ЄВРО-2016. І знову «непруха»?

ЄВРО-2016. І знову «непруха»?
Вчорашніми баталіями на полях Франції завершився другий тур групового етапу першості континенту. ВолиньPost згадує, чим запам’ятався сьомий ігровий день чемпіонату Європи з футболу.

Бельгія повертає обличчя

Зіркова компанія бельгійських футболістів під проводом Марка Вільмотса вчора, напевно, не мала ніяких інших варіантів, окрім як здобути перемогу над ірландським суперником – настільки великими були очікування від цих хлопців перед початком Євро. І настільки відчутним та болючим був удар по самовпевненості «Червоних дияволів» у поєдинку проти Італії

Навряд чи вчора можна було говорити про якусь тотальну перевагу збірної Бельгії, якою вона здавалася після погляду на табло. Швидше за все, тут потрібно відзначити різницю в класі виконавців обох команд: одні свої атаки реалізували, інші – дуже рідко доводили навіть до дальніх ударів по воротах. У потрібний момент Кевін Де Брюйне та Еден Азар зіграли просто і в той же час ефективно – обіграш суперника і пас на вбивчу позицію, в якій знаходився Ромелу Лукаку. Лише гол Акселя Вітселя виділяється: перед подачею Томаса Меньє на гравця «Зеніта» бельгійці тримали м’яч, віддавши командою 28 передач! Здається мені, що «крутішу» атаку вже не зробить на цьому Євро навіть іспанська команда…

Гравці бельгійської збірної святкують черговий забитий м'яч
Гравці бельгійської збірної святкують черговий забитий м'яч


Бельгійці перемогою поставили себе у доволі зручне положення: для виходу з групи з другого місця (а вище вони вже не стрибнуть) їм достатньо буде просто не програти Швеції. Тій самій, гравці якої ще жодного разу не вдарили у площину воріт своїх суперників.

А от ірландцям доведеться стрибати вище голови – навіть не зовсім мотивована збірна Італії для них здається не зовсім тим суперником, якого можна обіграти. А у матчі проти бельгійців «біло-зелені» не могли запропонувати супернику нічого, окрім постійної напористості в атакуючих діях. А для італійського захисту цього буде замало…

За крок від історії

Збірній Ісландії не вистачило кількох хвилин, аби здобути історичну «вікторію» - першу на чемпіонатах Європи – над угорцями. Хтось скаже, що це справедливий результат, і буде правий: підопічні Бернда Шторка дійсно тиснули протягом усього другого тайму і автогол Біркіра Севарссона був плодом цього тиску. А команда Ларса Лагербека, схоже, просто не втримала концентрацію до кінця гри – все-таки весь матч грати без м’яча важкувато.

Втім, незважаючи на не зовсім зірковий склад учасників, матч сподобався, перш за все, напруженістю та боротьбою обох команд за успіх. Після вдалих заочних успіхів у першому турі команди своєю грою підтвердили, що вони не випадкові пасажири на цьому святі футболу. Крім цього, ніхто не зраджував стилю: ісландці уміло захищались, зрідка вибухаючи своїми атакуючими випадами, а угорці багато розігрували м’яч на половині поля суперника, витискаючи з цих атак гольові моменти. І знову у Бернда Шторка набагато краще входять у гру свіжі гравці з лави запасних (у другому турі це потроху стає «мейнстрімом» усього чемпіонату) – Неманья Ніколіч віддавав гольову на Даніеля Бьоде у випадку з автоголом Севарссона. А герої матчу проти австрійців – Штібер та Прішкін – у позиційній грі виявились не зовсім потрібними.

Збірна Угорщини наблизилась до виходу в плей-офф Євро
Збірна Угорщини наблизилась до виходу в плей-офф Євро


Угорці на останіх хвилинах гри суттєво покращили свої перспективи на турнірі і вже на 90 відсотків потрапили у плей-офф, причому з дуже великою вірогідністю – з другого місця у групі. Ісландці зі своїм героїчним захистом мають у активі лише дві нічиї – тепер протистояння з австрійцями, які на цьому турнірі ще не забивали, буде ключовим як для них, так і для підсумкового місця обох команд після групового етапу.

Португалія: пора сходити до церкви


Піренейська збірна поки що – найбільше розчарування цього чемпіонату. У групі, яку багато хто називав найлегшою для команди-фаворита, за два тури підопічні Фернанду Сантуша набрали лише два очки. 26:4 з ісландцями, 23:4 з австрійцями – дивлячись на перевагу португальців за ударами по воротах, не віриться, що команда може не виграти такі матчі. А виявляється, й таке буває.

