Звіриний ТОП: 5 екзотичних тварин Луцького зоопарку

Звіриний ТОП: 5 екзотичних тварин Луцького зоопарку
Луцький зоопарк став домом для сотень тварин. Хтось тут народився, когось привезли з інших зоопарків, а когось - врятували з цирку. Один лише несміливо намагається звестись на ноги, а інший вже спокійно зустрічає тут свою старість. Сотні тварин, сотні доль.

Ми розповідатимемо Вам про те, хто живе в Луцькому зоопарку, які цікаві історії ховаються у вольєрах, та залягли на дно акваріумів.

Сьогодні представляємо вашій увазі першу частину підбірки найекзотичніших мешканців звіринця.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: БЕБІ-БУМ У ЛУЦЬКОМУ ЗООПАРКУ

5. Синьо-жовта ара Блу.

- Його звати Блу. Він вміє говорити. Навчили ще попередні власники, - розповідає працівниця зоопарку Олена.



Блу переїхав до Луцького зоопарку із торгово-розважального центру «Портcity. Птах вміє говорити, проте робить це, коли тихо, і навколо немає чужих людей.

- Блу каже «Давай-давай», «Привіт», ім’я своє вміє говорити. Також говорить «Ара хороша», «пака». Папуга любить говорити, але коли тихо, немає людей. Також, якщо його розговорити гарно. Їсть він насіння різне. Любить горішки, сухофрукти. Сушені банани їсть. Він дуже контактний. Наразі шукаємо йому подругу», - каже Олена. Вона гукає до Блу, проте птаха сидить у своєму будиночку, та не дуже звертає на нас увагу.

Довідка:

Синього-жовті ари, або арарауни, як їх ще називають, поширені від східної частини Панами до Бразилії та Північного Парагваю. Населяють незаймані тропічні ліси. Дуже прив'язаний до місць свого перебування. Проводять парний або одиночний спосіб життя, зграй не утворюють. Тримаються в кронах високих дерев. Довжина тіла - 80-95 сантиметрів, вага - 900-1300 грам.

4. Альпака Блек, та його нові подруги

У альпаки Блека - сумна доля. Померла його подруга, котру відвідувачі нагодували свіжим хлібом. Лікарям не вдалось врятувати життя тварини. Декілька місяців він був самотнім, і лише нещодавно йому привезли двох самок із Рівненського зоопарку. Кажуть, що в одну з них Блек закохався відразу. Живуть вони зараз втрьох, і дуже мирно.



- Ми спостерігали, і зрозуміли, що з новини дівчатами він побудував набагато тісніші відносини, ніж зі своєю попередньою самкою. Хоча довгий час він був сам, - розповідає Олена.





Поки дівчата спокійно гріються на сонці, та жують солому, Блек декілька разів гордовито обходить свою територію. Адже тепер він - вожак, хоч і маленького, але стада.



Довідка:

Альпака - одомашнений південноамериканський копитний ссавець родини верблюдових. Живе в Чилі, Перу, Болівії, а також пасеться на високогір'ї в Андах. Довжина тіла тварини - 1,4 метра, а вага - до 80 кілограм. М'яка вовна альпак є значно міцнішою та ціннішою за вовну вівць. І саме вона дозволяє тварині витримати значні температурні коливання. Пасеться, як високо в горах, так і в заболочених місцях.Може декілька днів обходитися без води, як і усі верблюдові.

3. Шпороносні черепахи

В одному з вольєрів, в траві заховались дві великі черепахи. Вони пасуться, і на спілкування не налаштовані. Працівник зоопарку Олександр приносить їх до нас. З рота в однієї з них досі стирчить трава. Через декілька хвилин черепахи розвертаються, і впевнено чимчикують назад в траву. Їм не до нас.




- Ці черепахи, разом із ящірками, потрапили до нас із Харківського зоопарку на перетримку. Там зараз проводять реконструкції. Тому ми дали їм прихисток тут. Шпороносна вона тому, що має шпори на задніх лапах. Одна з них має вагу 14,5 кілограм, інша - 9,5. Їм десь приблизно 8 років. Кажуть, що вік черепахи можна визначити, порахувавши кільця на трикутничках, що знаходяться на панцирі», - розповідає Олена.

