Туалети в луцьких кафе і ресторанах: вхід вільний? Експеримент

Туалети в луцьких кафе і ресторанах: вхід вільний? Експеримент
У Луцьку проживає 215 тисяч людей. Для майже чверті мільйона жителів у місті немає жодної громадської вбиральні. Жодної, яка досі працює. Винятком можна вважати туалет поруч з кафе «Сніжинка», і той працює у певні дні та сезони.

Куди все таки ходити тим, хто опинився у цікавій ситуації, званій в народі «приспічило»?

Варіантів небагато: туалет якогось не зовсім закритого закладу. (Екстрим типу найближчі кущі чи безлюдний двір не беремо до уваги).

Один з найочевидніших – туалети великих торгових центрів. Наприклад, у ЦУМі. Щоправда діапазон актуальності цього варіанту дуже обмежений. Уявімо, що ситуація критична, і ви знаходитесь біля «Директорії». Вам навряд чи буде комфортно бігти ще зайвих півкілометра. Тим паче, коли часу на роздуми залишається мало.

Інший, не менш очевидний шлях – кафе, бари, ресторани піцерії. Цей варіант і цікавіший, і складніший, і різноманітніший: бо без питання «дозвольте, будь ласка…» не обійдешся. Тай наважується на таке не кожен – не усім же ж зручно.

Отож, експеримент: автор просився у туалет в луцьких кафе, барах і ресторанах. І дивився, що з того вийде.

1. «First cafe»

На моє прохання офіціантка миттєво відповіла: «Так, звичайно». І, протягуючи руку в напрямку туалету, додала: «Ось там, де висить картина».

Кав’ярня працює щонайбільше три місяці, певно тому всередині все, як і у день відкриття - у бездоганному стані. Але туалет вразив найбільше. Не знаю, наскільки унікальні страви тут готують, але вбиральня таки особлива. У кімнаті з умивальниками – диван, поряд великий торшер. Замість серветок біля умивальника – корзина зі скрученими в трубочку білими рушниками. Поруч з дзеркалом масивна декоративна свічка. Аж незручно якось справляти нужду…

Щойно я вийшов з туалету, офіціантки дивились на мене з незрозумілою посмішкою на обличчі. Наче знали, що я «блефую».

2. «Кульбаба»

У «Кульбабі» мила офіціантка відповіла мені: «Да, канєшно. Проходьте, двері зліва». Я відразу трохи зніяковів. Все таки «Так, звичайно» звучало б краще. Хоча такій дівчині можна пробачити значно більше.

У туалеті все в порядку (хоч і не так помпезно, як у попередньому закладі). Туалетний папір та рідке мило - у повному обсязі. Очевидно, сюди рідко хто заходить. Або ж прибиральниця кожної години поповнює запаси інвентаря.

3. «Базилік»

«Базилік» - один з тих закладів, у яких я ніколи не був раніше (якось завжди було незручно добиратися). Тож, важко було навіть здогадуватись, як тут відреагують на моє прохання.

Коли зайшов всередину - гучно грала музика. Приємна, але не завадило б трохи прикрутити звук (все таки не нічний клуб). В очі відразу впала кількість персоналу: його тут точно не бракує.

Рудоволоса офіціантка погодилась мені допомогти, провівши до дверей туалету. Далі – більше: у туалеті була прибиральниця, яка підказала, яка з кімнаток порожня.

4. «Княжий двір»

На момент мого візиту у «Княжому дворі» був бенкет: по-моєму, гуляли весілля. Біля вхідних дверей якась жінка побачивши, що я аж ніяк не вписуюсь у всезагальний дрес-код вечірки, поцікавилась, що мені потрібно (здається, це була офіціантка). Коли я пояснив, що хочу в туалет, жінка вказала на сусідні двері, під вивіскою «Більярдний клуб»…

Власник, наскільки мені відомо, і у ресторану, і в більярдного клубу один, але все ж не можу сказати, що тут мене прийняли чуйно… Але нагадую: гостей було багато, і я, можливо, міг створити незручності не так для персоналу, як для відвідувачів.

