Екологічні стежки у волинському лісі – безліч відкриттів не лише для дітей

Екологічні стежки у волинському лісі – безліч відкриттів не лише для дітей
Весняно-літній волинський ліс наповнюється відвідувачами вдвічі більше, ніж зимовий. Тож перед лісівниками, крім основних завдань, постає іще одне – не менш важливе: створити такі умови, щоб співіснування усіх мешканців – міських, сільських та лісових – було комфортним.

Для цього у волинському лісі будуютьс рекреаційні пункти та створюють екологічні стежки. Лісівники кажуть, що охочих прогулятися тут стає дедалі більше. Мало того, на екскурсії майже щодня приїздять діти з Луцька та довколишніх сіл. Особливо в лісові масиви с. Гаразджа Луцького району, які межують з обласним центром.

Так, сьогодні тут побували учні 3-К класу навчально-виховного комплексу №26 міста Луцьк. Лісівники влаштували пізнавальну екскурсію до селекційно-насіннєвого центру та прогулянку півторакілометровою екологічною стежкою.

Для початку малечі підготували сюрприз: дітей відвезли до кінного клубу, що у Гаразджі. Тут для школярів жокей провела екскурсію, а дітлахи мали змогу подивитися на те, як вправно спілкується з кіньми справжня вершниця. Опісля для них влаштували фотосесію із конячкою Лізою, яка особливо припала до душі дітям.

Далі діти у супроводі лісівника вирушили до державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Саме у його межах й створена екологічна стежка, якою школярі пройшлися згодом. Тож екскурсія розпочалася із місця, де фактично «народжується» ліс – розсадника декоративних рослин та лісових порід дерев.

Розсадник займає площу 18,5 га, а рослини-«вихідці» звідси згодом квітують по всій Україні. Тут вирощують 260 видів декоративних рослин та лісоутворюючий матеріал – сосну, дуб та ялини. Кількість сіянців дерев на території центру вражає – тут їх майже 3 мільйони.

Про таємниці процедури вирощування лісу дітям розповів головний лісничий Роман Марчук. Так, насіння для вирощування рослин заготовляють тут же, на розсаднику, та закладають його у спеціальний банк. Згодом насінини висаджують у теплицях, аби плекати маленькі саджанці, які через десятки років стануть гігантськими деревами.

Після коротенького вступу діти, взявшись за руки, залюбки марширували за головним лісничим підприємства. Роман Марчук пояснив, що висаджують насіння у теплиці навесні та для кожної породи дерева тут умови індивідуальні.

Дорогою до теплиці школярі із цікавістю розглядали території, де стоять готові до продажу сіянці у горщиках. Кожен охочий може прийти, вказати пальцем, яка саме рослинка припала до душі, та одразу ж купити її.

До слова, у розсаднику можна знайти й досить оригінальні та цікаві види. Тут є і кипарисовик горіхоплідний, і барбарис тунберга, і навіть дволопатеве гінкго – реліктова рослина та єдиний представник свого роду, який дожив до наших днів. Роман Марчук розповів, що цьогоріч створили першу експериментальну плантацію павловнії – генетично виведеної в Іспанії рослини, яка росте надзвичайно швидко і лише за 5 років виростає до 15-20 м, а після зрізування за такий же період регенерує до попередніх розмірів.

«Ці теплиці – для посіву, а ці – для живцювання та черенкування», – розповів працівник лісового господарства та пояснив дітям процедуру черенкування. Цей процес передбачає відділення маленьких гілочок від дерева та висадку її у теплицю. Діти зацікавилися і навперебій просили подарувати черенок їм.

«Тут сіянець росте рік-два, а далі його пересаджують у контейнери», – додав Роман Марчук.

Та найбільше вразило дітей те, що на площі всього у 0,3 сотки висаджено аж 100 тисяч черенків – їх висаджують на ділянках площею 5 на 5 см. Далі екскурсантів повели в теплицю, де вирощують сіянці дуба і сосни.

«Нічого не бачу», – вигукували діти позаду, на що лісник заспокоював – глянуть усі, тільки по черзі. Тут маленькі сіянці сосни засипають тирсою, аби гарно тримала воду, а сіянці дуба висаджені у спеціальні пінопластові пелети.

Діти охоче фотографувалися на тлі незліченної кількості маленьких новорічних ялинок. Тут їх вирощують у горщиках на продаж – ідеальний варіант для тих, хто хоче поставити ялинку, але не хоче, аби її зрубували.

Після колективного фото діти вирушили на екологічну стежку до Гаразджі. Цей туристично-ознайомчий маршрут завдяки невеликій протяжності ідеально підходить для малечі та користується неабиякою популярністю серед велосипедистів.

Особливістю екологічної стежки є те, що впродовж всього маршруту встановлені аншлаги – інформаційні таблиці, з допомогою яких діти ознайомлювалися із представниками місцевої флори.

Окрім інформаційної складової, прогулянка екологічною стежкою – чудова можливість подихати свіжим лісовим повітрям чи помилуватися деревами. Роман Марчук показав дітям кілька старожилів лісу – дубів, вік яких сягає 250-ти років. Загалом вздовж стежки є 10 пунктів ознайомлення із деревними рослинами.

На аншлагах можна знайти інформацію й про інших представників флори – до прикладу, копитняк чи іван-чай, які, як з’ясувалося, є індикаторами родючості ґрунтів.

Подбали лісівники й про те, аби на стежці ніхто не губився: увесь маршрут промаркований спеціальними білими ствопцями, які вкажуть правильний шлях. Для втомлених подорожуючих передбачені лавочки, а вздовж маршруту встановлені сміттєві урни.

Діти із захопленням вичитували інформацію на стендах, та чи не найбільшим сюрпризом став рекреаційний пункт, розташований наприкінці маршруту. Тут встановлені просторі альтанки, де малеча пообідала, а одразу ж після цього взялася активно кататися на гойдалках поблизу.

Оглядаючи задоволені та усміхнені обличчя дітей, можна впевнено констатувати: школярам похід екологічною стежкою сподобався.

До слова, волинські лісівники минулого року створили ще одну екологічну стежку, вже на території Звірівського лісництва (ДП «Ківерцівське ЛГ»), яка має протяжність 2 кілометри. Як переконує начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко, екологічні стежки – не лише гарний спосіб відпочинку, а й можливість привернути увагу дітей до проблем лісу та важливості питання охорони природи.

«На цих стежках, як тільки розпочинається теплий період, ми намагаємося якнайчастіше проводити екскурсії. У насінневому центрі дітям розповідають, як ліс вирощують, а тут вони можуть прогулятися вже у «дорослому» лісі та послухати про цікаві види рослин чи тварин. Таким чином ми намагаємося із дитячого віку прищепити любов до природи та бережливе ставлення до лісу і його мешканців», – зауважив Олександр Михайлович.

Тому працівники лісового і мисливського господарства не планують зупинятися на досягнутому, а й надалі працюватимуть над розвитком зеленого туризму.


ТЕКСТ - Василина БОРУЦЬКА, ФОТО - Павло БЕРЕЗЮК



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Екологічні стежки у волинському лісі – безліч відкриттів не лише для дітей
26 травень, 2017, 15:00