Чому в Федерації футболу Волині керують «наперсточники». Інтерв'ю з Олександром Жуматієм

Чому в Федерації футболу Волині керують «наперсточники». Інтерв'ю з Олександром Жуматієм
Наприкінці року у головному футбольному господарстві Волинської області має відбутися визначна подія – вибори Голови та керівного складу Федерації футболу Волині.

Позачергова конференція та установчі збори організації-правонаступниці (офіційна назва якої буде - громадська спілка «Федерація футболу Волині») заплановані на 7 грудня 2017 року, а отже, за якихось два тижні ми будемо знати ім’я нового керманича головної спортивної організації області.

З неофіційних джерел відомо, що на посаду Голови ФФВ балотуються лише три особи і ми звернулися до одного з кандидатів, в недалекому минулому члена Виконавчого комітету Федерації футболу Укроїни, одного з керівників Федерації футболу Волині протягом тривалого часу Олександра Жуматія.

- Пане Олександре, насамперед хочемо вияснити, чи дійсно ви балотуєтеся на посаду голови Федерації футболу Волині?

- Так, дійсно Федерація футболу Луцького району висунула мене кандидатом на обрання голови Федерації футболу Волині (далі – ФФВ). Хочу також зазначити, що мою політику у футбольній діяльності в області підтримують й інші громади районів і міст, єдине, що вони не мали можливості висловити свою думку щодо мене як кандидата на посаду голови з причин, які я наведу нижче. Від самого початку, як тільки Федерація футболу Волині розіслала листи колективним членам ФФВ про призначення дати та порядку денного позачергової Конференції ФФВ, де будуть обиратися Голова та керівні органи організації, відразу почались дзвінки та поїздки від Кохановського та Кварцяного (Василь Кохановський та Віталій Кварцяний - нинішні керівники ФФВ, -
ред) з «проханням» висунути на посаду голови ФФВ Кварцяного Віталія Володимировича.

На той час я ще не прийняв остаточного рішення щодо балотування на виборах, тому на запитання про мою участь від окремих представників футбольної громади області відповідь звучала приблизно так: «Якщо футбольна громадськість Волинської області дійсно потребує кардинальних змін у розвитку футболу, у підході до реорганізації футбольних процесів, включаючи розбудову інфраструктури в районах і містах, я дійсно готовий взяти на себе за це відповідальність у разі обрання мене головою ФФВ».

Єдине про що я запитував у кожного з керівників футбольних організацій області, чи вони самі мають бажання щось міняти у своїх підходах до розбудови футбольного господарства на місцях. Так от, коли я прийняв остаточне рішення про участь у виборчому процесі, виявилось, що команда Кварцяного, використовуючи свої «повноваження» та маніпуляції, заручилася на той момент підтримкою багатьох членів ФФВ щодо висунення кандидатури Кварцяного на Голову ФФВ.

Ви уявляєте, мені достовірно відомо, що коли один із членів ФФВ, якщо я не помиляюсь, Маневицька районна федерація футболу, висунула кандидатуру Голинського Ярослава, буквально на наступний день "прискакав" Кохановський та пропонував змінити думку щодо висунення кандидатури на користь Віталія Володимировича.

Усе б нічого, от тільки пан Кохановський є заступником Комісії з реорганізації ФФВ, а це є грубим порушенням у діяльності посадової особи ФФВ та, очевидно, є неприпустимим. Те ж саме стосується й іншого члена ФФВ: спочатку Любомльська районна федераціїя футболу висунула мою кандидатуру на обрання голови ФФВ, а пізніше, після «розмови» з Кварцяним, «змінила» свою думку на користь діючого керманича.

Жодних претензій до футбольних керівників Любомльського району з мого боку не існує, адже я розумію, що таке витримати тиск з боку Кварцяного про «прохання» змінити свої погляди.

- В будь-якому випадку, я так розумію, рішення Любомльського району не вплинуло на реєстрацію Вас як кандидата на посаду Голови ФФВ?

