Сальмонельоз у Луцьку: за справу взялась прокуратура

Сальмонельоз у Луцьку: за справу взялась прокуратура
Луцький садочок № 19, маленькі відвідувачі якого захворіли на сальмонельоз, від сьогодні, 6-го червня, почав працювати.

Проте досі медики разом із правоохоронцями з'ясовують причини захворювання.

За словами Миколи Якимчука, начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради, можлива версія появи сальмонельозу, яку озвучили епідеміологи на оперативній нараді в ОДА, - це неналежно приготований омлет, який дітки споживали.

"Крім того, під час обстеження дітей і робітників дошкільного закладу ми виявили легку форму сальмонельозу у одного із працівників. Але ця людина не мала доступу до харчоблоку", - каже Микола Якимчук.

Додає: сальмонельоз - сезонне захворювання.

"Спалах цієї хвороби припадає на теплу пору року. Адже саме тоді, через спеку, волиняни не дотримуються температурного режиму зберігання продуктів", - каже Микола Якимчук.

За його словами, джерелом сальмонельозу є тварини, водоплаваючі птахи і, чи не найчастіше, кури. Крім того, джерелом розповсюдження нерідко є люди. Останні можуть місяцями переносити в собі сальмонеллу і хвороба не дасть про себе знати. В таких людей, кажуть медики, сильна імунна система, попри те, що вони є переносником збудника захворювання.

Інфекція може передаватися фекально-оральним шляхом, або простіше — через немиті руки.

Аби не підхопити інфекцію, медики просять дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити овочі та фрукти проточною водою і споживати м'ясо птиці та яйця лише після термічної обробки.

Між іншим, Луцькі правоохоронці відкрили провадження за статтею 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального Кодексу України.

"Це карається штрафом до 1700 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років", - каже Олександр Шпота, керівник Луцької місцевої прокуратури.

Крім того, додає, що наразі ще розслідування не звершилося, оскільки правоохоронці ще не мають результатів всіх перевірок та лабораторних аналізів.

Між іншим, за словами Олександра Шпоти, батьки, чиї діти постраждали, можуть вимагати матеріальної компенсації за завдані збитки. Втім, наразі з подібними заявами ніхто з людей не звертався.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.