- Вони пересуваються достатньо швидко. Спритні. Також вміють плавати. Не дуже добре, але вміють, - додає Олександр.



- Їдять вони яблука, моркву, зелень, травичку. Люблять усе свіженьке, - каже Олена.

Поки ми говоримо, черепахи зникають в траві, і повертаються на своє улюблене місце - біля нагрітого сонцем каменя.



Довідка:

Шпороносна черепаха - це вид сухопутних черепах. Найбільша з африканських наземних черепах і третя за розміром у світі, після слонової й альдабрської черепах. Довжина її панцира - понад 70 сантиметрів, а маса тіла сягає до 100 кілограм.

Живуть ці черепахи в Центральній Африці. Полюбляють оселятись в саванах та пустелях. Зазвичай харчуються рослинною їжею, але іноді не відмовляються й від м’яса.

2. Пара носух

У вольєрі, де живуть носухи, земля повністю перерита. Коли ми до них підходимо, вони продовжують займатись своєю улюбленою справою - шукати хробаків. Це - молода пара, котра переїхала до зоопарку нещодавно.




- Носуха, або коаті. Це родичі єнотів. Дівчинку звати Пулька. Ім’я хлопчика зараз не згадаю. Вони мають довгий ніс, і за допомогою нього риють землю, шукають хробачків. Перерили весь свій вольєр. Під кожним пеньочком перекопано, - каже Олена.

- В нас вони то їдять і фрукти, і овочі. Даємо їм курятину відварену, телятину, яйця. Але в дикій природі вони можуть самі і пацюка зловити, - додає дівчина.




Довідка:

Носуха - із роду хижих савців. Живуть у Північній та Південній Америці. Іспанською, французькою та англійською мовами їх називають «коаті», що походить від однієї з індіанських мов. Носухи мають невеликий хобіток і важать приблизно 11 кілограмів. Найчастіше живуть в тропічних лісах, проте їх можна зустріти і на краю пустелі. Зазвичай ці тварини - всеїдні, проте надають перевагу м’ясу. На відміну від інших родичів єнота, які ведуть нічний образ життя, носуха активна цілодобово. Зазвичай живуть групами від 5 до 40 особин.

1. М’якотілі черепахи

В одному з приміщень зоопарку, подалі від шуму та людей, живе м’якотіла черепаха. На відміну від своїх сухопутних родичів, вона завжди живе у воді, та дуже добре плаває. Панцир у неї відсутній, тому вона є вразливішою за інших черапах. Проте, черепаха має хобіток, завдяки якому може легко дихати під водою, не піднімаючись на поверхню.



Коли ми підходимо ближче до акваріуму з черепахою, вона злиться. Намагається вкусити палець через скло.

- Вони водяться в Азії. Це хижа тварина, але надзвичайно цікава, - розповідає Олена, відходячи від акваріуму.

- Це рідкісна тварина і в зоопарках їх найти важко. Це самочка. Пару їй поки ми не знайшли, - додає дівчина.

Довідка:

Основні ознаки м'якотілих черепах пов'язані з пристосуванням до повністю або майже повністю водного способу життя. Вони характеризуються перш за все відсутністю рогового покриву на їх кістковому панцирі; він покритий м'якою шкірою.

Передня частина морди цих черепах витягнута в довгий рухливий хоботок, на кінці якого відкриваються ніздрі. Цей хоботок грає роль трубки (шноркель) водолаза, дозволяючи лежачій на дні мілководдя черепасі дихати, не спливаючи. Крім того, дивовижною особливістю м'якотілих черепах є здатність до шкірного дихання, що забезпечує шкіра, яка покрита великою кількістю капілярів.

Живуть такі черепахи в Африці, Азії і в Північній Америці, Туреччині та на Далекому Сході Росії. Ці черепахи є хижаками. Їдять рибу, та навіть - пташенят.

ТЕКСТ - Еля СЕРКОЖАЄВА
ФОТО - Ігор ДИНЯ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Звіриний ТОП: 5 екзотичних тварин Луцького зоопарку
27 червень, 2017, 13:00