Розкрили схему, через яку нардепи «рішали» бурштинові питання

Розкрили схему, через яку нардепи «рішали» бурштинові питання
Два нардепи, аби отримати хабара від представника зацікавленої
у видобутку бурштину в Україні компанії, скористалися правом законодавчої ініціативи. Вони збиралися провести через Верховну Раду законопроекти для поліпшення умовв господарювання для підприємства-замовника.

Про це повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час брифінгу щодо затримання охоронця нардепа від "БПП" Борислава Розенблата 20 червня, пише ТСН.ua.

Також депутати, зауважив він, обіцяли вплив на Держлісове агентство, Укрбурштин та інші органи влади. 

Представник компанії запропонувала внести зміни в Податковий та Митний кодекси, встановило слідство. Їй вдалося вийти на зв'язок із депутатом Максимом Поляковим, який своєю чергою звернувся до колеги по парламенту - Борислава Розенблата, який є автором законопроекту, який регулює видобуток та експорт бурштину. Так, до документа були внесені правки, які стосувалися зменшення рентної плати видобутку бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину. Деякі зміни стосувалися оплати праці. 

За ці зміни було отримано хабар в розмірі 15 тисяч доларів, уточнив Холодницький.

У схемі були задіяні керівник секретаріату міжфракційного об'єднання, помічник одного з депутатів від Радикальної партії та юриста організації "Системні рішення". Вони отримали 11 тисяч доларів за підготовку необхідних документів.

Розенблат, на думку слідства, вирішивши взяти участь у видобутку бурштину, сам звернувся до компанії-нерезидента з проханням-вимогою організації спільного бізнес-проекту: він збирався вирішувати питання з держорганами.

"При цьому бурштин мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мала перераховуватися на рахунки компанії, яка розташована в США. За наполяганням Розенблата, співвласником якої стала його рідна сестра. Загальна сума хабара по цьому епізоду складала 285 тисяч доларів, з яких 85 тисяч було передано попередньо охоронцем, який також числився як помічник і консультант народного депутата. А при передачі власне 200 тисяч доларів відбулося затримання", - зазначив Холодницький.

Він також додав, що в цій справі поки що затримано 6 осіб: троє помічників народних депутатів, один охоронець нардепа, два представники громадських організацій, які здійснюють боротьбу з корупцією.

Нагадаємо, що детективи Національного антикорупційного бюро України затримали охоронця народного депутата від БПП Борислава Розенблата під час отримання хабара у розмірі 200 тис. доларів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розкрили схему, через яку нардепи «рішали» бурштинові питання
21 червень, 2017, 07:28