- А ось тут відбулися найдивніші речі, які можна порівняти хіба що з грою в наперстки. Керівництво ФФВ за рішенням Комісії з реорганізації розіслала лист усім членам ФФВ про висунення кандидатур на обрання Голови та керівних органів ФФВ, про обрання двох делегатів на позачергову Конференцію терміном до 7 листопада 2017 року.



Федерація футболу Луцького району рішенням виконавчого комітету висунула мою кандидатуру на обрання голови 6 листопада 2017 року, про що в адміністрацію ФФВ того ж дня був направлений протокол засідання. І ви можете собі уявити, що рішенням тієї ж Комісії з реорганізації ФФВ мені було відмовлено у реєстрації як кандидата на посаду голови ФФВ у зв’язку з простроченням терміну подачі рішення керівного органу.



Але було завідомо зрозуміло, що керівництво ФФВ не збиралося реєструвати мене кандидатом в жодному випадку, тим самим грубо ігноруючи регламантні норми ФФВ та ФФУ, що в свою чергу автоматично позбавляє можливості проведення позачергової конференції та установчих зборів на демократичних засадах. Порівнюючи дії голови ФФВ Кварцяного та його найближчої свити в особі Кохановського, Школьного і Гаврилюка із діями наперсточників із «90-х», сміливо можна стверджувати, що ці особи удосконалили «правила» злочинної гри минулого – із самого початку під жодним з наперстків не було кульки, тобто вони навіть не залишали теоретичних шансів на перемогу. До речі, голова комісії з реорганізації пан Гаврилюк в свою чергу є головою КДК ФФВ, що є грубим порушенням статутних норм ФФВ, а також займає офіційну посаду і отримує заробітну плату у структурі ФК «Волинь».

Усе б нічого якби не один цікавий момент: президентом Федерації футболу Волині і президентом футбольного клубу «Волинь» є одна і та ж особа – Віталій Кварцяний. Тому вже всім давно відомо, що остаточні рішення щодо усіх спірних моментів та і не тільки у футбольних процесах Волинської області залежать винятково від, як його називають в колуарах, «ПАПИ». Всі ж інші йому у цьому «підтанцьовують», а хто не хоче виконувати танець гопака та не згідний з думкою чи рішеннями «футбольного гуру», при цьому висловлюючи своє бачення – автоматично отримують ярлик «врєдітєль і прєдатєль волинського футболу».

- Які Ваші подальші кроки?

- В будь-якому випадку я змушений буду офіційно звернутися у відповідні футбольні органи стосовно відновлення справедливості та захисту своїх прав як кандидата на посаду голови ФФВ, у якого є чимала підтримка у футбольної спільноти Волинської області. Також надіюсь на розголос неправомірних дій з боку керівників ФФВ у ЗМІ, що в свою чергу унеможливить «зам’яти» небачене свавілля з боку псевдофункціонерів «по тихому».

Як всі ми пам’ятаємо, діюче керівництво футбольного осередку Волині у недалекому минулому вже не раз і не два дозволяло собі численні грубі порушення статутних та регламентних норм при підготовці і проведенні засідань виконавчого комітету ФФВ, конференцій ФФВ, і тільки завдяки своєчасному втручанню відповідних органів ФФУ, які змушені були навіть на певний час призупиняти членство ФФВ у Федерації футболу України, «безпрєдєл» у життєдіяльності організації на деякий час призупинилось.

Ви ж маєте розуміти, що припинення членства у ФФУ не є формальним: відразу призупиняється будь-яка співпраця, як на рівні фінансування коштом ФФУ обласної федерації футболу (автоматично припиняється надходження коштів у райони та міста області) так і на рівні програм щодо побудови міні-стадіонів зі штучним покриттям, тобто практично нас усувають від усіх футбольних процесів на всеукраїнському рівні.

