Про культуру в Луцьку і мистецтво в Україні. Інтерв'ю з «найтворчішим» деканом СНУ

Про культуру в Луцьку і мистецтво в Україні. Інтерв'ю з «найтворчішим» деканом СНУ
У сучасній Україні, особливо у період війни з Росією, помітно відчувається потреба у духовності.

Факультет культури та мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки це те місце, яке навчає майбутніх творців мистецтва нашої країни. Декан факультету Андрій Гордійчук - людина творча.

Усе життя він творить в галузі музики. Він був серед ініціаторів створення чоловічого квартету «Акорд». Також митець приймає участь у організації та проведенні Всеукраїнського студентського фестивалю естрадної пісні «На хвилях Світязя», міжнародного конкурсу баяністів «InterSvitiasAccoMusic», науково-практичної конференції «Стравінський і Україна», щорічного регіонального конкурсу народно-інструментального виконавства та естрадного співу «СНУ Абітурієнт-Art».

Андрій Гордійчук - засновник та організатор Всеукраїнської науково-практичної конференції «Теорія і практика співацького процесу в навчальному закладі: традиції і перспективи». Керівник програми обміну мистецькими колективами громадянської спілки «Мости в Україну».

Сам факультет культури та мистецтв має безліч спеціалізованих кабінетів для занять музикою, образотворчого мистецтва, малярства, співу і т.д. Коридори корпусу прикрашені дипломними роботами, себто картинами студентів. Відчувається, що тут навчаються творчі люди, які знають толк у мистецтві. Також, факультет має власну студію звукозапису.

Андрій Гордійчук в інтерв’ю Інформаційному агентству ВолиньPost розповів своє бачення розвитку мистецтва, освіти, а також про культуру в Луцьку та свій факультет.

- Андрію Миколайовичу, розкажіть про факультет культури і мистецтв.

Сучасне українське суспільство потребує нових кроків у системі організації навчального процесу, підготовки професіоналів нового типу в галузі мистецтва. Тому розкриття засад формування духовності є однією з найважливіших проблем педагогічної науки. Освіта, що ґрунтується на креативності, здатна сформувати національну духовну еліту України. Саме на це спрямовано процес навчання і виховання сучасної молоді на факультеті культури і мистецтв, який почав свою біографію з педагогічного факультету і сьогодні вважається справжнім науково-методичним центром музично-естетичного виховання і художньо-естетичної освіти Волинської області.

Факультет культури і мистецтв СНУ імені Лесі Українки єдиний у області провадить освітню діяльність з підготовки фахівців за освітніми ступенями „Бакалавр”, „Магістр” з таких спеціальностей:

025 „Музичне мистецтво”, освітня програма Музичне мистецтво;
023 „Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація”, освітня програма Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація;
024 „Хореографія”, освітня програма Хореографія;
034 „Культурологія”, освітня програма Культурологія.

В структуру факультету входить чотири кафедри: музично-практичної підготовки, історії, теорії мистецтв та виконавства, образотворчого мистецтва, культурології та хореографічного мистецтва.

Факультет культури і мистецтв, як один з навчальних підрозділів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки веде постійну роботу у напрямку мистецько-виховної розбудови вузу, пропаганді кращих зразків вокально-хорового, інструментального, хореографічного, образотворчого мистецтва, пропаганді як класичного так і народного, фольклорного, джазово-естрадного жанрів.



- Ким працюють випускники вашого факультету?

Після завершення навчання випускники факультету культури і мистецтв мають можливість працювати викладачами диригентсько-хорових дисциплін, музичного інструмента, естрадного співу; викладачами з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва; викладачами хореографії, балетмейстерами, артистами. Випускники факультету успішно працюють у рекламному бізнесі, дизайнерських компаніях, музеях, художніх, музичних та загальноосвітніх школах та студіях, вузах, науковими співробітниками, керівниками центрів художньо-естетичної творчості, керівниками і менеджерами соціокультурних проектів, аніматорами та арт-менеджерами у культурно-розважальних закладах, фахівцями у сфері дизайну, театрознавства, кінознавства та музеєзнавства.

Дипломи наших випускників визнаються в Україні та за її межами. Багато з них успішно працюють за фахом у країнах Європи, зокрема у сфері міжкультурної комунікації, реалізують проекти міжнародної співпраці у сфері культури та мистецтва.



