П’ять питань про луцький «Промінь»

П’ять питань про луцький «Промінь»
Чи не стане нова мегабудова Луцька проблемою для лучан?

Нещодавно перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук заявив, що розважальний центр «Промінь» мають відкрити до Дня Незалежності у 2015-ому році.

Відтак, більше року лучанам «світить» споглядати будівельні роботи і терпіти певні незручності. Хоч інвестори втішають: потерпіть – отримаєте «цукерочку». У новому комплексі має бути сучасний кінотеатр на 5 кінозалів, концерт-холл, дитячий розважальний центр, боулінг, більярд-клуб, ресторан з концертною сценою та літньою терасою, нічний диско-клуб, караоке-клуб…

«Промінь» – це не тільки розваги. Це – величезний і складний інженерний об’єкт, розташований поряд з багатоквартирними будинками і транспортним вузлом. Ще під час появи перших повідомлень про роботи у «Промені» безліч інтернет-користувачів висловлювали побоювання: чи не перетвориться майбутній центр розваг на головний біль для своїх сусідів і чергову провінційщину - для решти лучан?

Ми спробували оформити ці побоювання у чіткіші питання й поставити їх поінформованим людям.

ПИТАННЯ 1: ЩО І КОЛИ БУДУТЬ РОБИТИ?

Якщо коротко і просто, то суть реконструкції – зробити «Промінь» сучасним і більшим. Його розширять і вгору, і в боки, і вперед.

Реконструкція об'єкту стартувала 17 грудня. А зараз будівельники уже розбирають фасад, копають котлован під фундамент добудови і навіть розпочали спорудження каркасу (так званої «етажерки»).

Спочатку зроблять фундамент і основу бічної забудови (зі сторони проспекту Грушевського). Потім візьмуться за фасад комплексу: він «виступить» вперед на 8 метрів. Після цого добудовуватимуть те крило будівлі, що зі сторони проспекту Перемоги, - розповів один з авторів проекту нового «Променя» Андрош Бідзіля.

Опісля почнуться зовнішні роботи: монтаж вентильованих фасадних систем і віконних конструкцій. Останнім етапом реконструкції кінотеатру стануть внутрішні роботи.

Будівельники готують фундамент під  добудову «Променя» з лівого боку будівлі
Будівельники готують фундамент під добудову «Променя» з лівого боку будівлі
Паралельно з спорудженням фундаменту ліва частина «Променя» вже почала обростати новою «етажеркою»
Паралельно з спорудженням фундаменту ліва частина «Променя» вже почала обростати новою «етажеркою»
Так зараз виглядає ліва добудова «Променя» з боку фасаду
Так зараз виглядає ліва добудова «Променя» з боку фасаду
Праву частину «Променя» наразі звільняють від старої добудови, де, зокрема розміщувався клуб «Seven». Тут теж будуть розширювати будівлю
Праву частину «Променя» наразі звільняють від старої добудови, де, зокрема розміщувався клуб «Seven». Тут теж будуть розширювати будівлю
Фасад «Променя» наразі не чіпають: його почнуть змінювати, коли збудують один з «франгів»
Фасад «Променя» наразі не чіпають: його почнуть змінювати, коли збудують один з «франгів»


В проекті нового «Променя» передбачено, що на площі перед кінотеатром посадять нові дерева, - каже головний еколог міста Анатолій Гламазда.

Наразі інвестори не вирішили, які саме рослини це будуть. «Які саме дерева садитимуть погоджуватимуть з міською радою. Ці роботи розпочнуть лише після погодження», - пояснює архітектор Тетяна Бідзіля.

На її думку, площі Грушевського пасуватимуть вічнозелені невисокі дерева, для прикладу, туї або канадський клен.

Зобов’язання інвестора щодо висадження дерев під час здачі об'єкту перевірить спеціальна комісія міської ради, - запевнила архітектор.

