На Волині відзначили 75-ту річницю створення УПА

На Волині відзначили 75-ту річницю створення УПА
26-27 серпня на історичному комплексі "Вовчак. Волинська Січ" відбулися заходи, приурочені до 75-ї річниці створення УПА, організовані Волинською "Свободою".

Під час відкриття святкового дійства голова Волинської "Свободи" Анатолій Вітів наголосив, що такі місця як Вовчак мають стати джерелами відродження українського духу та української нації.

"Свобода" вже багато років поспіль працює над тим аби перетворити Вовчак у цілісний історичний комплекс та залучити до славетного минулого якомога більше українців. Звідси ми маємо черпати енергію та силу, будувати гідне сьогодення та майбутнє. Бути сильними і пам'ятати, що воїнам УПА свого часу було ще важче. Але вони боролися і їх ідеї перемогли".

Комендант історичного комплексу "Вовчак. Волинська Січ" Василь Мазурик зауважив, що попереду на ініціаторів відродження місця заснування УПА ще чекає багато роботи. Але ця робота потрібна і важлива. І її треба довести до кінця.

26 серпня у Вовчаку відбулися спортивні змагання з пейнтболу, волейболу, стрільби з пневматичної зброї, перетягування каната, а також шаховий турнір. Гості урочища мали можливість переглянути патріотичні фільми, послухати лекцію та поспілкуватися на теми націоналізму з поетом, публіцистом, керівником ГО "Дух нації" Юрієм Руфом. А ввечорі відбулося символічне запалення повстанської ватри.

У неділю заходи розпочалися з святкового богослужіння у храмі "Всіх святих землі Української", яке провів отець Миколай. Потому на віче-реквієм виступив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, який завітав на Вовчак.

Лідер націоналістів відзначив, що українці заслуговують на гідне життя в себе вдома, але для цього потрібно будувати українську Україну.

"Не потрібно будувати фіктивну Україну, яка має українськими лише зовнішні атрибути. Але її суть лишається неукраїнська. Нам потрібна українська Україна. Бо це запорука нашого щастя і майбутнього. Українець має бути успішним та заможним. Він не повинен жебракувати. Ніхто не має права нас шантажувати, розказувати, що "з Бандерою ви у Європу не підете". Підемо! Ще й як підемо. Тому що Європа тут. І якщо сьогодні москаль своїм брудним чоботом не топче Європу, то це лише завдяки нашим героям на Сході. В мене тільки одна мрія: щоб мої діти, навіть не діти, а бодай внуки, вже не боролися за Україну. Давайте ми з вами будемо тим останнім поколінням, яке виконає цю священну місію: завершити те, що не починали, але дуже яскраво продовжили воїни УПА".

Присутні поклали квіти до могил воїнів УПА.

Після цього учасники мали можливість насолодитися концертом за участю Юрія Поліщука та гурту "Чорні черешні", воїнів російсько-української війни, лауреатів фестивалю "Пісні, народжені в АТО".

Також гості мали можливість придбати різні сувеніри, книги, оглянути виставку зброї. А активістки об'єднання українок "Яворина" провели майстер клас з плетіння вінків. Організатори дійства почастували відвідувачів повстанським кулешем.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.