Чи вирішить проблеми луцьких маршруток підняття ціни на проїзд?

Чи вирішить проблеми луцьких маршруток підняття ціни на проїзд?
Чи влаштовує лучан те, як працюють у Луцьку маршрутні таксі? Очевидно, що у більшості їхніх пасажирів хоч інколи, але претензії виникали. Хоча – і це теж очевидно – бралися її вирішувати далеко не всі. Хтось не переймається, хтось не вірить у дієвість скарг, а хтось просто не знає куди й кому скаржитися…

Проблеми у послугах луцьких маршруток взялися вирішувати місцеві громадські організації. Адже, мовляв, розв’язання цих проблем – не тільки обов’язок влади, а й громадськості. Громадські активісти й окремі представники перевізників зібралися 20 грудня на круглий стіл і задалися питанням: «Як покращити логістику пасажирських перевезень у Луцьку?». Результатом стало рішення створити робочу групу, яка займатиметься питанням транспорту та співпрацюватиме із міською владою.

Проблема 1: їзда не за графіком

За словами голови Волинського прес-клубу Богдани Стельмах, одна з головних проблем роботи маршрутних таксі – те, що мало хто знає їх графік руху. І заважає вона і лучанам, і туристам, які приїжджають у Луцьк.

«Якщо ще тролейбуси більш-менш мають розклад, то маршрутки його точно потребують, бо хаотичність ні до чого доброго не приводить. Дуже часто ми змушені чекати маршрутку, і в результаті не знаємо, буде вона чи ні», - каже Стельмах.

Для прикладу вона згадала про те, як о шостій ранку важко добиратись із залізничного вокзалу. «Вранці потяг приїздить, а маршрутні таксі з сьомої ранку. Що в такому разі робити?», - наводить приклад Богдана Стельмах.

Представник громадської організації «Інститут розвитку міста» Петро Гоцалюк, наголосив, що водії громадського транспорту стали організаторами перевезень: «Шофер сам вирішує куди і коли їхати. Він везе касу, а не їде по графіку».

Проблема 2: інформації про маршрути і зупинки не видно і не чути

Незручністю для населення міста, на думку громадських активістів, є відсутність зображення точних маршрутів на зупинках та неозвучення місця зупинки.

Богдана Стельмах зазначила, що часто стикалась із ситуаціями, коли люди не можуть зорієнтуватись в яку сторону їде маршрутний автобус №15, №15а, №17, №17а.

Прозвучала навіть ідея для ліпшого орієнтування пасажирів дати одному з маршрутів «п’ятнадцятки» номер 51, а «сімнадцятки» - 71. Мовляв, раз їде по зворотньому колу, значить і цифри – навпаки.

Щодо проблеми озвучення зупинок, про свій «гіркий» досвід співпраці з управлінням транспорту і зв’язку Луцької міської ради розповіла представниця громадської організації «Генерація успішної дії» Людмила Фурцева. (ця організація об’єднує людей з проблемами зору). За словами Фурцевої, у маршрутках №15 та №15а перестали оголошувати зупинки. «Кілька разів звертались у міське управління транспорту, а там кажуть: напишіть листа», - нарікає Людмила Фурцева.

Хоча, як повідомила вона, разом з тим на «п’ятнадцятках» обіцяють встановити зовнішні динаміки, які сповіщатимуть людей на зупинці про те, яке маршрутне таксі прибуло і який напрямок його руху.

Проблема 3: водії-хами і водії-камікадзе

Водіїв обговорювали найемоційніше. Нарікали і на нецензурщину, і на їх професійну підготовку, і на стосунки з пасажирами.

Директор КП «АвтоПаркСервіс» Олександр Кралюк каже, що розчарований тим, що сьогодні «економіка впливає на те, як водії ведуть себе на дорогах».

«Питання фахової підготовки шоферів, які сідають на транспортний засіб та надають послуги, повністю зняте з порядку денного. Ніяких екзаменів не існує, ніякого контролю з боку громадськості не існує. Все це скинуте на плечі людей, які зробили бізнеси, відповідають за ці бізнеси, і займаються суто економічною частиною», - каже Кралюк.

«Ми не віримо, що людина, яка сідає за кермо автомобіля, вчилась на камікадзе, ні. Але щось сприяє тому, що вони такими стають», - закінчив Олександр Кралюк.

Згадували і про взаєморозуміння між шофером та пасажиром. У спілкуванні з пасажирами водії дозволяють собі вживати нецензурні слова, закривати двері, коли людина ще не зайшла в автобус, курити… Не згідні учасники обговорення і з тим, що водії під час руху балакають по телефону, і там більше – коли влаштовують перегони з конкурентами.

Директор інституту розвитку міста Андрій Коваленко запропонував несподіваний спосіб вирішення проблем з водіями-хамами: встановити у маршрутках відеокамери або диктофони.

Перевізник до громадських активістів: Вимагайте підняття тарифу – і все буде добре

Директор ПрАТ «Луцьке АТП 10701» Олександр Тучинський вважає, що першопричиною усіх проблем є завеликі витрати перевізника, які не покриває вартість проїзду.

«Все це починається з тарифу на перевезення. Діючий тариф був затверджений ще в 2010 році виходячи із вартості палива по 6,5 гривні за літр. Наскільки зросла вартість не тільки палива, але і запчастин, шин, гуми у порівняні із жовтнем 2010 року? Попередні розрахунки перевізників, які були подані півроку тому до міськради, лежать в управлінні економіки мертвим грузом», - нарікає Тучинський.

«Для того, щоб забезпечити озвучення, навчання водіїв, заміну запчастин, щоби забезпечити безпечний рух маршрутки, необхідно дати перевізнику кошти», - пояснював громадським активістам підприємець.

«Собівартість зараз мінусова. Ми перекриваємо за рахунок оренди і іншого. Ви подивіться на Польщу. Там яка вартість! І ніхто не обурюється. Зрушити цю проблему можна шляхом підтримання громадськістю введення нормальних тарифів. Тоді можна вимагати того всього що ми хочемо», - закінчив він.

Голова Волинського прес-клубу Богдана Стельмах заперечила: «Не все впирається в кошти, і не все впирається в тарифи. Я не думаю, що якщо проїзд коштуватиме три гривні, то водії не будуть хамити, під’їжджатимуть під бордюру і чекатиме щоб старша людина чи вагітна змогла зайти, не будуть «шарпати» маршрутку чи обганяти один одного».

«Це не залежить від грошей. Ми знаємо, що водії приховують прибуток за день. Чого ви кажете, що треба три гривні? Бо водій за півдня здасть касу, а за інших півдня не здасть і скаже, що не було пасажирів. А люди стоять цілу годину і чекають на маршрутку», - вважає Стельмах.

Натомість Турчинський говорив, що ніхто не знає внутрішніх робочих проблем транспортників. До прикладу, однією із причин того, що скорочуються графіки руху маршруток є нестача водіїв.

* * *

Громадські діячі обіцяють, що таке обговорення проблем міських маршруток – лише початок. Учасники круглого столу взялися, створивши робочу групу з питання покращення якості пасажирських перевезень, бути посередником між громадою і владою, доносячи інформацію про проблеми роботи маршруток до влади, пропонуючи шляхи її вирішення і вимагаючи від чиновників конкретних дій.

Текст Оксани Цимбалюк

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: маршрутки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Чи вирішить проблеми луцьких маршруток підняття ціни на проїзд?
21 грудень, 2011, 08:01