При цьому навряд чи можна сказати, що «європейські бразильці» щось роблять у своїх матчах неправильно. Вони якраз притримуються свого стилю: багато ударів, багато флангової гри, подач, прострілів, постійна активність півзахисту. Не вистачає лише реалізації атакуючих гравців. Заточеність португальських атак на Кріштіану Роналду чекає моменту, поки триразового володаря «Золотого м’яча» нарешті прорве: за два поєдинки діючий клубний чемпіон Європи завдав 20 (!) ударів по воротах суперників. Один з них вчора був найбільш ідеальним шансом забити – однак Крішті собою ж зароблений пенальті пробив у стійку.

Голкіпер австрійців Роберт Альмер зумів зберегти свої ворота
Голкіпер австрійців Роберт Альмер зумів зберегти свої ворота


У підсумку, те, що давало Португалії надію на високі досягнення на цьому Євро, поки що якраз тримає команду Сантуша на межі з провалом. У матчі з угорцями їй треба буде лише перемагати. Що ж, нехай сподіваються, що Роналду і компанію врешті-решт прорве…
Австріяки, граючи від грізного суперника, виглядали краще, аніж у першому турі. Моментами та ігрова перевага португальців навіть десь розсіювалась – підопічні Марселя Коллера, як-то кажуть, вчора добряче «відпахали». І тепер їх перспективи на турнірі вже не такі безнадійні – треба просто перемагати Ісландію. Ось тільки для цього потрібно згадати, як воно – забивати голи. Адже якраз у нападі оптимального вибору гравців Коллер поки так і не знайшов.

Супермен дня

Ісландський нападник французького «Нанта» Колбейн Сігторссон продовжує дивувати шаленою кількістю виграних верхових єдиноборств. Звичайно, вчора у нього було не так, як проти Португалії (17 виграних дуелей – більше, аніж уся піренейська збірна), але десять разів угорці програвали йому «повітря». Що ж, цікаво буде подивитися на матч «острів’ян» проти збірної Австрії. Там у Сігторссона буде достойний конкурент – Мартін Гарнік учора так само тероризував португальський захист, вигравши шість дуелей на «другому поверсі».

Колбейн Сігторссон у черговий раз
Колбейн Сігторссон у черговий раз


«Дуплет» дня

Ромелу Лукаку, забивши два м’ячі у ворота збірної Ірландії, приєднався до когорти найкращих бомбардирів Євро після другого туру групової стадії. Як і для Альваро Морати, ці два голи навряд чи були складними у їх виконанні, але додали потужний заряд упевненості для нападника, якому тренер знову довірив місце у основі. Це дуже важливий факт, якщо взяти до уваги те, що конкуренція за місце форварда у збірній Бельгії навіть більша, ніж у іспанській команді. А після вчорашнього матчу, схоже, Крістіану Бентеке, Дівоку Оріджи та Мікі Батшуаї як мінімум ще гру, а як максимум увесь турнір доведеться виходити на поле лише з лави запасних.

Ромелу Лукаку довершує розгром збірної Ірландії
Ромелу Лукаку довершує розгром збірної Ірландії


Ми – єдині!

Другий тур продовжив тенденцію чемпіонату по відсутності великих сенсацій: майже у всіх групах на «свої місця» повсідалися фаворити змагань. А от за інші путівки до плей-офф боротьба вестиметься аж до останніх хвилин останніх матчів. Єдина команда, яка вже свою боротьбу за путівку в 1/8 фіналу Євро програла – це наша збірна України. Що ж, на залишимося осторонь, і ще раз привітаємо: Михайло Іванович and company – you’re the best!



Що сьогодні?

У вихідні для українців дні Трійці Євро дає можливість відпочивати аж до вечора – сьогодні та завтра буде зіграно лише по два вечірніх поєдинки. Сьогодні визначаться як мінімум два учасники плей-офф від групи «А». Якщо бути точнішим, то один з них уже відомий – це збірна Франції. А якщо господарі турніру не програють швейцарцям, вони вийдуть далі з першого місця у групі. Хоча, немає ніяких сумнівів, що після не зовсім переконливих перемог над румунами та албанцями підопічні Дідьє Дешама гратимуть лише на перемогу.
Цікаво буде подивитися і поєдинок двох «андердогів» цієї групи. І румуни, і албанці справили непогане враження після двох перших турів, і сьогодні нікого з суперників не влаштує нічийний результат. А це означає, що ця гра буде не менш цікавою, аніж протистояння Франції та Швейцарії. Словом, дивимось та вболіваємо – хоч і без нашої збірної, але далі буде тільки цікавіше!


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.