Врятувати Шуфрича. Що відбувається зі справою ДТП за участю сина нардепа

Врятувати Шуфрича. Що відбувається зі справою ДТП за участю сина нардепа
Резонансні ДТП за участю впливових політиків та бізнесменів і членів їх сімей для українських реалій не дивина. І такими їх роблять не розтрощені дорогі іномарки чи суспільна вага фігурантів, а відсутність вагомих правових наслідків.

Справа про аварію з вини пасинка Дмитра Фірташа, в результаті якої загинув військовослужбовець та 25-річна жінка, уже другий рік пробуксовує у судах, при тому що до цього 8 років Сергій Калиновський успішно переховувався від правоохоронців, - пише Владислав Красінський на сторінках INSIDER.

Нещодавнє смертельне зіткнення на Львівщині за участю автомобіля Петра Димінського також має всі шанси бути спущеним на гальмах. Сам бізнесмен наразі знаходиться у Швейцарії, а вину за скоєне намагається взяти на себе його охоронець.

Тож звістка про збитого в центрі Києва пішохода автівкою, якою кермував Нестор Шуфрич-молодший, викликала хвилю обурення, але водночас і шквал скепсису щодо можливості справедливого покарання для сина народного депутата.

Які перспективи у цієї справи і від чого залежить доля молодшого сина Шуфрича, розбирався INSIDER.

Bentley для репера

Ввечері 26 серпня Нестор Шуфрич-молодший за кермом автомобіля Bentley збив чоловіка на вулиці Шота Руставелі в Києві. Ознак алкогольного чи наркотичного сп’яніння у водія не виявили. Однак, за попередніми оцінками автомобіль рухався із перевищенням швидкості - близько 70-75 км/год.

За версією Шуфрича-депутата, його син просто не побачив пішохода, бо намагався уникнути ДТП на переході, на який раптово вийшла бабуся з онучкою. Люксовий спорткар йому також не належить. Мовляв, машину взяв в автосалоні для зйомок кліпу свого друга, реп-виконавця Pabl.A. Він перебував на передньому сидінні, коли сталася аварія.

За деякою інформацією, ця машина пов’язана із екс-міністром екології Миколою Злочевським. Пізніше Шуфрич розповів, що до нього вже зверталися із запитаннями щодо відшкодування за розбиту автівку.

- Якщо це підтвердиться, то я думаю, що історія нашого знайомства з Миколою дозволить вирішити всі питання пов'язані із ремонтом і так далі, але це не головне, - зауважив нардеп.

Очевидці стверджують, що на місці ДТП з’явився дивний чоловік, який погрожував свідкам та намагався завадити фотофіксації. Проте після прибуття поліції ситуація розрядилася.

Потерпілий - 31-річний Олексій Мельниченко, отримав перелом ноги, вивих плеча, а також травми голови. Першу медичну допомогу йому надав син головного равина України Моше Асмана.

“Наш син Мендель перебуваючи в цей час неподалік, встиг вбігти у синагогу, взяти спеціальний ізраїльський медичний рюкзак першої допомоги, що знаходиться на охороні у синагозі і встиг надати необхідну термінову медичну допомогу поки не приїхала швидка допомога. Допомогли навички, отримані за час служби в ізраїльській армії", - написав Асман у Facebook.

Мельниченка забрали до 17-ої клінічної лікарні, де йому зробили термінову операцію на голові. Співрозмовник Insider, знайомий із деталями порятунку життя Олексія, розповів, що Шуфрич-старший викликав із Ізраїля групу досвідчених лікарів, проте перша операція була зроблена українськими спеціалістами.

За його словами, в госпіталі зламався спеціальний апарат для проведення операції на черепі, тож хірург прийняв рішення робити все вручну. В результаті була пошкоджена одна із судин, тож тепер є ризик, що під час тампонування рани була занесена інфекція.

Ізраїльський хірург провів ще одне втручання, наразі за Мельниченком спостерігають іноземні спеціалісти, він опритомнів, його стан стабільний.

“Вони привезли із собою купу ліків, на випадок того, якщо зараження пішло в мозок чи легені. Для нашої медицини - це летальний випадок, а вони успішно лікують. 95% дають, що більше операцій не знадобиться і через кілька днів він встане і піде додому”, - розповідає співрозмовник.

Судний день

Послуги лікарів та компенсацію потерпілому одразу ж зголосився оплатити Нестор Шуфрич-старший. Від його прес-служби більшість видань вперше почули про інцидент за участі сина нардепа.

