Одяг модних брендів труїть людей, - експерти

Одяг модних брендів труїть людей, - експерти
Не тільки дешевий одяг широкого вжитку, але і одяг дорогих брендів найчастіше містить сліди отруйної хімії.

Це з'ясувала міжнародна екологічна організація Greenpeace, пише ТСН.

У рамках кампанії "Detox - позбудемося отрути" вона протестувала 141 зразок одягу різних фірм, закуплені у 29 країнах. І майже у всіх, включаючи одяг від таких виробників, як Armani, Tommy Hilfiger, Benneton, lеvі's, GAP і Zara, знайшлися токсичні хімічні речовини.

Втім, причин для паніки немає: у жодному з перевірених зразків допустимі межі токсичних речовин не перевищені, але сліди були виявлені практично у всіх.

Прямих доказів їх шкідливого впливу на здоров'я людини немає. Однак різні речовини, що перетворюються на отруту, наприклад етоксилати нонілфенола, здатні вплинути на гормональний баланс в організмі. Фталати можуть негативно вплинути на репродуктивні здібності людини. Азотні барвники взагалі вважаються канцерогенними.

Під час прання велика частина токсичних речовин з одягу вимивається. Але вони разом зі стічними водами потрапляють в річки і можуть накопичуватися, наприклад, у рибі.

Багато відомих фірм виробляють модний одяг у Китаї, Пакистані та інших країнах Південно-Східної Азії, де екологічні норми не такі суворі.

Деякі виробники оперативно відреагували на критику Greenpeace. Так, Adidas, Nike і Puma вже добровільно зобов'язалися при виробництві своїх товарів повністю відмовитися від речовин, небезпечних для здоров'я.

Захистити себе від отруйних виробів можна вже зараз. Так, "маячком" токсичних речовин є різкий запах, рекомендація випрати виріб перед тим, як одягати, або вказівка на те, що блузка або сорочка не мнеться.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.