Волинські лісники б'ють на сполох: через шкідника відмирає сосновий ліс

Волинські лісники б'ють на сполох: через шкідника відмирає сосновий ліс
На Волині лісники б’ють на сполох, адже майже 7300 гектарів лісу заражені верхівковим короїдом. Цей шкідник оселяється на соснових деревах та прирікає їх на смерть. Лісники кажуть, що протягом останніх років короїд мутував та став ще небезпечнішим. У сусідніх Білорусі та Польщі кинули всі сили на ліквідацію ураження дерев.

На Волині дуже уражені Маневицький та Любешівський райони. Вбито від 5 до 8% лісів.

Причина такої проблеми - довготривалі кліматичні аномалії і порушення водного живлення. Короїд оселяється на верхіці дерева та поступово спускається нижче. На початковій стадії важко визначити заражене дерево чи ні. Однак, якщо розрізати його стовбур, то середина має синюватий відтінок. І синє забарвлення з’являється саме там, де «працював» шкідник.
так виглядають заражені дерева
так виглядають заражені дерева

кора дерева, яку пошкодив короїд
кора дерева, яку пошкодив короїд

синя «середина» дерева
синя «середина» дерева

Дерево втрачає здатність боротись та гине за 3-5 тижнів. Коли воно засихає, шкідник шукає собі інше. Достатньо лише 8-10 жуків, аби сильно пошкодити кору. Знищені короїдом дерева вже важко десь застосувати. Єдин варіант - використати як дрова.
уражені дерева
уражені дерева

пошкоджена шкідником кора
пошкоджена шкідником кора

«На сьогоднішній день можна ще врятуватись вибірковою рубкою. Це коли можна ще вибрати і зрубати лише заражені дерева. Ще через місяць прийдеться рубати все, адже ці насадження загинуть. Із кожним днем кількість заражених дерев зростає. Пік ми мали в квітні-травні цього року. І зараз жовтень-грудень - знову буде спалах», - кажуть лісники.

Вирубати всі заражені дерева - неможливо, адже існують нормативно-правові акти, які регулюють об’єми санітарної рубки.



«Вже видалено серйозну частину заражених осередків, але весняний напад дав нам додатково ще 35%. А зараз ще очікуємо потужніший напад. Сьогодні тримаємось ліміту вирубки лісів в області, який передбачений плановими лісовпорядкувальними документами. Поки що говорити про те, що ми зайдемо і суцільно вичистимо всі дерева не доводиться. Цей процес стримується багатьма факторами та нормативною базою. Однак, наразі площі заражень постійно збільшуються. Я думаю, що ще 3 тисячі гектарів буде заражено восени», - розповідає старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА, кандадат сільськогосподарських наук Василь Бородавка.

«Якщо на одному дереві від 2500 та 25000 штук короїда, то на гектарах їх мільйони. Якщо ми його не стримаємо, то з одного осередку може бути три похідних. За рік площа приростає в 2-2,5 раза. Це якщо не боротись із цією проблемою. Якщо ми не винищимо в осінньо-зимовий період, то воно дасть в наступному році такий ефект. Якщо моментально видаляти заражені дерева, то будемо мати хороший стан лісів, як у Польщі», - додає він.

Великою проблемою є те, що лісники не встигають знищити заражені дерева на одній ділянці, а шкідник перелітає вже на іншу. Короїд має здатність летіти до 3 кілометрів.



«Волинська область - перша в Україні, яка спробувала провести не боротьбу, а облік шкідника і виявити його види. Ми встановили на деревах спеціальні пастки для короїда. Якщо говорити за верхівкового короїда, то на даний момент ми виявили 7 видів шкідника, який працює на одному дереві. Кожен має свою зону ураження. Заражені дерева, які є ослабленими, часто мають кореневі хвороби», - розповідають лісники.
пастка для шкідника
пастка для шкідника

Єдиний спосіб боротись із короїдом - рубка заражених дерев. Що стосується хімічної боротьби, то це вже крайні методи, які завдадуть шкоди не лише деревам, а й жителям лісу.

«Це дуже дорого, дуже неефективно і це хімічне забруднення усього лісу. Зникне пташка, зникнуть всі корисні комахи з лісу. Також великий бунт підніме населення, адже з лісу заготовляють продовольчий ресурс», - каже Василь Бородавка.

Заражені ділянки є небезпечними і для людей. Адже хворі дерева всихають і починають падати на землю. Після цього з’явиться велика ймовірність лісових пожеж. Також через заражені всохші дерева ліс стає освітленим. Чагарниковий ярус гине та вигарає.



«На Луганщині таке було ще рокіів 10 тому. Також такий спалах був в Італії, в Польщі. Зараз він так «розгулявся», бо вологий клімат для нього дуже сприятливий. Треба буде готовим до того, що може не бути сосни. І з’явиться через десятки років», - каже доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г.М. Висоцького, академік Лісівничої академії України Валентина Мєшкова.

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко каже, що лісники вже протягом двох років б’ють на сполох щодо цієї проблеми.

«Проблема всихання дерев досягла критичного рівня на Волині. Також в деяких областях України, Польщі та Білорусі. Волинське обласне управління про проблему всихання говорить вже два роки, проте жодних радикальних заходів та конструктивних кроків не було зроблено. У 2012-му році було уражено 1000 гектарів, а в 2016-му - 2226 гектарів. В 2017-му році суцільної санітарної рубки за 8 місяців становило 891 гектарів», - зазначає Кватирко.




Голова Волинської облдержадміністрацї Володимир Гунчик каже, що потрібно виносити це питання на сесію облради. Також, на думку очільника області, допомогти вирішити цю проблему повинні місцеві народні депутати.

«Ми приймемо рішення на сесії. Зазначимо, що це державна проблема і її потрібно терміново вирішувати. Я поговорю з головами місцевих адміністрацій, щоб не чекати, коли «роздуплиться» Кабмін. Ми маємо почати працювати знизу. Нехай приїжджає прокурор, нехай приїжджає поліція і кажуть, якщо ми щось зробили неправильно. Треба нам приймати рішення», - зазначив Володимир Гунчик.

«Також наші народні депутати повинні виступити у Верховній раді по змінах існуючих законів. Проблема загальна і всі повинні згуртуватись навколо її вирішення. 2018 рік має стати тим роком, коли ми маємо зупинити цю проблему на території України», - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Волинські лісники б'ють на сполох: через шкідника відмирає сосновий ліс
31 серпень, 2017, 12:16