Магія купальської ночі: як у Дерно відзначали свято молодості та кохання

Магія купальської ночі: як у Дерно відзначали свято молодості та кохання
У селі Дерно Ківерцівського району 15 липня з неабияким розмахом відбулися вже традиційні купальські гуляння, організовані сільським головою Олександром Гучем.

Свято «Купайла» у Дерно всією громадою відзначають вже другий рік поспіль. Для купальських забав обрали дуже мальовниче місце – простору зелену галявину на окраїні лісу, біля ставка поблизу заповідного урочища Папики.

Ще задовго до початку дійства сюди почали сходитися гості – хто пішки, хто автомобілем, а дехто поспішав налягати на педалі велосипеда. До слова, гуляння зібрали не лише мешканців села та довколишніх населених пунктів, а й гостей із Луцька, Рівного, Тернополя, Чернівців та Києва.

Як і годиться, свято відбулося із відтворенням народних звичаїв і традицій. Дівчата плели вінки, прикрашали Марену, а хлопці згодом пірнали у зовсім нетеплу воду, аби дістати вінок дівчини, яка запала в серце.

Розпочалося дійство із низки майстер-класів. Аби дівчата не залишилися без головного атрибута свята, навіть найменших красунь навчали плести віночки. Окрім того, майстрині розписували дерев’яні дощечки та вчили охочих ліпити статуетки з глини та робити справжній глиняний посуд. Така забава неабияк припала до душі малечі: навіть ті, кому не надто добре вдався посуд, раділи та навмисне вимазувалися у глину. Діяли на території свята й міні-ярмарок з солодкою ватою, виробами хенд-мейд та прибамбасами для дітей, тож небо заполонили барвисті кульки з гелієм. Тут можна було навіть придбати магніти із фото з минулорічного святкування в Дерно.

Фактично вся молодь долучалася до купальських забав, яких організатори та ведуча Олена Котляр підготували чимало: виконання купальських пісень, водіння хороводів із купальськими примовками та традиційні ігри для хлопців і дівчат. Не обійшлося й без пускання палаючого колеса та стрибків через вогонь. Супроводжували дійство запальні ритми троїстих музик.

Вже коли стемніло, Гуч презентував головну родзинку дійства – величезну ватру, полум’я якої було видно далеко за межі села. Разом зі своїми помічниками сільський голова урочисто розпалив купальське вогнище. Усіх охочих запросили скушувати смачного козацького кулешу, якого наварили цілих 3 казани.

Далі на зігрітих та ситих гостей свята чекала українська дискотека та співи біля вогнища під гітару. Враховуючи те, що розходилися із купальських святкувань далеко за північ, можна впевнено сказати, що не лише молоді, а й дітям та представникам старшого покоління таке купальське свято припало до душі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Магія купальської ночі: як у Дерно відзначали свято молодості та кохання
17 липень, 2017, 21:08