Унікальний човен 14 століття, знайдений у Стиру, знаходиться під загрозою

Унікальний човен 14 століття, знайдений у Стиру, знаходиться під загрозою
Минулого року на Волині у річці Стир виявили човен 14 століття. Тоді історичній знахідці були раді та вважали її унікальною, але досі човен не експонують.

Його навіть ніде зберігати, - повідомляє Соцпортал.

Минулого серпня на човен випадково натрапили рибалки й витягли на берег. Знахідка – унікальна, адже судно видовбано з цілісного стовбура довжиною майже 12 метрів. Досі найдовшим вважали восьмиметровий човен з Хортиці. Припускають, що їх використовували для оборони.

Спершу знахідку спустили у став. Згодом приміщення для зберігання надав місцевий підприємець. Але минув же рік, а забирати човен ніхто не поспішає.

Це дивно, адже знахідка є унікальною не тільки для України, а й для Європи. Шведи пропонували за судно 100 тисяч євро. Та місцеві науковці й історики переконані, що історична цінність має бути в Україні. На консервацію й початкове зберігання вони просять у держави 300 тисяч гривень. Але місцева влада традиційно грошей на такі речі не має.

- Це можна зробити винятково за рахунок грантових коштів. Бо держава виділити на сьогодні 5-6 мільйонів гривень на зберігання знахідки не може. Це досить проблематично, – прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Часу на вирішення долі історичної знахідки у науковців та місцевої влади не так багато. Підприємець, на території якого вже рік зберігається човен 14 століття, дав чиновникам ще один місяць.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У шведов самое интересное предложение...
Відповісти
де він знаходиться? чи можна його побачити?
Відповісти
Останні новини
Унікальний човен 14 століття, знайдений у Стиру, знаходиться під загрозою
10 жовтень, 2016, 14:01