Проблема в Стобихівці: батьки готові «скинутись» на нову школу

Проблема в Стобихівці: батьки готові «скинутись» на нову школу
Батьки учнів скандальної школи у селі Стобихівка Камінь-Каширського району готові співфінансувати будівництво нового навчального закладу.

Про це пише Полісся.

1 вересня батьки не пустили своїх дітей до школи, вимагаючи у влади розпочати будівництво нової школи.

Та ось чи постане в майбутньому новий навчальний заклад у Стобихівці – залежить від спільних дій влади і громади села.

Як нещодавно стало відомо, відділ освіти Камінь-Каширської РДА виконав свої зобов’язання перед батьківським колективом. Спеціалісти із ПП “Творча архітектурна майстерня Балан та Стельмащук” встигли підготувати проектно-кошторисну документацію в намічені строки, а саме узгодили кошторис в цінах 2017 року.

Отож на сьогодні маємо такі результати: вартість будівництва школи зросла майже вдвічі. За оновленими підрахунками вона становить 83 мільйони гривень, коли ще п’ять років тому зведення навчального закладу оцінювали в 45 мільйонів гривень. Звісно, для місцевого бюджету озвучена сума є непідйомною. Розуміють це й самі батьки, тож мають намір знову шукати ради і підтримки в голови Волинської ОДА.

Орієнтовно наступного тижня ініціативна група стобихівців вирушить на особистий прийом до Володимира Гунчика. Батьки будуть просити його зробити все можливе, щоб проект школи внесли в перелік об’єктів, які фінансуватимуться з державного фонду регіонального розвитку.

Аби пришвидшити початок робіт, селяни готові навіть самотужки зібрати перший мільйон.

Батьки очікують, що представники районної влади, керівництво відділу освіти виступлять із ними спільним фронтом і допоможуть переконати губернатора. Якщо позитивна відповідь не буде отримана, обіцяють знову їхати в Київ.

Нагадаємо, у вересні цього року селяни вже їздили на прийом до Міносвіти.

Освіта запевняє – швидкого старту робіт очікувати не варто

У районному відділі освіти вважають, що досягти успіху на цьому шляху реально лише за виваженого і спокійного підходу до вирішення проблемної ситуації. Для того щоб проект потрапив у перелік ДФРР, необхідно спочатку підготувати весь пакет документів, а ще відшукати первинний капітал для старту будівництва школи. Звісно це – тривалий процес, тому передбачити, коли та які суми вдасться отримати, тут не беруться.

– Зі свого боку виконуємо ті кроки, які й передбачали, незважаючи на жодні ультиматуми. Безперечно, нова школа у Стобихівці потрібна, але не такими методами. Наразі кошторис узгоджений і ми перейшли до проходження державної експертизи. Наступного тижня плануємо потрапити на прийом до голови обласної адміністрації Володимира Гунчика. Проситимемо, щоб проект будівництва школи включили в ДФРР. Та коли це трапиться – невідомо, адже головна умова включення проекту в ДФРР – наявність проектно-кошторисної документації, обґрунтованість потреби реалізації такого проекту, а ще готовність місцевих бюджетів, громади співфінансувати, – зазначає начальник відділу освіти Віктор Пась.

За словами Віктора Івановича, на даний час майже всі вимоги дотримані, залишилось лише пройти експертизу, а також відшукати кошти.

– Батьки сказали, що зберуть свій мільйон. Коли в березні ділитимуть вільні залишки, гарантую, обласна рада теж додасть частку. Тоді ж проект пройде повністю експертизу і в нас на руках будуть готові папери, за якими можна вже починати зводити навчальний заклад.

Розпочнемо з власних грошей. Реально, що в 2019 році школа потрапить до переліку інвестиційних об’єктів державного фонду регіонального розвитку, вже як незавершене будівництво. Це той шлях, який був в Осівцях.

На думку освітянина, якщо початок будівництва школи припаде на 2018 рік, то очікувати його завершення варто не раніше 2023 року.

– Сьогодні проектна частина залишається без змін, школа розрахована на 350 учнів. Планується, що діти навчатимуться роздільно: в одному крилі будуть початкові класи і дві групи дошкільнят, інше – віддамо під старші. За п’ять років реально знайти та освоїти 83 мільйона гривень, хоча все залежить від багатьох факторів: стабільної ситуації в країні, цін і в яких обсягах надходитиме фінансування, – підсумував співрозмовник.

Селяни мають намір “скинутись” на школу для малечі, та навіть будувати її власними руками

Отож, чи вдасться стобихівським батькам зібрати мільйон гривень і таки втілити давню мрію громади про сучасну школу?

Селяни ствердно відповідають, що не бояться взяти на себе частину фінансових зобов’язань, якщо влада допоможе зрушити питання з мертвої точки. Свою позицію протестувальники повідомили і керівництву районної адміністрації та відділу освіти під час нещодавньої зустрічі. Як розповідає представник батьківського комітету Сергій Сухацький, поки зарано говорити про конкретні суми, адже сьогодні вони не дійшли остаточної думки, яким буде розмір їх вкладу у справу. Та затягувати з процесом будівництва, як вважає чоловік, не варто, адже за стільки років селяни просто втомилися миритися з умовами, в котрих доводиться вчитися їхній малечі.

– Звичайно, приєднаємось. Батьки взагалі не проти допомогти грошима, але нам потрібно, щоб і керівництво області, району посприяли в пришвидшенні реалізації проекту школи, та гарантували, що він буде включений до ДФРР. Ще у 2012 році почали робити проект, і з того часу воно все заглухло. А зараз ситуація критична, бо в нас не вистачає місця для розміщення всіх учнів. Діти приходять з навчання пізно. Їдальня без ремонту, маленька (всього 70 м2), змушені харчувати школярів у кілька заходів. Школа конче необхідна, так як майже кожна родина в Стобихівці – багатодітна. На сьогодні маємо 210 дітей до 6 років, які зовсім скоро підуть до першого класу. Якою конкретно буде наша частка співфінансування, плануємо визначитись вже цієї неділі на загальних зборах.

У телефонній розмові з кореспондентом видання пан Сергій підтверджує готовність батьківського комітету до зустрічі з Володимиром Гунчиком. Однак стобихівці щиро сподіваються побачити на цьому прийомі також голову РДА Валерія Дунайчука і начальника відділу освіти Віктора Пася.

– До сьогодні Віктор Іванович своїх обіцянок дотримується, іде нам назустріч. Відбувається конструктивний діалог. Та ми категоричні — коли у справі будівництва школи нічого не робитиметься, діти знову не підуть на навчання. Батьки невідступно налаштовані від-стоювати свою позицію до кінця. Чекаємо, що нам скаже Гунчик, а там будемо бачити. Якщо нас підтримають, тоді можна далі про щось говорити, налагоджувати співпрацю. Знаєте, готові навіть працювати на будові, своїми руками зводити школу, як це сьогодні робиться в Осівцях, лише б нам конкретно сказали, коли саме в Стобихівці розпочнеться будівництво.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Проблема в Стобихівці: батьки готові «скинутись» на нову школу
22 жовтень, 2017, 21:05