ЄВРО-2016. Представляємо суперника: Німеччина

ЄВРО-2016. Представляємо суперника: Німеччина
«Грають 22 футболісти, а виграють завжди німці», - знаменита фраза Гарі Лінекера знайшла своє відображення на останньому Мундіалі в Бразилії.

Нехай не на сто відсотків (збірна Гани не дасть збрехати), але це не відміняє того факту, що підопічним Михайла Фоменка вже цієї неділі грати з чинними чемпіонами світу. Десь шаленою насиченістю та якістю гри у центрі поля, десь самовіддачею Нойєра, десь жорстоким побиттям амбіцій суперників об камінь якісного пресингу та просто найсильнішим у світі набором гравців – команда Йоахіма Льова зробила так, щоб після завоювання титулу до неї не залишилось ніяких запитань. І цей колектив собі у опоненти точно не захоче жодна команда цьогорічного Євро (боюсь, що навіть італійці, які на останньому континентальному форумі й вибили «бундесманншафт» з турніру). Але вийти, зіграти та навіть поборотися за результат нашим хлопцям доведеться, тому, як казав один відомий тренер, «будєм разбірацца».

Склад

Ні для кого не секрет, що на Євро-2016 у Йоахіма Льова буде кістяк команди, яка два роки тому завоювала золоті медалі світової першості – до Франції поїхали 14 тих героїв. Тому й проблемних позицій має бути мінімум.

З чим у німців проблем ніколи не буде, то це з постом номер один. Коли голкіпери рівня Андре тер Штегена та Бернда Лено – залізно запасні, а Кевін Трапп навіть не потрапляє до заявки, це викликає повагу. Що ж, свого часу навіть Олівер Кан довгі роки сидів за спинами інших товаришів, хоча вже давно феєрив у складі «Баварії». А зараз без усіляких запитань основний, так би мовити, «ліберо» команди – Мануель Нойєр. Не сумнівайтесь – пройти захист «бундестіма» ще не означає забити м’яч, а вибігаючи у контратаку, треба пам’ятати, що голкіпер «Баварії» завжди чекає моменту, аби підстрахувати партнерів…

У захисті все мало б бути зрозуміло з центром – там гратимуть Матс Хуммельс та Джером Боатенг, чия зв’язка цього літа буде грати разом у мюнхенській «Баварії». Втім проблеми зі здоров’ям у Хуммельса та несподівана травма Антоні Рюдігера змусять головного тренера німецької команди ставити у центр Шкодрана Мустафі, Бенедікта Хеведеса або ж вчора довикликаного у збірної Джонатана Та. Все б нічого, але ці хлопці, незважаючи на успіхи у клубах, за останні два роки за збірну награли вісім матчів на трьох…

Та ж ситуація і з флангами: після того, як про завершення кар’єри у збірній заявив Ерік Лам, позиція правого захисника стала справжнім простором для експериментів. У відборі до Євро справа по черзі грали одразу декілька виконавців. Найбільш оптимальним варіантом, особливо проти команд групи, які швидше за все проти німців будуть захищатися, є Емре Джан. Принаймні, саме він грав на цій позиції під час вирішальної фази відбору. А ось зліва у захисті у Льова з’явився новий улюбленець – Йонас Ектор – головна зірка німецького «Кельна» у минулому сезоні, яка, за чутками, вже цього літа переїде до «Ліверпуля». Якраз тут, як і проти Емре Джана, доведеться добряче попрацювати нашій підстраховці, а саме опорним півзахисникам, адже Федецького та Шевчука на флангах буде кому постійно напружувати…

Ціле сузір’я топ-гравців середньої лінії – напевно, основна перевага німецької збірної перед суперниками. Вона дозволяє вигравати матчі без класичного «стовпа» атаки. Постійні переміщення і нереальна працездатність середньої лінії Льова робить її найбільш вбивчою зброєю проти будь-якого суперника. Можна передбачити, що перед захистом гратимуть Самі Хедіра та Тоні Кроос – єдиний гравець у складі «бундестіму», який тріумфував у останній Лізі Чемпіонів. А на підстраховку їм завжди є Бастіан Швайнаштайгер, Юліан Вайгль чи навіть той самий Джошуа Кімміх, який взагалі половину позицій на полі може закрити.

