Земельне диво: як за день зробити те, на що треба місяці

Земельне диво: як за день зробити те, на що треба місяці
На Волині розпалюється скандал через спробу передачі землі площею близько 180 га землі на території Заячицівської сільради Локачинського району підприємцям, які хочуть на ній облаштувати виробництво.

Що саме буде на цій ділянці поки не уточняли. Однак місцеві депутати, враховуючи, що Локачинський район, за інформацією геологів, багатий на поклади газу, припускають, що саме таке виробництво бізнесмени можуть розгорнути на цій ділянці.

Зауважимо, що за оцінкою фахівців ця ділянка може обійтися приблизно в 20 мільйонів гривень. Однак підприємці схоже викупляти землю не планують, а шукають інші шляхи, щоб отримати бажане, та використали нескладну комбінацію.

ЗЕМЕЛЬНІ МАНЕВРИ


Зокрема в рамках цієї схеми потрібно змінити межі села Кремеш, яке входить до згаданої сільради. Відповідні документи та проектувальні роботи виконала фірма "Реформатор", яку очолює Валентин Колодинський, а сертифікованим інженером у ній працює Світлана Шеремета.

До слова, на ринку таких послуг в області працює понад 90 таких спеціалістів. Розробники документації з землеустрою несуть відповідно до закону відповідальність за достовірність, якість та безпеку заходів, передбачених цією документацією.

Замовником проекту виступила сільська рада, а для погодження його подали на сесію Локачинської райради. 22 червня депутати проект підтримали.

Однак вони не звернули увагу, що договір на розроблення проекту землеустрою та акт прийому-передачі документації укладені в той же самий день. Здійснити такий обсяг роботи за один день неможливо, особливо враховуючи рівень бюрократії в нашій країні.

Збір усіх погоджень, створення проекту та інші роботи згідно закону проводяться максимум за 6 місяців. Зазвичай цей процес займає від 2 до 4 місяців.

Роботи, виконані за один день, зацікавили прокуратуру Волинської області, а вже 20 липня районна рада скасувала погодження на зміну меж.

Дізнавшись про це порушення, контролюючі органи скасували сертифікат інженера Світлані Шереметі, який дає їй право на проведення діяльності землевпорядника.

ПОЯВА "УКРОПУ"

Наступного дня на сцену нашої історії, крім згаданих структур та людей, виходить і волинський "УКРОП".

21 липня нібито Шеремета за підтримки ще кількох позбавлених сертифікатів землевпорядників зібрала круглий стіл, де заявила, що на Волині масово позбавляють цих документів її колег. Також вона закликала землевпорядників підписати резолюцію, в якій йшлося про "цькування землевпорядників".

Проте відомо, що цей захід принаймні частково організовував прес-секретар громадського формування "Варта порядку" Олександр Волянюк. Ця людина в Луцьку відома, як один з найактивніших членів команди "УКРОПу", а хто фінансує "Варту порядку" вже давно не секрет.

Також на заході побував телеканал "Аверс", який сьогодні контролюється лідерами партії "УКРОП". У сюжеті телеканалу розповіли все, що говорила Шеремет, однак чомусь не вказали, що резолюцію підписали лише три учасники зібрання. Водночас, як вказано вище, на Волині таких фахівців працює понад 90, а на зібранні було 10-12 осіб. Тобто презентувати думку більшості фахівців, ці збори не могли.

Крім того, як розповів Інформаційному агентству ВолиньPost один з учасників засідання на умовах анонімності, багатьох землевпорядників не попередили про тему круглого столу і банально надурили. Тому резолюцію вони не підписали.

Крім того учасників обурило те, як декого з них запрошували. Мовляв, в ультимативній формі, ледь не погрожуючи, повідомляли: або ви з нами, або проти нас.

ТИСК НА КОМІСІЮ?

