Куди і як найкраще емігрувати з України

Куди і як найкраще емігрувати з України
Користуючись складною ситуацією з Донбасом, все більше українців хоче отримати статус біженця, не завжди розуміючи, що, по суті, не мають для цього жодних підстав. Однак за підсумками минулого 2015 року лише одиниці наших співгромадян отримали статус біженців в Італії і Польщі.

Про це повідомляє ЗІК.

Тож більшість майбутніх емігрантів вибирають перевірені часом способи виїхати. Найпоширеніші схеми, за словами директора агентства «Джоб Вест» Юрія Кривошеєва: трудова, бізнес- та інвестиційна (в тому числі, купівля нерухомості) міграції.

При цьому експерт попереджає: міграційна ситуація у світі помітно змінилася. Засилля сирійських і афганських біженців у Європі змусило переосмислити закони гостинності практично всі розвинені держави світу.

Найдешевший та комфортний спосіб еміграції з України в Європу – це легальна трудова міграція, кажуть експерти. Але на запрошення від роботодавців можуть розраховувати далеко не всі українці.

«Знайти хорошу роботу реально тим, хто затребуваний і у нас: за ким полюють кадровики, кого перекуповують конкуренти. Абсолютно не важливо, з якої саме галузі фахівець: посередні кадри там не потрібні», – заявляє експерт. Професійні галузі, представники яких особливо потрібні ЄС – IT-шники, медики, вчені, інженери.

«Економісти вже випали з цього списку», – каже Козак.

Юрій Кривошеєв додає, що наших медиків, але з ідеальним знанням німецької, непогано приймають в Німеччині, пропонуючи зарплати 2-3 тис. євро щомісяця. Чехія, причому, приблизно на ті ж гроші, дозволяє влаштуватися лікарів, які володіють англійською, а іноді для старту буде достатньо і російської. Німецькі компанії зараз активно розглядають кандидатури наших нафтохіміків.

Для тих, хто не може запропонувати європейським роботодавцям особливих навичок і знань, залишаються робочі спеціальності. Як стверджує Кривошеєв, зараз у Східній Європі, наприклад, Польщі та Чехії, дуже великий попит на українських будівельників, сезонних робітників, зварювальників, швачок. Адже тамтешні робітники давно працюють в більш багатих західних країнах континенту, що призвело до рекордного дефіциту спеціалістів.

Ті ж поляки, які вважаються найбільш лояльними до українців роботодавцями, вже заявили, що з початку 2017 року готові вирівняти по оплаті своїх та українських робітників. Але, як каже Кривошеєв, фактично наші фахівці вже зараз отримують нарівні з місцевими.

За його словами, середній оклад, на який можуть претендувати наші робітники – близько 1000 €. Швачки отримують менше (близько 800), а будівельники – більше (до 1500).

Не так давно активізувалися прибалтійські роботодавці, які також зіткнулися з проблемою кадрового голоду. «Вони шукають будівельників за 1000 євро, далекобійників за 1500 євро», – розповідає Кривошеєв.

Угоду про тимчасове працевлаштування наших співгромадян в окремих галузях Україна нещодавно підписала також з Ізраїлем. Мова йде, зокрема, про будівельників. 

Якщо говорити про бізнес-міграцію, то вам необхідно буде як мінімум 20-30 тис. євро для старту.

«А якщо ви націлені на створення повноцінної і конкурентоспроможної компанії, то потрібно мати хоча б 100 000», – говорить заступник директора юридичної компанії Elionorum Олена Козак.

При цьому тарифи на реєстрацію фірми для більшості європейських держав невисокі, стартують від 100-200 €. Але потрібно обов’язково вести бухгалтерію, набрати штат місцевих робітників (від 2 осіб), показувати щомісячний оборот, розвивати справу, вкладаючи кошти.

За оцінками Кривошеєва, в «дешевій» Східній Європі щомісячне утримання навіть найменшої компанії коштує 2-3 тис. євро, а для західноєвропейських країн сума буде, як мінімум, вдвічі більшою. Але власник бізнесу вже через 2-3 місяці може розраховувати на посвідку на проживання.

Експерти з питань еміграції радять: найкраще відкривати свій бізнес у сфері послуг (перукарні, ательє, СТО…), торгівлі (пекарні, магазини…), громадського харчування. Але попереджають – конкуренція зашкалює, тому високий ризик прогоріти.

Знизити його можна, скажімо, купивши успішну місцеву фірму, яка вже зайняла свою нішу на ринку. При цьому доведеться витратити як мінімум в 2-3 рази більше, ніж при побудові власного бізнесу з нуля.

Олена Козак підказує, зареєструвавши фірму в Європі, наші співвітчизники можуть користуватися усіма перевагами європейської підтримки підприємництва: наприклад, брати недорогі кредити.

Розмірковуючи про еміграцію з України, експерт додає: якщо мова йде про великі інвестиції – від 500 тис. євро, користуватися перевагами можна скрізь, навіть якщо вони не зафіксовані окремими законодавчими актами або програмами. «Інвестору з 1-2 мільйонами піде назустріч влада будь-якої держави», – каже вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Совки вдома весь час згадують ,що вони мають вищу освіту і не хочуть прцювати фізично. Зате з радістю миють туалети закордоном.
Відповісти
Совки якраз сидять вдома, (невідомо чи чистий в них туалет) і критикують всіх,хто шевелиться!
Відповісти
Останні новини
Куди і як найкраще емігрувати з України
13 червень, 2016, 08:20