При формуванні атакувальних розкладів для Льова починається приємна головоломка, навіть попри травму Марко Ройса – два роки тому німці також впорались без нього, та й у відборі результат робили інші гравці. Один з них – Карім Белларабі – міг поїхати до Франції, однак коуч збірної Німеччини віддав перевагу іншим, більш перевіреним «у великих справах» гравцям. Маріо Гьотце, Мезут Озіл, Юліан Дракслер, Андре Шюррле, Лерой Сане – вибирай і став будь-яку трійку. На груповій стадії серед цієї трійки, швидше за все буде, і Томас Мюллер, а от у плей-офф «тринадцятка» збірної перейде у напад. А от якраз у групі, де знову ж таки треба буде позиційно тиснути на суперників, згодиться звичайний форвард – а для цього є Маріо Гомес, який набрав непогану форму в турецькому чемпіонаті, а також Лукас Подольскі.

А ти спробуй проти нас!

На жаль, наша збірна ще жодного разу не перегравала німців, хоча таких спроб було п’ять. У відборі до чемпіонату світу 1998 року наші хлопці поступилися на виїзді 0-2, а вдома зіграли нульову нічию. А вже за чотири роки команди зустрілись у нашому тоді ще «улюбленому» раунді плей-офф. Втім, і там нашим хлопцям не вдалося здолати «бундестім» у Києві (1-1), а матч-відповідь у Дортмунді перетворився для команди Валерія Лобановського на справжній жах – три пропущені м’ячі у перші 15 хвилин гри, поразка 1-4 і розбиття «Нашої мети 2002». А німці з невиразною грою та вдалим жеребом на чемпіонаті світу в Південній Кореї та Японії доклигали аж до фіналу…

Востаннє команди зустрічалися у товариському матчі на відкритті реконструйованого «Олімпійського» 2011-го року. Перемогти знову не вдалося – бойова нічия 3:3. Втім, за хорошого здоров’ячка, автор присвятить цьому окремий матеріал, адже за прохолодної погоди сам відчув на собі всю атмосферу того матчу.

Прогноз дяді Діми

Що тут казати – маємо те, що маємо. А маємо ми яскраво вираженого фаворита цього чемпіонату Європи. Букмекери у своїх розкладах перед німцями ставлять лише французьку збірну, якій, однак, бракувало матчів з підвищеною відповідальністю, як у підопічних Йоахіма Льова у кваліфікації.

За десять років під керівництвом свого тренера німецька збірна ще жодного разу не опустилась нижче півфінальної планки на великих турнірах. Можливо, відбір у виконанні «бундесманншафту» був не так безапеляційно виграний, як прогнозувалось, однак осічки з ірландцями та поляками більше схожі на якісь випадковості – нашим західним сусідам німці програли лише через якусь дику нереалізацію гольових моментів. Та й контрольна гра проти словаків не має давати німцям якусь конкретну оцінку. Справжню Німеччину ми побачимо у відповідальний момент – а там наші футболісти на чолі з Фоменком мусять підтвердити на полі свої ж слова про «боротися», «не здаватися» та «відібрати очки». А це, повірте, буде нереально важко…

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
снилось сьогодні що наші виграють 3:1... Але якщо думати тверезо то скоріше навпаки буде...
Відповісти
Якщо сон збудеться, половина робочих місць в Україні пустуватимуть в понеділок до обіду :)
Відповісти
Всен це гарно. Журналіст, вочевидь, знає що пише. Але цікаво не тільки те про що він пише, але і те, про що він НЕ пише. ЧОМУ українцям не дають візи навіть при наявності білетів на змагання?
Відповісти
На жаль, Франція цього року обійдеться без журналіста. Тому й не відчув на собі такої проблеми. А чим мотивують ненадання візи в посольстві/візовому центрі? І яку візу оформляєте?
Відповісти
Так це не було темою публікації. А от тут -

http://konkurent.in.ua/news/luck/4781/ak-volinskomu-vbolivalniku-poyihati-na-evro2016.html -

журналісти переконують: "... щоб сповна насолодитися, мабуть, найбільш масштабною подією цього літа, не потрібно "видумувати велосипед" чи "летіти у космос". Усе набагато простіше"..
Відповісти
Буде 0:4 і вилучення когось із захисної ланки. Отоді коуч і зачухається там, де не чухається. В заявці скільки оборонців? Матимемо "швидкісний" редут на чолі з Тимощуком
Відповісти
Я думаю ще можна Зозулю поставити. Йому ж головне не забивати, а боротися)))
Відповісти
Еееее, то тоді вже краще Бойка у центрбеки. Він хоча би високий
Відповісти
Він ще й може там краще зіграти, аніж у рамці) Забере у Хачика роботу :)
Відповісти
Останні новини
ЄВРО-2016. Представляємо суперника: Німеччина
09 червень, 2016, 12:25