Нині в Києві спеціальна кваліфікаційна комісія, яка діє при Держгеокадастрі України, вивчає питання поновлення сертифікату Світлані Шереметі. Цікаво, що сюжет на "Аверсі" про збір землевпорядників, ініційований Шереметою, вийшов якраз напередодні засідання комісії, а саме - 27 липня. Хоча як згадувалося вище зібрання відбулося 21 липня.

Ймовірно, що сюжет міг вплинути на рішення комісії. Під час першого засідання комісія остаточно рішення не ухвалила.

Водночас стали відомі інші факти непрофесійної роботи з землевпорядника. Так, голова Спілки ветеранів та учасників АТО Володимир-Волинського району Юрій Степанюк каже, що Шеремета у вересні 2016 року отримала замовлення для оформлення 9 проектів на землю для атовців. За це їй заплатили 19 тисяч гривень. Однак документів атовцям довелося чекати майже рік, хоча уряд надав вказівку всім державним установам максимально сприяти у підготовці проектів. Зазвичай ця процедура займає два місяці.

****

До слова, за даними статистики фірма "Реформатор" - виконує найбільше робіт серед приватних фірм і підприємців за кошти з обласного та інших місцевих бюджетів, а на засіданні 21 липня були присутні близький до лідера "УКРОПу" Ігоря Палиці заступник голови облради Роман Карпюк та депутат ради від цієї партії Олександр Омельчук.. Можливо, це і є той зв'язок, через який "укропівці" підтримують цю фірму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
все і кругом давно вкрадене! Слава Неньці!
Відповісти
В Україні відсутній кадастр землі, а відтак, відсутня її усестороння оцінка. Виготовлення кадастру коштує дуже дорого, бо це, головним чином, має фінансуватись з державного бюджету. З такими темпами, як це робиться в Україні, він буде готовий за 200-300 років. Тобто, ми ставимо воза поперед коня, чи рвемо гланди через анус. Так зручніше і дешевше. Чи можуть державні органи якісно управляти територією, не маючи актуальних даних про землю і її вартість? Чи мають право переводити сільгоспугіддя з однієї категорії в іншу без кадастрової оцінки? Ні, звичайно.Відповідь на це запитання далека від позитивної. Це навіть козлу відомо, але не відомо Волянюку, Шереметі, Карпюку і іншим плебеям, які служать Палиці. Ці «земельні» суперечки поки що носять характер доктрини, але з часом вони отримають гостре відображення в судовій практиці. Тому що землекористування «зав’язане» на його кадастровій оцінці. І тоді ті, про кого тут йдеться і хто ставить раком українську землю, яка належить народу, вмиють від усього руки. Тим паче такі, як фізкультурник Карпюк, якому відомі тільки облаштування штанги і гантелей.

Відповісти
Прикольная статья, хотя и фигня полная. Типа "землевпорядник" является главой земельной мафии, а Держгеокадастр стоит где-то сбоку и застенчивиново соглашается со всем, что от него требуют. По-моему всё с точностью до наоборот))) Как обычно))) Основных участников земельного деребана хотят сделать белыми и пушистыми - какие няшки)))
Відповісти
Ги-ги-ги))) Де докази цього непотребства!!! Написати можна різну фіг..уру мови!!! Факти давай!!! Круті землевпорядники пішли - залякують Київську комісію))) Круті хлопці та дівчата)))
Відповісти
Стверджую, стаття до розділу "ПОЯВА"УКРОПУ"-казки Мітяя. Далі не знаю, тому не коментую.
Відповісти
Оце дурні , хто кого заставляв іти на зустріч. Пішли б всі , алеж бояться наслідків і утисків . То позбавили Шеремету чи ні ви ж навіть не можете дойти толку в своїй статті!!!! Розсмішили комісія воїться регіональний Аверс, блін оце турки ви хоть читаєте, що пишете!
Відповісти
Останні новини
Земельне диво: як за день зробити те, на що треба місяці
07 серпень, 2017, 08:30