожищенської райдержадміністрації наголосила, що 17 травня 2016 року буде проведено тендер на виконання робіт, визначено підрядники, відтак як тільки надійдуть кошти можна буде приступати до ремонтних робіт.

У контексті розмови, голова облдержадміністрації наголосив, що відновлення та ремонту потребує не тільки дитяче відділення, а вся районна лікарня. Відтак рекомендував керівництву Рожищенського району розглянути можливість включення районної лікарні у перелік об’єктів, що фінансуватимуться за кошти фонду регіонального розвитку у 2017 – 2018 роках:

– Уже розпочинається прийом заявок на конкурс 2017 року. Не розділяйте та включайте ремонт районної лікарні у пропозиції на наступний рік. У нас є кошти фонду регіонального розвитку, є кошти соцеконому, які залучаються в область за сприяння народних депутатів. Ми повинні максимально використовувати такі фінансові можливості, аби протягом двох наступних років завершити відновлення всієї районної лікарні.

Що ж до придбання медичного обладнання та устаткування, Володимир Гунчик рекомендував керівництву лікарні шукати можливість залучення спонсорських коштів, коштів міжнародних проектів, зокрема Світовий банк розгортає на Волині величезну кампанію з покращення медичного обслуговування.

Наступний об’єкт, який оглянув голова облдержадміністрації, – автомобільна дорога місцевого значення «Оленівка – Сокіл». Із приводу критичного стану дорожнього покриття цієї дороги до облдержадміністрації надходило ряд звернень як від районної влади, так і від мешканців прилеглих населених пунктів. Дорога у критичному стані, вона не ремонтувалася уже декілька десятиліть. Окрім цього, руйнуванню дорожнього покриття сприяють породи ґрунтів та є так звані «плавуни», адже дорога знаходиться недалеко від річки Стир. Мешканці прилеглих сіл вважають, що основною причиною руйнування дороги є вивезення піску із кар’єру с. Сокіл. Через надмірне курсування великовагових автомобілів, покриття не витримує навантаження та втратило міцність.

Пропозиція районної влади – відремонтувати дорогу шляхом відновлення асфальтного покриття. Натомість голова облдержадміністрації вважає недоцільним такий ремонт, адже, зважаючи на зовнішні фактори, асфальт «попливе» за два роки й ремонтувати доведеться знову.



На відрізку автомобільної дороги «Оленівка – Сокіл» доцільніше та раціональніше зробити щебеневе покриття, а у селі Сокіл провести ямковий ремонт дорожнього покриття, – запропонував Володимир Гунчик. –Рекомендую Оленівському сільському голові звернутися до бізнес-структур, які займаються видобутком піску із кар’єру, на добровільних засадах переглянути умови договору та долучитися на умовах співфінансування до відновлення інфраструктури, а не тільки сплачувати податки.

Окрім цього, голова облдержадміністрації наголосив, що спільно зі Службою автомобільних доріг у Волинській області буде узгоджена оптимальна кошторисна вартість ремонту даного відрізку дороги, адже та сума, яку пропонує місцева влада, не зовсім відповідає дійсності. На думку Володимира Гунчика, ремонт можливий за кошти обласного дорожнього фонду.

Що ж до прийому громадян із особистих питань, то з 39 заявників 8 – сільські голови. Специфіка питань різна: від ремонту, реконструкції доріг до відновлення та ремонту закладів соціальної інфраструктури. Окрім цього, ряд піднятих питань стосувався освітянських проблем, зокрема оптимізації та закриття шкіл, шкільних автобусів тощо.