5. «Золотий дракон»

Незважаючи на попередження при вході у заклад - «Вхід у верхньому одязі суворо заборонено!» - заходжу. Офіціантка, яку я запитав першою, не знала, що мені відповісти і перевела погляд на колегу за барною стійкою. Та миттєво виправила ситуацію, сказавши, що в туалет, звичайно, можна. До речі, зауваження щодо верхнього одягу так і не отримав. Мабуть, пощастило.

6. «Корона Вітовта»

Вже заходячи у «Корону Вітовта», подумав, що в такому фешенебельному закладі, мабуть, не звикли запитувати про непристойні земні потреби. Тому від початку був майже впевнений, що відмовлять.

Власне, так і трапилось. Ось, як аргументував своє рішення чоловік, на якого я натрапив, щойно зайшов всередину:

- Доброго дня.

- Доброго…

- Перепрошую, у вас можна скористатися туалетом?

- Хлопці, ну, не можна, - мабуть, передбачаючи моє наступне запитання, чоловік відразу пояснив. - У нас зараз повна зала людей. Мене за це будуть сварити.

(Щоб раптом не збити вас з пантелику, щодо «хлопців» слід уточнити, що у момент розмови разом зі мною нікого більше не було).

7. «Rose cafe»

Тут жодних проблем не було. Хлопці за барною стійкою ввічливо показали, де туалет. Цікаво, чи й у інших закладах мережі «Grand Persona» обслуговування на такому рівні? Поки що я не мав причин для сумніву.

8. «Львівський штрудель»

У «Львівському штруделі» мені також не відмовили. Єдина деталь: світла в кімнаті не було. Чи то вимикач не працював, чи то лампочка перегоріла. Менше з тим, дозвіл я отримав.

9. «Карамель»

Стосовно цього закладу я був упевнений на всі сто відсотків. Дарма. Тут мені відмовили, хоча й відразу поінформували, що через дорогу за драмтеатром є громадський туалет. Дослівно, відповідь була такою:

- Знаєте, на жаль, ні. Але ось там, через дорогу за драмтеатром є туалет.

Наприкінці розмови офіціантка попросила вибачення, та рішення не змінила. Але громадський туалет поруч з театром не працює уже протягом кількох років... Невже дівчина про це не знала?

10. «Золотий дукат»

Потрапити до вбиральні «Золотого дукату» виявилось не складно. Щоправда здивувала низька похила стеля всередині – я діставав її головою. Зі своїм ростом у 1,78 м.

Не завадило б повісити попередження поруч з туалетом – «Особам з ростом понад 1,75 м слід бути обережними!» - або інакше, - «…не розраховуйте на комфорт. Просто робіть своє діло (just do it)!»

11. «Ортеол»

З посмішкою на обличчі офіціант вимовив: «Так, можете зайти». І це теж був успіх.

12. «Кава клуб»

Під музику «Потапа та Насті Каменських» я поставив своє незручне запитання дівчині за стійкою. Відповіді не пролунало. Отримав лише ствердний кивок, а за кілька секунд ще один кивок у сторону дверей туалету. Мабуть, відповідати на таке запитаня так само ніяково, як, власне, і ставити його. В таких випадках міміка та жести – чи не єдиний ввічливий спосіб пояснити.

Висновки з нашого нехитрого огляду-експерименту читач нехай робить сам. А від автора скажу хіба таке: будьте ввічливими і тактовними, й тоді навіть у критичних ситуаціях знайдуться люди, які готові вам допомогти ;)

Автор - Сергій НЕСКАЖУ
Ілюстрація - Ірена ЕНА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 42
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Засранці - істинно рушійна сила на шляху до європезації національних закладів громадського харчування!
:)
В цілому огляд сподобався. Навіть не думав, що відсоток тих, хто погодиться, буде такий високий.
Пригадую часи, як у піцерії "Беніссімо" по вул. Д.Галицького біля туалету висіло оголошення, що вбиральня - лише для відвідувачів піцерії, з інших - по гривні! Розумію, адже тоді поряд розташовувалося польське консульство, під яким денно й нощно були черги людей.
Відповісти
В Міській раді, Прокуратурі, Обласній раді а також можна подзвонити в квартиру наших депутатів і попроситися в туалет....
Відповісти
Дівчат пускають краще ніж хлопців, мені жодного разу не відмовляли у жодному місті України. А матеріал написаний зверхньо, з претензією на гумор і якось по хлопськи. Автору треба більше практики, щоб виходило легко, не вимушено і дотепно.
Відповісти
"Автору треба більше практики, щоб виходило легко, не вимушено і дотепно."

