Журналістка: навколо волинського бурштину – інформаційна блокада

Журналістка: навколо волинського бурштину – інформаційна блокада
На Волині триває незаконний видобуток бурштину, хоча навколо цієї теми існує своєрідна інформаційна блокада.

Про це в ефірі Громадського радіо заявила журналістка Аріна Крапка, яка тривалий час розслідувала цю тему.

«У Житомирській та Рівненській областях є стихійний незаконний видобуток. У Волинській області також відбувається незаконний бурштиновидобуток, але про це мовчать. І ЗМІ, і волинська влада, і правоохоронці, які стежать за одним із основних «клондайків» в Маневицькому районі Волинської області. З’являються нові ями», - каже Аріна Крапка.

Журналістка дивується, що ніхто не порушує цю інформаційну блокаду

«Я можу пояснити це тим, що Волинська область — це одна з трьох областей, де незаконно видобувають «сонячне каміння». Українською владою розроблявся план налагодження ситуації законним шляхом. Але не вдалося. Українське законодавство дозволяє видобувати бурштин законно. Питання полягає в отриманні дозволів від Державної служби геології і надр, Мінприроди, складності їх отримання і в тому, хто на них претендує. Зазвичай це люди, пов’язані з політиками, впливові бізнесмени, олігархи, кримінальні авторитети», - стверджує Аріна Крапка.

Вона додає: не знає, чому ЗМІ мовчать.

«Є тільки поодинокі повідомлення поліції про затримання трьох-п’ятьох копачів бурштину. Коли ідеться про простих копачів, то вони сплачують штраф. Гроші, які вони отримують, дозволяють неодноразово сплачувати штрафи. Коли бурштин знаходили в поліцейських, в представників старої правоохоронної системи, то бували такі судові рішення, коли бурштин навіть не вилучали, до відповідальності ці люди не були притягнуті», - сказала Аріна Крапка.

На її думку, якби влада хотіла навести лад із незаконним видобутком бурштину, то вже давно це зробила б.

«Я пов’язую інформаційну блокаду ще з тим, що комунальне підприємство «Волиньприродресурс» вже наділило себе дозволом. Воно претендує не тільки на бурштин, а на всі надра, корисні копалини області. Де-юре в комунального підприємства «Волиньприродресурс» немає усіх дозволів, щоб видобувати бурштин, але вони себе наділили правом. Засновником його є обласна рада. Очільник — Веніамін Туз, який знає дуже багато про надра на території області. Лобіював питання олігарх Ігор Палиця», - заявила журналістка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Выйна іде а як крали так і крадуть, мільярди з бурштина мільярди з лісу а Гунчик як сидів так і сидить і ніхто не в силах нічого зробити
Відповісти
Останні новини
Журналістка: навколо волинського бурштину – інформаційна блокада
31 січень, 2017, 14:48