- Якими колективами та виконавцями славиться факультет культури і мистецтв?

Творчі досягнення студентів та викладачів факультету достатньо представлені на теренах міста і області. Тішать досягнення в музично-виконавському, культурно-сценічному просторі, презентації чоловічих квартетів “Акорд” (у складі заслужених артистів України Андрія Зарицького, Олега Гонтаря, Віктора Мрочка, Миколи Палія, керівник – професор Гордійчук А. М.), “Лучано” (керівник – Закрева В.О.), плідно працює академічний хор студентів (керівник – професор Мойсіюк В.В.), тріо бандуристок “Дивоструни” (керівник – доцент Сточанська М. П.), інструментальний ансамбль „Експромт” ( керівник – доцент Шиманський П.Й.), ансамбль народних інструментів “Джерела” (керівник – доцент Кучерук В. Ф.), самодіяльний народний ансамбль “Розмай” (керівники – Марач О.М., Охманюк В. Ф.).

Справжньою гордістю факультету культури і мистецтв є солісти: народний артист України – професор Василь Чепелюк, заслужений артист естрадного мистецтва України – Олександр Голощук, джазова співачка Інна Кириченко.

Репертуар художніх колективів та окремих виконавців розмаїтий за стилістикою, тематикою, що дозволяє проводити найрізноманітніші тематичні заходи, концерти як у стінах факультету, університету, так і в місті, області.

Серед студентів факультету 40 лауреатів і дипломантів міжнародних, 50 − всеукраїнських, 45 − обласних конкурсів і фестивалів. 50 конкурсантів та 17 їх викладачів відзначені грамотами та подяками оргкомітетів конкурсів і фестивалів Міністерства освіти і науки України. 8 студентів стали переможцями конкурсу „Студент року”. Колективи факультету та окремі виконавці презентували свої творчі програми в Литві, Естонії, Росії, Польщі, Німеччині, Греції, Іспанії, Франції.

Викладачі кафедри образотворчого мистецтва та студенти спеціальності „Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво” беруть участь у виставках творчих робіт, презентують персональні виставки викладачів і студентів, зокрема народної художниці України, професора Галькун Т. Д., члена національної спілки майстрів народного мистецтва України Вахрамєєвої Г.І., доцента Каленюк О.М., члени кафедри беруть участь у конкурсах з естетичного оформлення та благоустрою міста тощо.



- Міжнародна співпраця факультету культури і мистецтв ─ яка вона?

Міжнародна співпраця викладачів та студентів факультету полягає в налагодженні, розробці культурно-мистецьких програм з навчальними закладами та громадськими організаціями Польщі, Німеччини, Литви, Латвії, Німеччини, Білорусі.

Міжнародна співпраця факультету культури мистецтв відбувається в ракурсі творчих обмінів колективами, проведенням концертів. Зокрема, стало традицією запрошення колективів факультету культури і мистецтв німецькою спілкою ветеранів війни „Мости в Україну”. В основі співпраці лежить пропаганда українського мистецтва на теренах Німеччини.

Важливою віхою творчої співпраці з Польщею є концерти на замовлення громади українців північної Польщі, зокрема Ольштин, Колоберг, Білий Бір.

Співпрацюємо ми за програмою Подвійного диплому ОС „Магістр” (за спеціальністю „Медіакультурні комунікації”) із Академією імені Яна Длугоша в Ченстохово (Польща).

Студенти спеціальності „Музичне мистецтво” у рамках угоди про академічний обмін із Поморською академією в Слупську (Польща) мають змогу безкоштовно навчатися протягом семестру, а також брати участь у різних заходах. Навчання та проживання в гуртожитку безкоштовне. Студенти тільки покривають витрати, пов’язані з харчуванням і транспортом.



- Коротко схарактеризуйте студента факультету культури і мистецтв? Який він?

Напевне ─ сучасний, повинен бути комунікабельний, знаходити спільнумо вузі студентами, викладачами, Навчання на факультеті культури і мистецтв не можливе без творчості, обов’язково – творчим і креативним. Студент, мабуть, той, хто з гумором, відповідальністю, людяністю, винахідливістю виходить з будь-яких ситуацій, які підготувало йому студентське життя.

