ЄВРО-2016. За місце під французьким сонцем. ФОТО

ЄВРО-2016. За місце під французьким сонцем. ФОТО
ВолиньPost представляє команди, які на Євро-2016 гратимуть у групі «А».

ФРАНЦІЯ

Під керівництвом Дідьє Дешама «Триколор» повертаються до когорти топ-збірних Європи та світу. І якщо два роки тому на полях Бразилії французька збірна, попри непогану гру, наткнулась на «бундес-машину» Йоахіма Льова, то цього року на рідних просторах ці хлопці мають великі шанси втретє в історії стати чемпіонами Європи. Це підтверджують і букмекерські розклади, які перед початком турніру ставлять Францію на своєрідний «поул-позишн» у списку фаворитів Євро-2016.

Звичайно, головним козирем «Ле Бльо» (це прізвисько збірної, а не нецензурне слово) буде шалена підтримка трибун, особливо, якщо згадати, що два останні великі домашні турніри (Євро-84 та Мундіаль-98) французи неодмінно вигравали. До цього додається шикарний склад команди з балансом практично в усіх лініях.

Звичайно, ця збірна була б набагато сильнішою, якби на Євро поїхали основні центральні захисники – Мамаду Сахо, Рафаель Варан та Поль-Анрі Матьє. Проблеми у захисті – чи не єдине слабке місце цієї Франції. Принаймні, у товариських матчах підопічні Дешама пропускають багацько.

Втім, набагато більше суперників повинна хвилювати потужність атаки французів. Що можна сказати, якщо «Триколор» легко обходяться без тріумфаторів єврокубків Каріма Бензема чи Кевіна Гамейро? Зате диригент Поль Погба, надійна опора центральної лінії Н’Голо Канте, розмашисті крила «Ле Бльо» - Дімітрі Пайє та Антоні Мартьяль, а також Антуан Грізманн з Олів’є Жиру в нападі – це стане справжнім нічним жахом як мінімум для суперників у групі. Велика частка гравців цієї Франції зараз переживає пік кар’єри, що особливо важливо для таких турнірів, і якщо ці хлопці готові вистрелити тут і зараз, це покоління може стати не гіршим, аніж за попередніх тріумфів збірної.

А ти спробуй проти нас! Про статистику зустрічей нашої збірної та арифметичну прогресію наших поразок на полях Франції ми уже згадували у матеріалі про стадіони Євро-2016. Тож будемо просто сподіватись, що якщо доля і зведе нас з «Триколор», то якнайпізніше. Лишається тільки згадати, що єдину в історії перемогу над французами у дев’яти протистояннях здобув якраз Михайло Фоменко разом з тими хлопцями, які зараз готуються до початку Євро…

Завангуємо? Франція є Франція, господарі є господарі, а з такою групою підопічні Дідьє Дешама просто повинні продовжити переможну ходу, яку набрали цього року, вигравши усі свої чотири товариські матчі. А далі «Триколор» боротимуться за перемогу на турнірі. Принаймні, як мінімум до півфіналу повинні дійти.

ШВЕЙЦАРІЯ

До збірної Швейцарії на чемпіонатах Європи вже встигли звикнути. Втім, якраз із виходом на попереднє Євро до України та Польщі у «нейтралів» не задалось. Зате на чемпіонаті світу в Бразилії підопічні тоді ще Оттмара Хітцфельда вийшли з групи та навіть чинили гідний супротив майбутньому фіналісту Мундіаля – збірній Аргентини. Одначе до серії пенальті не вистачило якихось двох-трьох хвилин…

Такі виступи швейцарців на чемпіонаті світу, навіть попри те, що Хітцфельда на тренерському містку змінив Владімір Петкович, навіювали думки про те, що відбір до французького Євро команда пройде на одному диханні. Проте дві поразки на старті від англійців та словенців призвели до того, що долю другого місця «Наті» вирішували вже у домашньому протистоянні проти Словенії. І підопічні Петковича в блискучому стилі вольовою перемогою, програючи по ходу зустрічі 0:2, відправили суперників у плей-офф.

Звичайно, виходом з такої кваліфікаційної групи навряд чи треба хвалитись – все-таки Естонія, Литва та Сан-Маріно навряд чи будуть якимось мірилом майстерності. Однак зараз у Петковича зібрався дійсно сильний і, що найголовніше, конкурентний колектив. Такому набору виконавців можна позаздрити: Ян Зоммер та Роман Бюркі захищають ворота двох німецьких «Боруссій» (причому останній вже давно витіснив зі складу дортмундської команди свого тезку Вайденфеллера), шикарні краї Стефан Ліхтштайнер та Рікардо Родрігес, центральна ось – Граніт Джака, Валон Берамі та Блерім Джемаїлі (навіть нещодавній лідер команди Гекхан Інлер не потрапив до заявки на Євро), а також таланти типу Бреля Емболо та Шердана Шакірі в атаці. Подібний склад молоді та досвіду може досягнути нових вершин швейцарської збірної…

А ти спробуй проти нас! Українці зі збірною Швейцарії зустрічались двічі: якщо товариський матч восени 2011-го року, який завершився нічиєю 2:2, не такий цікавий у розрізі офіційних ігор, то протистояння на чемпіонаті світу 2006-го року та рекордна серія пенальті імені Олександра Шовковського ще досі у багатьох перед очима. Найголовніше, що є значна ймовірність того, що команди знову зустрінуться у першому раунді плей-офф великого турніру – для цього всього лишень потрібно, щоб обидві команди зайняли у своїх групах другі місця…

Завангуємо? «Нейтрали» вчетверте братимуть участь на Євро і мають реальні шанси вперше в історії вийти з групи до раунду плей-офф. Як би там не було, збірні Румунії та Албанії – справжній подарунок для збірної Швейцарії, а більший та якісніший набір гравців та можливість кадрової ротації повинні зіграти свою роль. Тому поставимо на вихід з групи з другого місця.

