За що воюють підприємці з «Варшавки»

За що воюють підприємці з «Варшавки»
Мабуть кожен лучанин чув про скандальну історію, пов’язану з торговими місцями на Варшавському ринку.

Ініціативна група підприємців активно намагається захистити свої торговельні контейнери, які для багатьох є їх роботою і джерелом доходів для родини.

Втім нещодавно в інтернеті з’явився лист жінки на ім’я Олена Тишкевич. Спочатку на своїй сторінці у Фейсбуці, а потім у Колонці автора на ВолиньPost жінка обурилася діями ініціативної групи, яка представляє інтереси базарян з торгово-пішохідного ряду. Цей «актив» насправді керується інтересами власної кишені, а колотнеча на «Варшавському» приносить зацікавленим особами кругленькі суми – заявила Олена Тишкевич.

З ІСТОРІЇ КОНФЛІКТУ

Ця історія розпочалася 2008 року, коли адміністрація ринку на торгово-пішохідному ряду між вулицями Кравчука та Карпенка-Карого – фірма «Скорпіон-сервіс» (засновником якої є Василь Токарський) вирішила добудувати другу чергу торговельного комплексу «Ювант». Будівництво мало розпочатися на території, де на той час були розташовані контейнери 52-х дрібних підприємців, які торгували здебільшого одягом та взуттям.

Із підприємцями (місця 23-59) не продовжили договорів користування торговими площами. Натомість запропонували перейти на час будівництва на тимчасові місця для торгівлі з тим, щоб після закінчення будівництва розпочати працювати в новозбудованому ТЦ.

Підприємці відмовились звільнити територію: заявили, що їм пропонують «кабальні» умови і взагалі – вони, мовляв, мають право торгувати у своїх «ісконних» контейнерах. І почали справжню «війну». Очолили протест підприємці Олександр Пасічник та Володимир Кунц. Вони навіть створили спілку підприємців «Луцька солідарність»

Розпочалася тяганина судів та рішень місцевих органів влади. Кожна судова постанова оскаржувалася стороною, яка зазнавала поразки.

Заручниками цієї правової невизначеності стали десятки підприємців з ряду. Принаймні, саме так це виглядало для пересічних громадян.

ДИВНИЙ ЛИСТ

Згадана вище Олена Тишкевич, яка назвала себе підприємцем із ринку, розповіла: лідер підприємців Володимир Кунц обклав їх справжніми поборами. Гроші збиралися, зокрема, на суди із «Скорпіоном», на автономну систему електропостачання, паспортизацію місць і, навіть, на мирові угоди та «відступні» фірмі.

Жінка стверджувала, що гроші видавалися Кунцу на руки, і дуже часто витрачалися не за призначенням. Мова йшла про суми від 700 до 2500 доларів з одного торговельного місця.

Ми спробували зв’язатися із Оленою Тишкевич. У короткій переписці в соціальній мережі Фейсбук жінка пояснила: «Вирішила про все написати, бо дістало».

Втім надалі переписка припинилася: Олена Тишкетвич не відповідала на повідомлення, та й, якщо вірити звітам соцмережі, взагалі не заходила у переписку.

Коли журналіст ВолиньPost’у спробував знайти Олену Тишкевич серед торговців проблемного ряду на ринку, виявилося, …такої тут не знають.

«То все неправда і наклеп що вона написала!», – казали майже в унісон підприємці та продавці.

Утім, в тому то й справа, що «майже»… Одна з продавчинь розповіла: «Я тут працюю нещодавно, і про такі проблеми не чула. Але знаю про жінку, яка, кажуть, постраждала від цих перипетій. Можу сказати номер телефону…»

Так ми познайомилися з Галиною, яка поділилася своїм баченням мотивів війни підприємців «Скорпіон-сервісу»

САМОЗАХОПЛЕННЯ ПО-ВАРШАВСЬКИ

Галина багато років торгувала на Варшавському ринку. Починала займатися бізнесом ще в 90-ті, їздила «човником» до сусідньої Польщі, а на Варшавці відкрила точку на початку 2000-х.

Торгівельний ряд із місцями 23-59 вона називає одним з найкращих місць для торгівлі на Варшавському. Каже, що тільки «переуступка» контейнера (коли один підприємець неофіційно купує в іншого право орендувати його місце) коштує близько 50 тисяч доларів, залежно від площі контейнера.

Принаймні, так було до 2008 року. А у той рік власник ринку не продовжив договір оренди торговельних місць. Пані Галина каже: вона, як законослухняна громадянка, знайшла інше місце для торгівлі і переїхала на нову торговельну точку. Ряд був гіршим для торгівлі, але підприємець сподівалася, що за рік після добудови другої черги ТЦ «Ювант» вона повернеться на звичне місце і торгуватиме вже не з контейнера, а в магазині.

Таких сумлінних бізнесменів серед 52 підприємців виявилось аж …семеро.

«Усіх інших почали баламутити Пасічник, Кунц, Гвоздик і ще пару людей. І так до цього асу баламутять», - каже Галина.

На місті контейнера у торгово-пішохідному ряді, в якому торгувала Галина, з’явився інший. Його власником оголосив себе Володимир Кунц.

«Ніяких грошей він мені не платив, і не давав грошей іншим, хто звільнив свої місця. От вийшло, що змінили ми їх не для другої черги «Юванта», а для Кунца!», - обурюється жінка.