Хоча, якщо дивитись за розвитком подій щодо ФК «Волинь», стає зрозумілим, що, можливо, навпаки головною метою Кварцяного і є доведення футбольної організації та головної команди області до краху. Отже, відразу стає зрозумілим, Віталій Володимирович спробує будь-якими «методами» втриматись на посаді Голови ФФВ, щоб в недалекому майбутньому отримати контроль за виступами ФК «Волинь», мабуть, хіба що у чемпіонаті області. Єдине не знаю, чи завірили Віталія Кварцяного щодо прийому ставок за участю ФК «Волинь» у чемпіонаті обласного значення. Адже ні для кого не є новиною, що команди різної вікової категорії ФК «Волинь» постійно перебувають у скандалах навколо договірних матчів.

У післяматчевих флеш-інтерв’ю головний тренер команди відверто на камеру заявляє про дивні речі з боку гравців своєї команди. Всі добре розуміють, хто в домі «хазяїн» і хто має вплив на ті чи інші «футбольні процеси» за межами футбольного поля чи стадіону. Не тому таки Кварцяний так тримається за свою посаду у федерації, щоб, мабуть, вже на рівні дитячих команд в обласних змаганнях навчити молодих гравців «правильно грати» та досягати «правильного» результату, щоб у перспективі, коли хтось із них виступатиме у головній команді області, вже нічого не потрібно було б «пояснювати»? У цій ситуації дуже шкода інвесторів, які вкладають душу та фінанси у «футбольні проекти» Кварцяного.

- До яких наслідків можуть призвести неправомірні дії керівників ФФВ?

- Рішень може бути безліч, не хотілося б їх перераховувати. Одне можу стверджувати на сто відсотків: якщо мене не допустять до виборчого процесу, це кардинально нашкодить іміджу, як Федерації футболу Волині так і Федерації футболу України. Нонсенсом буде те, що через забаганки керівників ФФВ буде знівельовано всі ті принципи рівноправності серед членів футбольного товариства в Україні, поставлений хрест футбольним процесам на демократичних засадах та, як наслідок, буде відкритий «ящик Пандори». Тепер і в інших регіональних федераціях їх керівники по прикладу Федерації футболу Волині спокійно зможуть «неугодних» позбавляти можливості балотуватися на керівні посади, при цьому не несучи жодної відповідальності.

В будь-якому випадку дії керманичів ФФВ виставляють нас на посміховисько перед футбольним суспільством країни. Адже придумані «правила 10 свистків», повне ігнорування регламентних документів ФФУ щодо допуску гравців у змагальному процесі області, незрозумілі рішення КДК ФФВ під головуванням «незалежного» підлабузника Гаврилюка аж ніяк не піднімають престиж серед колег по футбольному цеху з інших регіонів України. Скажіть мені, будь-ласка, ще у якій державі Європи чи світу голова футбольного осередку, як ми розуміємо, будучи офіційною особою, може безкарно гнути матом як в прямому ефірі, так і в роздягальні (весь інтернет заповнений нецензурщиною з боку Віталія Володимировича), ображати, погрожувати та займатись рукоприкладством як до арбітрів, так і до своїх гравців, відверто та публічно зневажати футбольних фахівців з думкою, відмінною від його?

Чи не прийшов час для Віталія Володимировича стати одним із вболівальників футболу біля телеекрану або залишитись лише капітаном тонучого корабля під назвою ФК «Волинь», пробоїни в якому зробивши власноруч?

В будь-якому випадку, як кажуть, свита робить короля, тому, роблячи свій вибір на користь одного з кандидатів, необхідно кожному із делегатів зважити на реальні кроки в майбутньому того чи іншого кандидата та не боятися відстоювати свою позицію. Адже за кожним із нас стоять сотні дитячих доль і мрій, стоїть майбутнє їх розвитку, залежить напрям виховання та стежинка у доросле життя…

Розмовляла Катерина ВОРОБЙОВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Абетка» Івана Сидора
23 листопад, 2017, 16:02
Чому в Федерації футболу Волині керують «наперсточники». Інтерв'ю з Олександром Жуматієм
23 листопад, 2017, 15:35