То мабуть усім громадянам треба більше практики, походити по всіх закладах просившись у туалет, щоб після здобуття такого великого досвіду їх впускали у вбиральню?)

Не кожен же день і взагалі рідко ж таке буває коли приспічить там, де немає поряд ні дому свого, ні ТЦ якогось.

або ви уточніть про яку практику ви говорите.
Відповісти
Ну в українській мові прийнято зміст речення пов'язувати з попереднім, а не з будь-яким на вибір з тексту. Задумайтесь про це.
Відповісти
"у місті немає жодної громадської вбиральні."

1. ЦУМ - шикарнi безкоштовнi вбиральнi на 2-му i 3-му поверхах.
2. В приватних закладах громадського харчування за кордоном не практикуеться впускати всiх пiдряд "кому приспiчило".
Ну вже дуже треба - попросись.
А так просто - то купи хоч склянку води.
3. В великих мiстах за кордоном повно фаст-фудiв (i в нас теж) же можна без проблем "оправитись".
Відповісти
купити води щоб сходити в туалет – замкнений круг
Відповісти
дійсно смішно) тоді ще прийдеться вертатися повторно щоб знову сходити)

Відповісти
Кеп, це ти?
Відповісти
за кордоном туалетів і так вистачає)
Відповісти
То ви так просто просили дозволу i всьо,
а треба пройти повну процедуру до кiнця кожного разу, а то мо` де в туалетi бомага погана, а де унiтаз не злива, чи бiде барахлить.
Отодi нарiд буде знать куди ходить.
Відповісти
А коли приспічить, то я думаю мало кого хвилюють умови, абу було де.
Відповісти
У вас завжди приемно
Відповісти
цікаву тему для "дослідження" обрав автор, але як на мене, то дуже навіть корисна інформація)
Відповісти
підтримую)
Відповісти
Прям какой то сартирный вопрос.
Відповісти
Кстати в Кофеине на Винниченка, тоже никогда не отказывают в таком удовольствии.
Відповісти
жидівська забігайлівка
Відповісти
Після майже кожного коментаря Roman.Dombrovski якийсь чувак обзиває його жидом чи якимось іншим чином натякає на його походження. З іншими євреями нашого краю такого не відбувається. Романе, у мене складається враження, що це Ваш власний переслідувач.
Відповісти
Фанат =)
Відповісти
читала такий матеріал на the-village,але цікаво було прочитати про своє місто
Відповісти
В нас перестали сцяти у ліфті, теперь сцють у підізді, але чомусь почали ще і ср...ти, це величезний прогрес, тітка Галя старша по підізду, сказала що пора у Європу, бо мі стали культурніші ....
Відповісти
Iсса Ндоййе - лутший воротар за всю icторiю волинського фудболу!!!
Вiн зара грае за Германiю!
Відповісти
Молодець, з стильного перейшов до стильних туалетів
Відповісти
Написано невимушено, дотепно. Сам бував в ситуації колеги. А в деяких закладах громадського харчування, аби не помочитися в штани, треба сказати: "Зараз замовлю, лише зайду у вбиральню...", а після вбиральні ховаєш, як песик, хвіст між ноги і виходиш з почуттям "виконаного обовязку". Але це - в крайніх випадках. Згадали тут "Ортеол". Єдине, що там непогане - це туалет. Трішки тісний, але чистий, з музикою і еротичними картинками. Решта все - як в заводській їдальні 60-х років, щоправда, виделки не з чорного алюмінію. А картину совєцького "общепіту", який ще не залишив Луцьк ("Пельменна", "Піца" навпроти ЦНАПу, "Зося" і півдесятка брудних харчевень на Центральному ринку), завершує "Золотий Дракон". А ще автор не заглянув в їдальню "Театрального", де дзяд (жебрак) Микулич за вбиральню бере по гривні. Даєш зімяту купюру, касир натискує педаль і ти заходиш в бажані двері. Унітаза там немає - його заміняє тюремна параша. В Україні такого я більше ніде не зустрів. Автор - молодець. Це - наш побут, без якого не буває культури. Все починається не з театральної вішалки, а з вбиральні. І приємно, що ми з великими потугами вийшли з тієї епохи, коли в туалеті лежали три зламані швабри, чорне відро з надписом "Для прилавка" і великий шмат мокрої засцяної мішковини.
Відповісти
Колега? це журналіст так пише?!! ви що в лісі вчилися?
Відповісти
А я колись на Відродження в Фелічіту ходив - пустили)
Відповісти
десь володі після майдану не пригостили кавою ..вирішив написати про відмовленість попісяти
Відповісти
Доволі недавно, а саме літом. Стоячи на зупинці біля "Сан - ремо", в центрі міста, ну дуже приспічило в туалет. Зайшовши у заклад "Сан - ремо" попросилась в офіціантки в туалет, на що вона мені відповіла _ "Нє, тікі для відвідувачів", натомість я в неї запитала чи знає вона Закон України згідно якого заклади зобовязані дозволяти скористатись людям вбиральнею.... відповіддю мені було "Я в інтернеті чилата, шо немона"...Далі коментувати не буду... Про яку Європу тут говорити можна?
Відповісти
А тут про Європу не говорять. Тут обговорюють туалети.
Відповісти
Корисна інформація, але мало закладів відвідав автор.
Щодо дозволу до вбиралень думаю кожний заклад повинен дозволяти, бо ходити в біотуалети нереально противно літом смердить, зимою не практикую!
Відповісти
Невже це тема для статті?
Відповісти
Однозначно: так! Чи Ви якось інакше, пардон, БЕЗ туалету обходитеся?
Відповісти
До речі в Базиліку завжди голосно грає музика, навіть поспілкуватись не можна!
Відповісти
Перепрошую за дупутатів але якраз по темі. За драмтеатром є громадський туалет. Коли все таки урочисте відкриття?
Відповісти
Як альтернативу можна використати вбиральню в будь-якому з корпусів університетів, зараз це не проблематично. Є ще безплатний туалет в Там-тамі і доволі таки непоганий. Кілька платних туалетів є на варшавці, в Каравані і на автовокзалі. На рахунок залізничного вокзалу не скажу, бо не знаю що там відбувається після реконструкції, раніше там був безплатний туалет ну з дуже жахливими умовами.
Іншими словами -вихід знайти завжди можна, а не садити своїх дітей поміж ялинками біля голоного корпусу СНУ чи біля гаражів одного з житлових будинків поблизу варшавки. В радіусі кілометра можна нарахувати біля 10 варіантів, куди можна сходити справити нужду.
Відповісти
Користиний, до речі, експеримент! Так як у деяких країнах є громадські вбиральні вони БЕЗКОШТОВНІ. Те, що кафешки до себе пускають, це безперечно, лише плюс в їхню сторону
Відповісти
Ви краще в супермаркеті проведіть такий експеремент...звичайно,крім Там-Таму..там є вбиральня)))) у більшості немає і можна почути багто цікавого на твоє прохання.
Відповісти
дорогі лучани якщо сильно треба я всім радий заходьте скрізь де я є!!!
Відповісти
ми теж всіх завжди пускаємо і показуємо куди іти...Але одного разу бабуська мила свої банки в умивальнику..., а попросилась руки помити))))
Відповісти
На Львівській у "Нашому краї" дозволили скористатись, ще й провели
Відповісти
На Львівській у "Нашому краї" дозволили скористатись, ще й провели
Відповісти
Останні статті
Туалети в луцьких кафе і ресторанах: вхід вільний? Експеримент
29 листопад, 2013, 09:52
Довоєнний футбол в Луцьку
21 листопад, 2013, 09:42