Туберкульоз і політика

Туберкульоз і політика
Волинські чиновники і медики рапортували про перемогу над страшною хворобою, використовуючи занижені цифри.

Захворюваність на туберкульоз завжди була в полі особливої уваги чиновників. Хворобу звуть соціальною, адже більшість хворих – соціально незахищені. А тому показник захворювання – кількість хворих на 100 тисяч населення – завжди був одним з показників роботи влади.

Очевидно, це і є одна з причин того, що статистика захворюваності на туберкульоз на Волині останні роки ...фальшувалася. Чиновники обласного управління охорони здоров’я і разом з попереднім керівництвом обласного протитуберкульозного об’єднання оперували цифрами, які на третину були нижчими від реальних. Принаймні, так стверджує теперішній генеральний директор Волинського обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Олег Яковенко.

ШОКОВІ ЦИФРИ

П’ять років поспіль чиновники і медики звітують про зменшення на Волині захворюваності на туберкульоз. Олег Яковенко, який очолив об’єднання в жовтні 2013 року, каже, що вся статистика завжди велася в паперовому вигляді, що дозволяло маніпулювати цифрами.

Новий керівник взявся запроваджувати електронну систему обліку хворих на туберкульоз. І коли глянув на цифри, каже – був шокований.

Яковенко розповідає: за результатами внесення даних в електронний реєстр отримали загальний показник захворювання, який був на 30,6% більшим за показник попереднього 2012 року. А, наприклад, окремо взятий показник захворювання на туберкульоз в поєднанні зі СНІДом, зріс на 50 %, дитячий туберкульоз – на 76 %. (До слова, туберкулінова діагностика серед дітей на Волині у 2013 році була проведена лише на 26 % від потреби).

«Це не значить, що виросла захворюваність. Ми просто зробили дані об’єктивними. Мені багато говорили: «Що ти робиш? Це питання політичне!». Але я на себе чужі гріхи брати не хочу. Коли я прийшов на цю посаду, то мені назвали цифру, яку я маю «малювати» для керівництва. Я відмовився», – розповів Олег Яковенко.

«Є райони які завжди подавали правдиву інформацію, такі як Ковельський. Тут електронний реєстр не показав розходження даних між 2012 і 2013 роком. Нажаль, не всі райони такі сумлінні», – зазначає спеціаліст.

«ПЕРЕЛОМНИЙ» 2007-Й

За його словами, аналізуючи рівень захворюваності на туберкульоз, можна чітко побачити, коли саме почалося фальшування статистики: крива захворюваності на сухоти поповзла донизу у 2007 році.

З року в рік чиновники і керівництво протитуберкульозного об’єднання декларували зниження захворюваності. Але результати електронного реєстру за 2013 рік показали статистику, що збігається з показниками 2007 року.

На думку Олега Яковенка, ці неправдиві дані дозволяли рапортувати про успішну боротьбу з туберкульозом. Такі відомості були дуже доречними в умовах зменшення фінансування системи охорони здоров’я, коли туберкульозні лікарні фактично розвалювалися на очах.

ЗМІНА МЕТОДОЛОГІЇ – НЕ ФАЛЬШУВАННЯ

І заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Іван Грицюк, і колишній керівник обласного протитуберкульозного об’єднання Василь Загорулько категорично не погоджуються, що статистику штучно «підганяли».

Такі розходження у цифрах зумовлені тим, що при «паперовому» і «електронному» підрахунках використовувалась різна методологія підрахунку, запевняє Іван Грицюк.

«Ми маємо статистичний зріст, який пов’язаний з тим, що саме в кінці 2013 року почалося впровадження електронного реєстру. Ми стали реєструвати так звані «малі форми туберкульозу», і так виходило, що ми їх раніше начебто не реєстрували в загальній статистиці. Малі форми дають ураження, але лабораторно їх визначити не можна, хоча і вони повинні бути враховані», – пояснює Грицюк.

І додає: «Це я кажу не в виправдання. Ситуація складна, але завдяки державній програмі ми будемо цю ситуацію виправляти».

ГРОШЕЙ НЕ УРІЗАЛИ, АЛЕ «ОРДЕНІВ» СОБІ ДОДАВАЛИ

І Олег Яковенко, і Іван Грицюк в один голос запевняють: розбіжність у цифрах не впливала на рівень фінансування протитуберкульозних закладів. Всі хворі отримували лікування в тих межах, що їх може надати держава.

Яковенко впевнений: роблячи приписки, чиновники і медики намагалися продемонструвати свою начебто успішну роботу.

Хоча реально ситуація не покращувалася: рівень захворюваності стабільний уже 5 років. Епідемії туберкульозу в області немає, – каже Олег Яковенко.

Волинська область за результатами 2013 року знаходиться на 14 рейтинговому місці серед 27 регіонів України.

Але показово: роком раніше, у 2012-му Волинь була на 4 місці! Себто мала одні з найнижчих показників захворювання на туберкульоз.

Що ж виходить, таке річне падіння – тільки через «зміну методології статистичного обліку»?...

Сергій ШАПОВАЛ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію