Валерій Бондарук: «Відстоюємо право людей самим вирішувати свою долю»*

Валерій Бондарук: «Відстоюємо право людей самим вирішувати свою долю»*
Минув рік, як «Батьківщину» Волині очолив Валерій Бондарук. Які зміни відбулися в обласному партосередку за цей час? Які проблеми хвилюють партійців зараз? Чи збирається партія Юлії Тимошенко розбудовувати свою структуру з прицілом на великі перегони, що мають відбутися наступного року? На ці та інші питання Інформаційному агентству ВолиньPost відповів очільник волинських батьківщинівців.

– Валерію Анатолійовичу, проаналізуйте, чим жили волинські партійці впродовж року.

– Спектр роботи міських та районних партосередків досить широкий. Це й участь у патріотичних акціях, що відбувалися в області з нагоди державних свят. Зокрема до Дня Соборності та Свободи долучилися до міжнародного флешмобу «Україна Єдина», культурних, як-от «Global Shevchenko», приурочених вшануванню Великого Кобзаря. Разом із «Батьківщиною Молодою» у Луцьку розгорнули найбільший державний прапор. Наші партійці й самі зініціювали чимало благодійних заходів – до Великодня «Розфарбуй писанку», до Дня Святого Миколая відвідали з подарунками дітей-сиріт, родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, сім’ї переселенців із тимчасово окупованих областей, дітей чорнобильців.

Не обминули своєю увагою людей із особливими потребами. Відправляли добродійну допомогу військовослужбовцям у зону збройного протистояння. Підтримували обдарованих дітей, залучали їх до занять спортом, пропагуючи здоровий спосіб життя. Організовували розважальні «Арт-канікули». Особливо варто відзначити активістів Луцької, Ковельської, Володимир-Волинської міських, Горохівської, Ратнівської, Маневицької, Ковельської, Ківерцівської, Володимир-Волинської районних парторганізацій.

Можу впевнено сказати про те, що значно посилили роботу влітку, під час всенародного референдуму зі збору підписів на вимогу заборонити продаж сільськогосподарської землі. Це опитування яскраво підтвердило – волиняни підтримують позицію «Батьківщини» не тільки щодо мораторію на запровадження вільного обігу родючих земель, а й щодо перспективи розвитку аграрного сектору, насамперед підтримки фермерських та одноосібних селянських господарств. Зібрано понад 70 тисяч підписів людей, які засвідчили, що нині ще передчасно відкривати вільний обіг земель.

Як результат, маємо зростання рейтингу нашої політичної сили на Волині та в Луцьку. Це підтверджують соціологічні заміри групи «Рейтинг» та Міжнародного Республіканського Інституту (IRI). «Батьківщина» лідирує серед інших партій області, маючи підтримку більш як 14% виборців. В обласному центрі вона теж займає перше місце в електоральних симпатіях.

– Нещодавно у міських та районних осередках відбулися звітно-виборні збори. Підсумуйте їхні результати.

– Згідно зі статутом партії такі зібрання відбуваються раз на два роки.

На конференціях «батьківщинівці» критично оцінювали зроблене – як в осередках, так і в місцевих радах, де створені фракції нашої партії. Делегати довірили очолювати партосередки тим, хто має авторитет у територіальних громадах, кого добре знають не тільки однопартійці, а й жителі населених пунктів. Відтак змінилося шість керівників районних та міських партосередків.

Так, у Володимир-Волинському районі керувати парторганізацією доручили В’ячеславу Католику, голові першої на Волині Зимнівської ОТГ. За два роки він зумів залучити для її розвитку більш як 20 мільйонів гривень позабюджетних коштів.

Очільником Ківерцівського районного партосередку став керівник фракції «Батьківщина» у райраді, волонтер Роман Чорненький. Будучи виконуючою обов’язки голови, значно зміцнила авторитет Луцької міської парторганізації добродійними заходами та патріотичними акціями юрист Ірина Чебелюк. Однопартійці підтвердили їй мандат довіри.

Повноваження очолювати партосередки отримали також фермер Юрій Прокуда в Локачинському, директор школи-інтернату Людмила Лазаренко-Штикало в Іваничівському, заступник міського голови Олександр Рачков у Луцькому районах. Сподіваюся, що нові керівники значно підсилять роботу партійців у місті та районах області.