ХТО РОЗРАХУЄТЬСЯ З МІСЬКИМ БЮДЖЕТОМ

Окрім того, підприємець нагадала, що оскільки з 2008 року не діють договори користування торговими місцями між підприємцями та ПФ «Скорпіон-сервіс», то й підприємці, торгуючи, нікому нічого не платять – ні «Скорпіону», ні міській раді.

«На кінець 2008 року я платила 67 гривень за квадратний метр. Стаціонарний контейнер займає площу 17, а подвійний – 34 квадратних метри. То і виходить: тільки за місяць на найменшому контейнері можна було зекономити 1139 гривень», - каже підприємець.

Відтак на рік ця сума становить 13 668 гривень. Якщо ж цю цифру помножити на весь період конфлікту, то виходить, що власник найменшого торговельного контейнеру зекономив 82 тисячі гривень!

Для власника подвійного контейнера ця сума складає 164 тисячі гривень. І це враховуючи ціни 2008 року, які очевидно мали б неодмінно вирости.

Якщо ж порахувати всі торговельні місця на «проблемному ряду», то виходить загальна площа в 1142 квадратних метри, а сума недоплачених за оренду коштів перевищує півмільйона гривень.

Водночас сам «Скопіон-сервіс» за оренду землі платить, кажуть у Луцькій міській раді.

«Для щорічного контролю ми даємо запит до податкової, яка нам дає перелік фізичних та юридичних осіб, котрі несумлінно сплачують податки. Пана Токарського у цьому переліку немає. Коли ми давали запит, то по цих ділянках на листопад місяць заборгованість відсутня», – запевняє заступник міського голови Лариса Соколовська.

«РІШАЛИ» НА СТАВЦІ

Як розповідає Галина, тільки для того, щоб начебто «помиритись» із ПФ «Скорпіон-сервіс» Володимир Кунц зібрав з підприємців по 2500 доларів. Якщо помножити кількість підприємців на цю суму то виходить майже 150 000 доларів.

Колеги Галини, які скидалися Кунцу для «мирової» зі «скорпіонами», підозрюють що ці кошти пішли в одну кишеню.

Хоча керівник ПФ «Скорпіон-сервіс» Василь Токарський запевнив автора цих рядків, що ні про які перемовини із Кунцом та про «відступні» він не знає.

Подібні суми актив «Варшавки» збирав і для проведення електроенергії, для оплати послуги юриста. Кількість зібраних коштів так само обраховується в десятках тисяч доларів, каже Галина.

Коли автор звернувся з проханням дати коментар до Володимира Кунца, той перш за все запитав: «Скажіть мені, як звати цю жінку, яка розказує про мене нісенітниці?».

Врешті, Кунц сказав лише те, що він подасть на нашого інформатора до суду за наклеп, і вибачився за те, що не може спілкуватися з журналістами: мовляв, захист прав підприємців забирає в нього багато часу.

* * *

Хто не зрозумів, пояснимо: Галина – несправжнє ім’я тої, хто погодився поспілкуватися з журналістом. Лише на таких умовах жінка-підприємець відважилася на розмову.

«Я думаю, що «Олена Тишкевич» - несправжнє ім’я. І я дуже добре розумію ту жінку, що підписала своє звернення несправжнім іменем. Багато з нас просто боїться про це говорити відкрито. Адже в такому «бардакові» зацікавлений не один і не два підприємці. . А вони можуть і очі повидряпувати…», - каже наша співрозмовниця.

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не итримують нерви у токарського все повна брехня брехня тепер вже конфлікт почався не у 2002 а 2008 ви пане проплачений брехун взначітся з датами іпокажіть той контейнер кунца повний сморід
Відповісти
очікувана гнила реакція токарського на пікет підприемців під прокуратурою правда очі ріже Володя Кунц підприемці з тобою
Відповісти
Ту так хто автор статті - Токарський чи пілприємці з ряду ???
Відповісти
ну конєшно Вася, всіх підмазує а тут облом, вже декілька років
Відповісти
Повна маячня. Таке могла написати лише людина з хворою уявою, або з хорошим почуттям гумору. Адже сьогодні 1 квітня. Будемо вважати, що автор не хвора людина, а просто жартує.
Відповісти
попадос повний!!!! аземлі під ювантом виявляеться не мае кажуть підприемці гарний документ прокурорам показали після такого і не таке напишеш
Відповісти
сам факт коли вдруге з'явилась така відверта брехня говорить проте що токарському треба іхати до бабки знімати задавнений ПЕРЕЛЯК
Відповісти
кожен підприемець підтвердить як токарський збивав зних величезні сумми а потім бігав по ряду і росив не закладувати його як брав по 5000 зелені за новий ювант /це за один метр/а потім люди не могли своі грош і забрати оце правда
Відповісти
точно!у цій краіні те що робить кунц- відстоюе справедливість бореться з такими як токарський збирати пікети біля прокуратури може тільки по хорошому хвора людина на жаль в украіні всіх хто бореться обливають брехнею
Відповісти
Пащ на хренати пишеш туфту.земля кругла.
Відповісти
токарський взяв на озброення тактику цинічноі брехні .Дивуе друге до якого часу будуть мовчати в юванті кинули всіх а вони мовчать
Відповісти
треба спочатку розібратись як земля біля юванту яка була в оренді у підприемця Шугая потрапила до токарського?так за шо там токарський платить чи платив? туфта
Відповісти
Останні статті
За що воюють підприємці з «Варшавки»
31 березень, 2014, 09:56