Астрономи створили 3D-карту всесвіту, у якій 1,2 мільйона галактик

Астрономи створили 3D-карту всесвіту, у якій 1,2 мільйона галактик
Астрономами з колаборації BOSS була підготовлена нова версія тривимірної карти Всесвіту, в якій міститься 1,2 мільйона галактик. Вона може допомогти дослідникам розкрити загадки темної енергії, яка змушує всесвіт розширюватися з прискоренням.

Повідомляє УкрМедіа

Проект BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) проводять в рамках «великого» Слоановского цифрового огляду неба (SDSS), який був розпочатий в середині 2008 року.

Вчені докладають зусиль, щоб знайти баріонів акустичні коливання (БАО) – «відлуння» народження Всесвіту у вигляді акустичних хвиль, через рух яких виникли неоднорідності розподілу матерії. З цією метою астрономами вивчається спектр найдавніших джерел світла і розташування галактик в «космічної павутині» Всесвіту.

15 липня астрономами, які беруть участь у цьому проекті, була опублікована нова версія тривимірної карти Всесвіту, яку вони отримали під час своїх спостережень. Карта являє собою гігантський космічний куб, обсяг якого 650 мільярдів світлових років. У ньому знаходиться понад мільйона галактик, які розташовуються на відстані 2-7 мільярдів світлових років від Землі.

Карту автори статті створили з різних причин. По-перше, шляхом аналізу розташування галактик, вчені намагалися зрозуміти розподіл темної матерії у Всесвіті. По-друге, з допомогою загального «сімейного портрета» Всесвіту в тривимірному вигляді космологи змогли перевірити загальноприйняті теорії народження і формування світобудови.

Крім того, карта дала можливість оцінити вплив темної енергії на зростання Всесвіту протягом останніх семи мільярдів років.

Виявляється, манера дій темної енергії на розширення Всесвіту майже не змінилася за цей період часу – сила змінилася на 20 відсотків, що підтверджує загальноприйняті космологічні моделі еволюції всесвіту і говорить про те, що загальна теорія відносності коректно описує дійсність і на масштабах порядку «космічної павутини».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Астрономи створили 3D-карту всесвіту, у якій 1,2 мільйона галактик
17 липень, 2016, 07:32