Боротьба з чумою свиней у Хотешові: дезінфікували 200 дворів

Боротьба з чумою свиней у Хотешові: дезінфікували 200 дворів
У селі Хотешів Камінь-Каширського району продовжують вживати карантинні заходи через африканську чуму свиней.

Діє заборона на продаж та вивезення із населеного пункту живих свиней, м’яса і сала з них, а також овочів, зокрема картоплі. Ведеться чергування ветеринарів та поліцейських на двох постах, облаштованих дезбар’єрами, - пише «Полісся».

Ветлікарі проводять дезінфекцію у дворах селян, у цьому допомагають їм рятувальники. До речі, дезінфікували вже понад 200 дворів.
Випадків захворювання на африканську чуму свиней більше не було виявлено.

Нагадаємо, одразу після виявлення у Хотешові АЧС у людей вилучили 6 тварин хворих та згодом ще 16 підозрілих у захворюванні. Господарям держава обіцяє виплатити компенсацію. Зокрема, за словами ветеринарів, минулого року у сусідніх Ратнівському та Любешівському районах селяни таки отримали кошти за вилучених свиней.

Хотешівці проводять забій дорослих тварин. Доводиться вирізати і ще малих. Тих поросяток, які щойно народилися, ветлікарі усипляють. Для людей це величезні втрати, дехто до останнього відтягує забиття тварин. Однак, відповідно до інструкції з профілактики та боротьби з АЧС, всі здорові свині в зоні захисту (село Хотешів) повинні бути забиті.

Як розповідає начальник управління Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталій Макарчук, ветеринари спільно із правоохоронцями вже проводять роз’яснювальну роботу про відповідальність за недотримання карантинних вимог та ненадання достовірної інформації. З людей беруть розписку про те, що вони забили усіх своїх свиней.

У проведенні заходів з ліквідації та недопущення поширення африканської чуми свиней постійно залучені 11 працівників ветслужби, працівники сільради, рятувальники, поліцейські.

Наразі так і не вдалося встановити, звідки чуму було занесено у Хотешів.

Задля зменшення ризику поширення АЧС в області вирішили у вересні розпочати відстріл диких кабанів. Як повідомляє начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський, зокрема у Польщі через перенесення захворювання дикими свиньми вже зафіксовано 500 випадків хвороби, є випадки і в Білорусі.

Оскільки сезон полювання на парнокопитних тварин та хутрових звірів починається лише у листопаді, наразі спільно з обласним управлінням лісового та мисливського господарства напрацьовують механізм відстрілу. У ВОУЛГМ проаналізують кількість тварин та норми, а тоді на комісії вирішать, яким чином здійснюватимуть депопуляцію.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Боротьба з чумою свиней у Хотешові: дезінфікували 200 дворів
04 вересень, 2017, 05:59