ПИТАННЯ 2: ЧИ ЗАВАЖАТИМУТЬ ЛУЧАНАМ БУДІВЕЛЬНІ РОБОТИ?

Автори проекту запевняють, що лучанам реконструкція не заважатиме. Причому стосується це і мешканців сусідніх будинків.

Будівельники все робитимуть відповідно до чинних норм та забезпечать безпеку та спокій людей, каже директор розважального центру «Промінь» Дмитро Грелюк.

«Будівельний майданчик великий і його площі достатньо, щоб убезпечити пішоходів від будівельного сміття, пилу», - каже він.

Наприклад, сміття вивозять в суху погоду, щоб не розтягувати бруд по місту. Окрім того, будівельники обіцяють, що шуму надто гучного не буде.

ПИТАННЯ 3: ЧИ НЕ ЗАБУДУТЬ ПРО ІНФРАСТУКТУРУ?

Після завершення зовнішніх робіт стартує облагороджування навколишньої зони і реконструкція (з насадженням зелених дерев) площі біля пам'ятника і фонтанів, кажуть автори проекту.

Так, перед «Променем» збільшать кількість лавочок та підремонтують бруківку. На думку архітектора Тетяни Бідзілі, нинішня бруківка пасуватиме новому кінотеатру, тому поки мова про її заміну не йде.

«Звісно будуть місця, де мінятимуть мережі, і бруківку зриватимуть, але її обов'язково замінять на таку як попередня. Ту бруківку, яка була біля самого «Променя», передали жеку», - розповіла архітектор.

Окрім того заплановані дрібніші роботи: пониження бордюрів, заміна дорожніх знаків тощо.

А поблизу майбутнього РК «Промінь» планують облаштувати автостоянку на 150-200 машиномісць.

ПИТАННЯ 4: НАСКІЛЬКИ СУЧАСНИМ БУДЕ «ПРОМІНЬ»?

Тут керівництво розважального центру особливо оптимістичні і впевнені. Кажуть, у «Промені» використовуватимуться найсучасніші технології відтворення зображення на широкоформатному екрані. Нині тривають переговори з найбільшими кіномережами в Україні щодо співпраці.

«Майбутній кіно-концертний комплекс обладнають за останніми технологічними стандартами ринку: це широкоформатний показ за допомогою сучасних проекторів 2К та 4К з 3D-проекцією нового рівня, яка не залишить байдужими глядачів усіх вікових категорій. Звуковий супровід кінопереглядів здійснюватимуть сучасні акустичні системи, а прем’єрний кінозал облаштують системою DOLBY ATMOS, яку встановлюють у найсучасніших кінотеатрах світу», - каже директор розважального центру «Промінь» Дмитро Грелюк.

На фото: Ці три зображення «Променя» може побачити кожен перехожий на загорожі будівельного майданчика. І порівняти, яким був і яким буде кінотеатр. Перші два фото – 1970 і 2012 років.



Дирекція «Променя» надала ВолиньPost’у ще кілька зображень майбутнього розважального центру. Читачі нашого видання мають можливість бачити їх першими.

Вигляд з проспекту Грушевського
Вигляд з проспекту Грушевського
Вигляд з проспекту Перемоги
Вигляд з проспекту Перемоги


З детальним плануванням поверхів «Променя» можна ознайомитися в презентації, яка розміщена на сайті «Променя».

ПИТАННЯ 5: НАВІЩО МІСТУ ЧЕРГОВИЙ КІНОТЕАТР?

«Промінь» - не просто розважальний комплекс. В ньому зроблять єдиний в місті кіноконцертний зал, який пристосований і для проведення урочистих подій та концертів, і для демонстрації фільмів.

Саме питання збереження кіноконцертного залу було ключовим для міської влади, коли та розглядала різні пропозиції від інвесторів, каже міський голова Микола Романюк.