Тактика юридичного та піар-супроводу також відрізняється від схожих історій за участю “мажорів”. Можливо через те, що важко викривити обставини інциденту, який трапився на очах у десятків свідків у самому центрі столиці. А можливо тому, що і сам нардеп вже потрапляв у схожу ситуацію. Восени 2004 року він збив людину під час мітингу за Віктора Ющенка, тоді від самосуду Шуфрича врятували колеги-депутати.

Як би там не було, але син депутата чекав прибуття поліції на місці ДТП, і, за словами захисників, активно співпрацює зі слідством, добровільно здавши закордонний паспорт. 28 серпня йому було оголошено про підозру.

"Згідно медичної документації щодо травм, отриманих потерпілим, дії правопорушника кваліфіковані за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження) Кримінального кодексу", - заявила речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

Обрання запобіжного заходу відбулося наступного дня у Шевченківському районному суді столиці. Підтримати Шуфрича-молодшого прийшли друзі, старший брат та батько, який заявив клопотання про взяття підозрюваного на поруки.

Прокурори просили для водія сумнозвісної Bentley цілодобового домашнього арешту, зауваживши, що він може впливати на свідків та потерпілого, перешкоджати слідству та, зрештою, покинути територію країни.

Від адвокатів прозвучало єдине заперечення щодо того, що до суду не надійшла медична довідка, яка роз’яснює наскільки важкий стан потерпілого після ДТП. Решту своїх промов вони витратили на розповідь про зразкову поведінку свого підзахисного, який готовий і надалі співпрацювати зі слідством.

Під час виступів процесуальних сторін, Нестор Шуфрич-молодший сидів втупившись у стіл, зрідка обводячи важким поглядом присутніх, його ж батько натомість тривожно спостерігав за реакцією судді Оксани Голуб.

Проте варто відзначити, що адвокати і не намагалися доводити невинуваність свого клієнта. Просили дозволити йому вільно пересуватися Києвом та областю у світлу пору доби. Основний аргумент: дружина сина нардепа знаходиться при надії, і вже у жовтні впливовий “опоблоківець” стане дідусем.

Такою ж, до речі, напередодні засідання була одна із версій, чому 23-річного Нестора Шуфрича не відправлять до в’язниці, попри те, що санкція інкримінованої йому статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

У перерві в засіданні Шуфрич-старший стурбовано розмовляв із ізраїльським лікарем по телефону англійською з колоритним акцентом:

- Що з його мозком?

- …

- Ну слава богу!

Після перемовин нардеп розповів журналістам, що лікар береться стабілізувати стан Олексія за 4 доби. Наразі постраждалого відімкнули від системи штучної вентиляції легень, він дихає самостійно.

Сам підозрюваний ні з ким не розмовляв. Як пояснив його старший брат Олександр, він знаходиться у важкому психологічному стані, тож батько взявся вирішувати медичні питання, аби зберегти життя постраждалому, а старший син відповідає за юридичний супровід.

Суддя повернулася десь за годину. Родина підозрюваного слухала довгий вирок з нерухомими обличчями:

- Зважаючи на високий рівень довіри до народного депутата Нестора Шуфрича, слідчий суддя вирішив накласти запобіжний захід у вигляді особистої поруки…

Після цього обличчя нардепа дещо просвітліло. Його молодшого сина зобов’язали прибувати на виклик слідчого, не відлучатися з місця проживання без його відома та здати закордонний паспорт. Запобіжний захід діє до 29 жовтня.

Прокуратура збирається протягом 5 днів оскаржити це рішення, вважаючи його занадто м'яким.

Брати одразу ж покинули будівлю суду, а Шуфрич-батько лишився відповідати на запитання журналістів. Він розповів, що постійно контактує з родиною Мельниченка та ще раз пообіцяв надати їм усю необхідну допомогу. Одразу після засідання нардеп вирушив до госпіталю, наостанок пояснивши свої справжні мотиви:

- Якщо я скажу, що мене понад усе турбує доля цього хлопця, який постраждав, то навряд мені хтось повірить. Тож скажу чесно, що зроблю все, аби він вижив, щоби мій син не жив із відчуттям того, що він вбивця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні статті
Врятувати Шуфрича. Що відбувається зі справою ДТП за участю сина нардепа
02 вересень, 2017, 15:02