Наша політсила має мобільну структуру, загартовану виконанням складних завдань. У громадських приймальнях кожного міста, райцентру, селища працюють досвідчені активісти, які брали участь у багатьох виборчих кампаніях. Під час звітів і виборів ми переглянули склад первинок, очистили їх від «мертвих душ», залучили до партійної роботи свіжі сили. Тож коли б не оголосили великі перегони, зможемо швидко змобілізувати наших людей до агітаційної та організаційної роботи.

– Торік відбулися дві хвилі виборів до ОТГ. Про що свідчать їх результати?

– На Волині люди обирали депутатів та голів 23 новоутворених ОТГ. Загалом до цих самоврядних органів влади пройшли 63 висуванці нашої політсили. А це друге місце серед політичних сил, які брали участь у виборах 30 квітня, 29 жовтня та 24 грудня. Перевагою команди «Батьківщини» є те, що маємо представництво як у місцевих радах, так і в парламенті.

У Верховній Раді лідер партії Юлія Тимошенко, народні депутати, які входять до фракції «Батьківщина», займають чітку державницьку позицію стосовно захисту інтересів простих громадян. Через законодавчі ініціативи наші парламентарі вимагають зниження ціни на енергоносії, формування тарифів на комунальні послуги, продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, справедливої індексації пенсій та інших виплат, збереження у державній власності газотранспортної мережі, що є стратегічним ресурсом держави.

Водночас народні депутати – «батьківщинівці» допомагають розв’язувати наші місцеві проблеми. Приміром, як-от Іван Крулько посприяв виділенню коштів для будівництва двох шкільних стадіонів у Любомльському районі та допоміг отримати пенсію багатодітній матері з Ратнівщини.

– На черзі – нові вибори. 29 квітня обиратимуть голову та депутатів новоутвореної Торчинської селищної ОТГ. «Батьківщина» теж боротиметься за представництво у цій місцевій раді?

– Безумовно. У Торчині вже працює наш виборчий штаб. Підібрані кандидати в депутати, члени дільничних комісій, спостерігачі. Відстоюючи права громад самим вирішувати долю своїх населених пунктів, розраховуємо на активну підтримку наших кандидатів у селах, що увійшли до нової ОТГ. «Батьківщина» завжди наполягала лише на добровільному об’єднанні та реальній децентралізації з передачею на місця повноважень і фінансового ресурсу, що не дозволить скорочувати соціальну інфраструктуру в маленьких селах.

Однак нині в державній кишені збирається майже 85 відсотків усіх надходжень, тобто частка грошей держбюджету в консолідованому кошторисі країни за останні два роки зростає. А це вже фінансова централізація, намагання столичних урядників вручну розподіляти кошти.

– І наостанок, «газова» тема стала приводом для гострої критики Юлії Тимошенко, яка підписала з Росією договір на постачання блакитного палива. Натомість рішення Стокгольмського арбітражу ставлять у заслугу нинішній владі. Що скажете на це?

– Насправді Стокгольмський арбітраж якраз і розвіяв міфи про газові контракти Юлії Тимошенко, визнавши їх вигідними для України, примусивши Росію виконати вимоги цього документу і доплатити 4,6 млрд. доларів, які вона не доплачувала впродовж 2011–2017 років. Його рішення щодо контракту про купівлю-продаж та транспортування газу ухвалені якраз на підставі газових угод 2009-го. Водночас відхилені абсолютно необґрунтовані та непродумані вимоги Росії, які не базуються на цих контрактах.

До рішення Стокгольмського арбітражу на користь України часто поширювались чутки про те, що газові контракти «кабальні» та невигідні для України. Чому ж тоді їх не розірвали ще в 2011 – 2014 роках, коли Петро Порошенко якраз і був міністром економіки в уряді Миколи Азарова? Напевно, тепер президент мав би публічно подякувати Юлії Тимошенко за підписання цих контрактів, які принесли сьогодні в український бюджет мільярди гривень.

Насамкінець хочу привітати всіх волинян із великим православним святом Воскресіння Господнього. В цей час ми відкриваємо наші серця Всевишньому з проханням наповнити їх духовною силою і надією на швидку перемогу світла над темрявою, життя над смертю. Нині, коли Україна переживає складні часи, віримо у її світле майбутнє. Бажаю всім вам, шановні земляки, міцного здоров’я, добра і достатку у ваших родинах, здійснення найсміливіших планів, мрій та задумів. Нехай милосердний Господь дарує кожному з нас щастя, любов, добро та радість!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Валерій Бондарук: «Відстоюємо право людей самим вирішувати свою долю»*
03 квітень, 2018, 13:07
«Абетка» Лариси Духневич
02 квітень, 2018, 09:21