РУМУНІЯ

Збірна Румунії перед Євро-2016 встигла скласти подвійне враження. З одного боку, команда Ангела Йорданеску ледь не ідеально пройшла відбір, не програвши у групі жодного поєдинку. При цьому команда у десяти матчах пропустила лише два м’ячі, і з них жодного на виїзді! Однак сама сила цієї групи викликає сумніви, як і те, що на результат цього відбору значно вплинув провал грецької збірної. А те, що наша українська збірна півтора тижні тому забила румунам вдвічі більше, аніж усі суперники в групі за всю кваліфікацію, навряд чи грає на користь великої перспективи цієї команди на турнірі. Хоча і результати товариських матчів не варто сприймати серйозно, тим паче, до того були дуже навіть пристойні нічиї проти збірних Італії та Іспанії.

З тієї ж кваліфікації можна зрозуміти, що збірна Румунії, перш за все, старається брати своє за рахунок організації гри, а не класу виконавців. Звичайно, часи покоління Георге Хаджи давно минули, а ті гравці, які є зараз, хоч і непогано себе проявляють, але лише на рівні румунського чемпіонату або у різних куточках Європи в клубах середньої величини. В таких випадках не дивно, що десь ще провідні ролі у збірній відіграють вже її ветерани – добре знайомий українським вболівальникам Разван Рац чи Лучан Санмартян. Однак якраз в останніх товариських матчах разом з ними непогано себе проявляють і молодші колеги – Ніколае Станчу, Габріель Торже – а команда грає доволі відкритий футбол: після поразки від українців румуни каменя на камені не залишили від збірної Грузії – 5:1.

Не можна обійтись і без своєрідної волинської вставки. Свого часу на поїздку до Франції міг розраховувати і гравець луцької команди Ерік Бікфалві – Йорданеску бува почав викликати його до збірної посеред відбірного турніру. Втім, поїздка на заробітки до Китаю остаточно віддалила Еріка від такої мети…

А ти спробуй проти нас! Українці з румунами грали поки що лише товариські матчі – аж шість штук. Статистика каже на користь румунської збірної – три перемоги проти двох у «синьо-жовтих». Однак останні три гри проти сусідів ми не програвали, а матч в Турині 29 травня автоматично вносить команду Йорданеску до списку бажаних у плей-офф на Євро. Звісно, якщо туди вийдемо.

Завангуємо? Швейцарці, попри свій фаворитизм, мають слабкі місця – центр захисту буде хорошою можливістю для румунських нападників Богдана Станку, Флоріна Андоне та Клаудіу Кесеру проявити себе. Однак головним матчем для збірної Румунії, швидше за все, буде зустріч з албанцями в останньому турі. І в цій битві за третє місце в групі румуни все-таки повинні вийти переможцями.

АЛБАНІЯ

Звичайно, такі дива, як потрапляння збірної Албанії у фінальну частину чемпіонату Європи, завжди приємно спостерігати. Втім, ми вже згадували про те, як багато різних факторів зіграли на руку підопічним Джованні де Б’язі під час кваліфікації. Це і недооцінка збоку португальців у першому матчі, сербські трибуни, які принесли у скарбничку збірної «халявні» три очки та вибили самих сербів з конкурентської гонки, незрозуміла гра збірної Вірменії, яку вдома албанці дотиснули лише у більшості, а в останньому турі вірмени вже й не грали. Однак цим усім ще треба було скористатись, тому й італійському тренерові з албанським паспортом, і гравцям, які протягом кваліфікації буквально бились у кожному матчі, при цьому не забуваючи про організованість та концентрацію, – величезна повага.

А у Франції… А у Франції нехай пограють інші. Моментами у матчі проти збірної України албанці виглядали непогано, але те, що й впівноги команда Фоменка змогла відвантажити у ворота Етріта Беріші три голи, про щось має таки казати. Останню перемогу над дійсно сильним суперником Албанія здобула ще рік тому. Тим сильним суперником була Франція. Повторять?

А ти спробуй проти нас! З албанцями у збірної України проблем не те, щоб не було, але усе закінчувалось добре. Чотири перемоги, одна нічия, жодної поразки. Та й нічия була вже тоді, коли вся країна святкувала вихід на чемпіонат світу 2006-го року. Ну і тиждень тому ви самі все бачили…

Завангуємо? При всій повазі до Джованні де Б’язі та албанської команди, вони вже й так зробили неможливе. Тому здобутком на Євро-2016 для них будуть забиті м’ячі та, за можливості, зароблені очки. Прогноз – останнє місце у групі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЄВРО-2016. За місце під французьким сонцем. ФОТО
09 червень, 2016, 18:25