Як Луцьк розвивав планеризм в Кременці в 1930-х роках

Як Луцьк розвивав планеризм в Кременці в 1930-х роках
В серпні 1933 року з ініціативи професорсько-викладацького складу Кременецького ліцею створили Кременецьку планерну школу «Соколина Гора», яке стало однією із найвідоміших планерних шкіл країни.

Поштовхом до її утворення було те, що один з викладачів ліцею, який захоплювався авіацією, разом із студентами побудував планер. Ця ініціативна група об’їхала околиці міста і знайшла місце, де почали здійснювати перші польоти. Місцевість Кременця для цього дуже підходить. Школа була утворена біля Кременця, поблизу села Куликів. Першій рік в школі був лише один планер типу «Ворона».

В 1934 році шефство над Кременецькою планерною школою взяла Лігу військових повітряних сил Волинського Округу (LOPP), яка знаходилась в місті Луцьку (В 1923-1928 роках на території Другої Речі Посполитої почали створювати авіаційні організації під назвою Ліга військових повітряної оборони держави (пол. Liga Obrony Powietrznej Państwa). В Луцьку таку лігу було створено на початку 1930-х років. Вона носила назву - Ліга військових повітряних сил Волинського Округу (LOPP)).

З ініціативи «луцької ліги» в 1934 році в «Соколиній Горі» було організовано два курси навчання пілотів. Відбулися зміни в інфраструктурі, а саме приступили до будівництва ангара, в якому можна було розташувати 10 планерів, також зводили господарські будівлі та житло для інструктора. Школа отримала два нові планери «Ворона», а пізніше ще два планери «Чайка» і «Комар».

В 1935 році комендантом школи стає Ян Збігнєв Мікульський, який аж до 1939 року займається популяризацію «Соколиної Гори» разом із своєю дружиною Марією Юнга-Мікульською. Ян Збігнєв Мікульський був відомим польським льотчиком та планеристом, інструктором, який після Другої світової війни в ранзі майора займався підготовкою планеристів Пакистанської школи військової авіації.

Його дружина Марія була першою жінкою інструктором, яка навчала літати на планерах в Польщі. Серед колег мала прізвисько «Пантера». В роки Другої світової війни разом з чоловіком була пілотом військових сил, за що подружжя отримало багато високих нагород від урядів Польщі, Британії, США.

З ініціативи Яна Збігнєва Мікульського в 1936 році на території школи з’явилось два нових ангари, будинок адміністрації, приміщення для занять, актовий зал. В 1936 році в школі було видано дипломи 252 пілотам.

Весною 1937 року відбулася прикра подія – пожежа. Полум’я знищило значну кількість обладнання школи. Проте навчання не було зупинено і в 1937 році пілотами стало 199 учнів, які приїжджали на навчання з усієї країни.

В кінці 1930-х років Волинська планерна школа «Соколина Гора» була в числі кращих в країні. Свідченням її популярності був і той факт, що її випускницею була донька маршала Юзефа Пілсудського – Ядвіга Пілсудська. Дівчина вступила до школи у віці сімнадцять років. Ядвіга Пілсудська була наймолодшою дівчиною-пілотом у Польщі на той час.

Цікаво, що жила вона в Варшаві і кожного тижня до Кременця їздила на навчання потягом. В майбутньому, досвід здобутий у школі на Волині допоміг Ядвізі стати пілотом-асом Королівських авіаційних сил Великої Британії. Під час Другої світової війни стала однією з небагатьох жінок, котрі брали участь у повітряній битві за Британію.

В 1939 році Кременецька школа мала четвертий рівень акредитації, але з початком Другої світової війни її діяльність припинилась.

Серед найпопулярніших маршрутних польотів «Соколиної Гори» в 1936 році були польоти до таких сучасних населених пунктів Волинської області: г.Соколина – с. Колки (118 км), г.Соколина – с. Олика (76 км). В 1937 році: г.Соколина – м. Луцьк (78 км).

Джерела фото: http://fotopolska.eu, https://pl.wikipedia.org

1936 р.
1936 р.
Будівництво ангару
Будівництво ангару
Кременецька планерна школа
Кременецька планерна школа
Кременецька планерна школа
Кременецька планерна школа
Марія Юнг-Мікульська
Марія Юнг-Мікульська
Планер Ворона. 1936 р.
Планер Ворона. 1936 р.
Планер Комар. 1936 р.
Планер Комар. 1936 р.
Планер Орлик. 1938 р.
Планер Орлик. 1938 р.
Ядвіга Пілсудська в Кременецькій школі
Ядвіга Пілсудська в Кременецькій школі
Ядвіга Пілсудська
Ядвіга Пілсудська
Ян Збігнєв Мікульський
Ян Збігнєв Мікульський


ТЕКСТ - Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Один день з Ігорем Гузем
19 червень, 2017, 09:38
Як Луцьк розвивав планеризм в Кременці в 1930-х роках
17 червень, 2017, 15:00