Ми готуємо випускників, які в майбутньому зможуть реалізувати свої таланти і досвід на практиці; безпосередньо представляти свою спеціальність та факультет як заклад, що готує фахівців європейського рівня.



- Що думаєте про систему освіти в Україні? Що б ви хотіли змінити?

Для мене система освіти це цікаве явище. Я звик, що освіта це є система, яка повинна тішити. Наразі відбувається чимало експериментальних моментів, з якими я не згоден. Це з деякими міністерськими рішеннями та реформами. Оскільки я починав працювати та розвиватися у цій сфері за часів Радянського Союзу, то впевнено можу сказати, що тоді система освіти була кращою. У ті часи завжди навчальний заклад передбачав професійний зріст учнів, а зараз мене не завше задовольняє практична та знаннєва підготовка у школах. Можливо, це пов’язано з втратою інтересу до отримання знань.

Я розумію, що у сучасному світі все базується на комп’ютеризації та техніці, але це не надає значенню у духовному розвиткові людини. І саме це мене бентежить. У часи, коли я ще навчався, для мене вчитель у школі був рівним батюшці у селі – він завжди усе знав. Зараз зовсім інше відношення, а спеціалісти у школах в основному середнього рівня педагогічної підготовки. І доказом цього є потреба учнів у репетиторах, хоча школа повинна надавати достатньо знань без додаткового витрачення коштів.



- Як вважаєте, Луцьк достатньо культурно розвинений? Чого б ви добавили до культурного розвитку нашого міста?

Оскільки я сам освітянин, я вважаю, що на даний час створено дуже багато хороших колективів, і серед них варто відзначити Волинський народний хор, Камерний оркестр філармонії, духові оркестри Волинського коледжу культури та мистецтв і Просвітницький оркестр під керівництвом Миколи Чорного, та незамінний уже скільки років Микола Вихованець, які працюють у нашому університеті. Ці колективи надають мені наснаги для того, аби творити.

- В свій час ви заснували квартет «Акорд». Як у вас виникла ідея створити це?

Це не просто ідея, це була творча безвихідність. Я прийшов, закінчив аспірантуру, доки я працював керівником духового оркестру тоді у педагогічному коледжі, і усі мої інструменти зникли. Я потребував чисто творчого вираження. І завдяки хорошому набору у 1995 році були талановиті хлопці, з якими вдалось створити те, що до тепер творить духовність.

Цей колектив досяг визнання, і відрізняється він тим, що працює у кількох напрямках та стилях. Сучасна музика - вона зовсім інша, і ефір є низькопробним як і текстами, і музикою. Музика – це мистецтво вічне і тільки коли від цього отримуєш естетичну насолоду це буде хороша музика.



- Що скажете про роботу деканом факультету?

Якщо чесно, я ніколи у своєму житті не хотів бути деканом, адже це дуже велика відповідальність. Відповідальність не за себе, а за весь процес навчання. На мою думку, це не є престижною професією. Для того, аби бути деканом, потрібно володіти мало не усіма галузями гуманітарних наук, таких як етика, психологія, філософія, педагогіка і т.д. Найголовнішим для декана є розуміти свого співрозмовника, а саме - його душу.

Андрій Гордійчук
Андрій Гордійчук


ТЕКСТ - Катерина ВОЗНЯК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ким працюють ваші випускники...та як і 95% всіх випускників університетів України:не за спеціальністю.
Відповісти
де коньяк?!?
Відповісти
Це не керівник. Так званий інститут мистецтв він перетворив у заклад, який освіти абсолютно не дає, суцільні побори, навчальний процес відсутній, училище культури на 100 відсотків по якості освіти вищий. Штампують лише дипломи за певну плату, творчий процес взагалі відсутній. Самий більший хабарник зав кафедрою Лесик, старий збоченець, який чіпляється до студенток та шантажує їх, схиляючи до сексу. Дипломи видаються без дипломних робіт за певну грошову винагороду. Час зайнятись цим так званим вишом культури прокуратурою, або ініціювати перевірку цього закладу відповідним міністерством.
Відповісти
Останні статті
Про культуру в Луцьку і мистецтво в Україні. Інтерв'ю з «найтворчішим» деканом СНУ
02 квітень, 2018, 12:50
«Абетка» Лариси Духневич
02 квітень, 2018, 09:21