Суд хоче додаткових доказів у справі депутатів-відкликанців

Суд хоче додаткових доказів у справі депутатів-відкликанців
У справі за позовом щодо постанови ТВК про припинення процедури відкликання 5 депутатів міськради суд оголосив перерву - служителі Феміди витребують у відповідача та позивача додаткові докази.

Відповідне рішення прийняли 4 жовтня.

У своєму позові Запотоцький просить визнати постанову ТВК про припинення процесу відкликання протиправною. Другою частиною позову мало стати зобов’язання прийняти постанову про звернення до вищого органу БПП «Солідарність» щодо відкликання за народною ініціативою депутатів Євгена Ткачука та Олександра Козлюка. Аналогічне зверненням мають прийняти й до вищого органу Радикальної парті стосовно Аркадія Соломатіна, Костянтина Петрочука та Сергія Були.

Депутатів-«відкликанців», які у справі виступають третіми особами без додаткових вимог на стороні відповідача, у суді представляв Святослав Туз, проте у Ткачука та Козлюка був ще один адвокат – Ірина Чебелюк.

Адвокат позивача Дмитро Бурда зауважив, що підставою звернення є постанова від 21 серпня 2017 року щодо ініціативи з відкликання 5-ти депутатів. За його словами, постанова протиправна.

Бурда наголосив, що на більшість засідань у передбачений законом час кворум ТВК не збирався, тому прийняти якісь рішення було неможливо.

«Окремі члени комісії пропонували взагалі призначення почеркознавчої експертизи», - зауважив Бурда. На його думку, це робили для того, аби підписи не могли перевірити у законний термін.

Наводив адвокат й низку інших доказів. Наприклад твердження, що достовірність осіб, які були членами ініціативної групи та представникам зборів, не можна перевірити, є неправдивим. Немає підстав не враховувати волевиявлення людей, які писали у графі громадянство скорочення «укр». Мовляв, підписів зібрали удвічі більше за виборчу квоту, тому не варто нівелювати думку такої великої кількості людей через кілька моментів.

Адвокат Борис Шумський зауважив, що в протоколі узагальнення підписів вказано, що комісія не могла встановити, чи є виборцями представники ініціативної групи та учсники зборів 10 липня. Адже визначити, чи є людина виборцем просто – наявність громадянства, дієздатність, вік понад 18 років. Усі члени ініціативної групи надавали копії своїх паспортів, тож у комісії були всі підстави встановити, що вказані особи є виборцями, і для цього не треба реєстру.

Натомість представника відкликанців Святослава Туза цікавило, яким чином збирали людей 10 липня. Бурда відповів, що 7 липня Запотоцький подав оголошення у місцевих ЗМІ.

Після низки запитань до пояснень взялася сторона відповідачів.

За словами очільника ТВК Леоніда Будцева, після отримання документів від ініціативної групи наступного ж дня скликали комісію. На засідання 1 серпня прибули 10 членів комісії, ще 8 не прийшли. На ньому встановили та проголосували порядок денний, де серед питань був пункт про перевірку документів, звернення до відділу реєстру виборців та правоохоронних органів.

Наступного засідання не було, оскільки з’явилося менше 10 членів комісії. Згодом Будцев виносив на комісію питання щодо способу перевірки підписів, проте його так і не з’ясували через відсутність кворуму. Будцев зауважив, що усі ці питання не врегульовані законодавством. Проте згодом визначення способу стало непотрібним, адже люди самі почали приходити до ТВК.

«Коли людина приходила, ми запитували чи вона підписувала підписні листи за всіх п’ятьох депутатів чи за когось окремо», - зауважив Будцев. Перевіряли паспорт, місце проживання тощо. Опісля складали акт, який підписував член ТВК, правоохоронець та виборець, який підтверджував свій підпис.

Натомість частина членів ТВК навідріз відмовилася визнавати подібні акти, хоча низка осіб підтвердила свої підписи просто під час засідання комісії.

«Підстав не враховувати перевірку підписів виборців, на мою думку, не було», - наголосив Будцев.

«За мою роботу у виборчій комісії це було вперше, що члени комісії так безпідставно не з’являлися на засідання», - зауважив він. Деякі члени комісії запевняли, що прийдуть на засідання, після чого вчергове не з’явялися.

Зрештою голова ТВК зауважив, що стосовно підсумкового рішення комісії виклав окрему думку. Її він сформулював тому, що таке рішення нівелювало та не врахувало роботи її членів стосовно перевірки, не відобразивши низку моментів в узагальнюючому протоколі.

Туз поцікавився у Будцева, скільки засідань було після отримання документів. Будцев сказав, що одне, проте із низкою перерв. На ньому проголосували про початок процедури перевірок. Тому в приміщення ТВК приходили працівники комісії, які перевіряли підписи.

Надалі пояснення давали представники третіх осіб. Туз вважає, що постанова є законною та не підлягає оскарженню. Мовляв, не витримані всі вимоги ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», тож були підстави для припинення ініціативи. Законними можна вважати лише ті акти, які складалися всіма членами комісії. За його словами, у немає законі норми, яка дозволяла б представнику ініціативної групи звертатися до суду у їх інтересах, тому він висловив сумнівність підставності позову.

Не може суд й зобов’язати ТВК звертатися до партійних органів, оскільки це не в його компетенції. Зрештою, він і Чебелюк просили відхилити позов у повному обсязі.

Вислухав сторони, суд голосив у засіданні перерву через необхідність витребування додаткових доказів. Від ТВК проситимуть подати докази стосовно визначення виборчої квоти стосовно партій.

Наступне засідання відбудеться 19 жовтня о 10:00.

Нагадаємо, 10 липня в Луцьку створили ініціативну групу, учасники якої працюють над відкликанням п'ятірки міських обранців - Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Сергія Були, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна.

У серпні стартувала перевірка підписів, які зібрали за позбавлення мандатів цих обранців громади. Перевірку згідно законодавства спільно з правоохоронцями мали здійснити члени міськвиборчкому.

Однак за декілька днів від початку роботи комісії стало очевидним, що 10 членів (всього в комісії - 18 осіб) виборчкому, а саме - представники партій "Народний фронт", "Опозиційний блок", "УКРОП", "Батьківщина" та Європейська партія України, своїми діями затягували процес перевірки підписів, приміром, постійно вносили різноманітні правки у проекти рішень, а потім просто перестали ходити на засідання. Голова комісії Леонід Будцев навіть звертався в поліцію, аби покарали "прогульників".

Реагуючи на це, Артем Запотоцький звернувся до лучан з закликом прийти і власноруч засвідчити свій підпис. Сотні людей відгукнулися та пройшли процедуру засвідчення підпису.

Однак коли розпочалося останнє засідання міськвиборчкому, то члени "коаліції" знову почали гальмувати його роботу. Зрештою 21 серпня "коаліція", використовуючи те, що вони є більшістю, проштовхнули рішення, яким завершили процедуру перевірки підписів за відкликання депутатів. Запотоцький оскаржив таке рішення у суді.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Тернополі - спалах кору
04 жовтень, 2017, 13:55
Суд хоче додаткових доказів у справі депутатів-відкликанців
04 жовтень, 2017, 13:30