«Нотатки мандрівниці» Анастасії Лазуки про Відень

«Нотатки мандрівниці» Анастасії Лазуки про Відень
Приїхавши до австрійської столиці, я ще раз переконалася: можна захоплюватися містом з розповідей, світлин та телепередач, але тільки, побачивши його на власні очі, по-справжньому оцінюєш та усвідомлюєш усю красу та неповторність!

Відень – це вдала комбінація минулого та сучасного. З одного боку, вузенькі вулички з бруківки, фіакри, палаци часів Марії-Терезії та Наполеона, величні храми стилю готики та бароко, з другого, виставки модерного мистецтва, сучасна архітектура, штаб-квартира ООН, ОБСЄ та Будинок Європейського Союзу.

Кожен знайде у цьому місті щось своє, кожен відчуватиме себе комфортно та особливо. Хто цікавиться історією, насолоджуватиметься атмосферою старого міста, відвідає Собор святого Стефана, палаци “Гофбург”, “Шьонбрун” чи “Бельведере”, природничий музей та музей історії мистецтв (для кожного з них не вистачить і одного дня), хто віддає перевагу розвагам, отримає чималу дозу адреналіну від візиту парку атракціонів “Пратер”, буде у захваті від шопінгу у магазинах локальних та світових брендів та вип’є традиційної віденської кави під композиції Моцарта в одному з затишних кафе міста.

Перше, що надзвичайно вразило мене, це чистота та порядок у столиці! Незважаючи на майже 2 мільйони населення (і ще чи не більшу масу туристів щороку), на вулицях немає сміття! Одразу спадає на думку: які ж європейці охайні (або ж ніхто просто не хоче платити штраф у розмірі 36-ти євро за забруднення території)!

Яка б не була причина: ходити вулицями – одне задоволення! І не тільки приємно, але й безпечно: містом постійно патрулює поліція та слідкує за порядком. Навіть місцеві жителі кажуть: “Wien ist sicher” (“Відень безпечний”) і дійсно переконуєшся в цьому, коли спокійно повертаєшся додому навіть увечері.

Не обійшлося, звичайно, і без культурного шоку! Чи не на кожній вулиці розташована церква або невеличка капличка, а в магазинах вітаються “Grüß Gott”(“Слава Богу”).



У неділю в Австрії не працюють магазини! Не раз бувало, що приходиш за звичкою до якогось з них і ще деякий час не розумієш, чому двері не відчиняються і всередині нікого.

Також за звичкою я зупинялася на пішохідних переходах, аби пропустити машини. І яке було моє здивування, коли водії зупинялися, щоб пропустити мене! Все так, як і повинно бути, за правилами, без суперечок та вигуків: “Куди йдеш?”.

Не можу не згадати і чудові Віденські парки! Ще одне приємне враження від столиці: будь-який вільний клаптик землі не поспішають забудувати черговою багатоповерхівкою, але слідкують за достатньою кількістю озеленених територій для прогулянок, відпочинку та (не в останню чергу) неабиякого естетичного задоволення! Годинами можна милуватися найрізноманітнішими квітковими композиціями та робити безліч фото!

Є у Відні також два пам’ятники українським козакам, які відіграли вирішальну роль у визволенні Відня від турецької облоги у 1683 році, а також пам’ятна дошка Івану Франку у Віденському державному університеті.



Кажуть, коли приїжджаєш до Відня, необхідно зробити три речі: відвідати центральну оперу, скуштувати шніцель та насолодитися шматочком шоколадного торту “Захер”. За першої ж можливості обов’язково виконайте все, і обіцяю, що не пошкодуєте!



ТЕКСТ, ФОТО - Анастасія ЛАЗУКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарна стаття!!!
Відповісти