Представники батьківського комітету школи
с. Іванчиці I-II ст. звернулися до голови облдержадміністрації з приводу закриття навчального закладу. Батьки проти такого рішення, адже хвилюються за доїзд дітей до опорної школи у селі Копачівка. На сьогоднішній день у школі навчається 32 учні, батьки переконані що варто зберегти школу. Голова облдержадміністрації наголосив, що рішення про закриття мало- комплектних шкіл не приймається одноосібно:

– Такі рішення прийматимуться лише спільно із вчителями, батьками та районною владою. Позиція обласної влади наступна: не закривати школи, а знаходити оптимальні варіанти функціонування таких шкіл. Адже із закриттям шкіл виникає проблема із працевлаштуванням вчителів та довозом учнів до опорного навчального закладу.

Відтак Володимир Гунчик доручив районному керівництву разом із управлінням освіти та науки облдержадміністрації ще раз детально вивчити питання по закриттю малокомплектних шкіл, зокрема, в Рожищенському районі.



Директор загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с. Переспа Ольга Нечипорук звернулася до керівника виконавчої гілки влади в області з приводу реконструкції навчального закладу, зокрема, добудови харчоблоку, реконструкції спортивного комплексу та придбання шкільного автобуса.

На сьогоднішній день, переспівський навчальний заклад – найбільший у Рожищенському районі, там навчається більше трьохсот учнів, а розрахована школа на сімсот школярів. Відтак школа має всі перспективи в майбутньому стати опорною та прийняти учнів, працевлаштувати вчителів із реорганізованих шкіл.



Вислухавши керівника навчального закладу голова облдержадміністрації наголосив, що школа має всі можливості для того, аби стати опорною. Також голова облдержадміністрації рекомендував директору школи спільно із районним керівництвом підготувати всі необхідні пропозиції та подати на розгляд обласного керівництва.

Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук звернувся із проханням сприяти вирішити проблему розширення дошкільного навчального закладу № 4 за рахунок переміщення працівників притулку для дітей служби у справах дітей ОДА та управління Пенсійного фонду району в інше приміщення. На його думку, це найбільш оптимальний варіант. Окрім цього В’ячеслав Поліщук наголоси, що можна перенести притулок в одну із оптимізованих шкіл району.

Також ряд звернень стосувалися ремонту та відновлення доріг місцевого значення, електрифікації вулиць в Рожищах, відновлення руху автобусів на маршруті м.Луцьк –с.Кобче тощо.

Підсумовуючи робочий візит у Рожищенський район, голова облдержадміністрації наголосив:

– Відвідавши об’єкти соціальної та дорожньої інфраструктури, провівши прийом громадян, зрозумів, що, мабуть, трішки недопрацьовуємо на місцевому рівні, бо інформація, якою володіють сільські голови та мешканці району, недостатня для того, щоби зрозуміти головний аспект керівництва на місцях. У них багато повноважень, але вони їх мало використовують. Головна причина піднятих проблем – мале наповнення місцевих бюджетів. Саме тому, спілкуючись із сільськими головами, особливу увагу звертав на об’єднання громад. Наголошував на необхідності максимально прискорити цей процес. Головний акцент робив на тому, що держава надає реальну допомогу об’єднаним громадам. В Рожищенському районі оптимальною кількістю є дві-три об’єднанні громади. Відтак порекомендував як районному керівництву, так і сільським головам більш активно включатися та проводити процес об’єднання. Вважаю, що об’єднання громад дасть можливість зняти левову частину проблемних питань, які сьогодні піднімалися мешканцями Ражищенського району.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Настав цікавий та важливий момент. Декілька років DESPRO реалізовував проекти з сільського питного водопостачання, змінюючи якість життя і ментальність людей, спосіб взаємодії влади і громади в сучасних умовах. Це наблизило реалізацію реформи з децентралізації. Вже зараз багато громад В ЗМОЗІ реалізувати проект такого масштабу і без швейцарських грошей, адже завдяки реформі такі ресурси й можливості з’явилися. Але треба ЗНАТИ, ЯК:

http://agropolit.com/blog/65-abetka-dlya-obyednanih-gromad
Відповісти
Останні новини
Голова ОДА відвідав Рожищенський район. ФОТО. ВІДЕО
18 травень, 2016, 18:11