«Дуже шкода що частина цього комплексу раніше була розпродана, і це вже не був цілісний майновий об’єкт. Ряд приміщень які були пристосовані для обслуговування кінокомплексу були продані, і кіноконцертний зал вже не міг би повноцінно функціонувати», - каже Романюк.

«Мені соромно було дивитись як в «Промені» влаштовували речові ярмарки. Тепер там буде розважальний центр, але обов’язкова умова, і вона записана в проектній документації та в проекті рішення Луцької міської ради – має бути відновлений кіноконцертний зал» - додає міський голова.

* * *



Оптимістично – скаже читач? До певної міри так. Зрештою, серйозність підходів до роботи покаже уже етап реконструкції «Променя». Якщо справді дотримають обіцянок і не перетворять будівельний майданчик в епіцентр дискомфорту – сподіватимемося, і «начинка» розважального центру не розчарує…

Підготував Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фасад якийсь не той...
Негарний.
Відповісти
Фасада мусе бути скляна i прозрачна
а вечером свiтитись
Відповісти
То все гарно, але що на місці кінотеатру Промінь буде насправді і коли?
Адже юридично є лише дві декларації, перша (№ВЛ 14311002878 обл. Волинська; декларація про готовність об’єкта до експлуатації; об’єкт – Реконструкція 9/100 частини приміщення кінотеатру "Промінь"по пр.Грушевського,2 в м.Луцьку під центр дозвілля; категорія 3; замовник ТзОВ "Атланта сервіс") і друга (№ВЛ 082130580648 обл. Волинська; декларація про початок будівельних робіт; об'єкт - Реконструкція частини нежитлового приміщення кінотеатру "Промінь" під бар; Волинська обл., м. Луцьк, прсп. Президента Грушевського, 2; категорія 2; замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Розважальний центр "Промінь") (докази офіційний сайт інспекції ДАБК http://asdev.com.ua/dabi/list.php?sort=num&order=ASC&page=1)
і все! ніякого кінотеатру чи ще чогось корисного, то ж будують? - БАР
Відповісти
Помилився, встигли ще пару декларацій отримати: на торгово-розважальний комплекс і заклад громадського харчування з офісами.
Відповісти
не хочу бути критиком, але на проекті явно економлять - виглядає дешево. сучасні будівлі мають виглядати значно краще.
Відповісти
Не подобається новий проект, явно архітектор зі зв"язками... Зовсім нецікавий. а ялинок дуже шкода..
Відповісти
Ялинки занадто розрослися ізагрожували фундаменту, дерева такого типу небезпечно садити одразу біля будівлі, вони ще й так довго протримались...
Відповісти
гарно, мені подобається
Відповісти
Який жах!!!
Відповісти
А де підземні переходи до зупинок громадського транспорту?
Відповісти
Очень понравилась новость, что посадят деревья, это радует.
И со стоянкой молодцы, это нужно.
Живу с соседнем доме(9-ти этажка), пока дискомфорта от работ не ощущаю. Но если я по ночам буду слышать шумы от ночного клуба, молчать не буду.
Відповісти
лажа повна, як вони це затверджують? далі уродують місто
Відповісти
погоджуюсь...мені взагалі плакати хочеться як дивлюсь на таку "архітектуру"
Відповісти
Макет із "лєго" складали? Боже, який примітивізм!
Відповісти
ойоойй, знавці зібрались) ну звичайно, краще, хай би було, як раніше - ото була красота!! а це ж напевно макет робив якийсь птушник! куди йому до вашого рівня!!
Відповісти
"як раніше було" зробити невдасця по простій причині - криві руки!
Відповісти
взагаліто знавці... будівля "Променю" була досі сучасною (кажу як архітектор), просто занедбаноою...поміняли б вікна, відреставрували фасадну штукатурку...оновили обладнання і більше ніж достатньо для Луцьку (при тому що є Адреналін і Порт Сіті назріває)... а зробили дешеве фуфло...мало того безповоротно зіпсовано всю площу Грушевського ((((
Відповісти
як не віритться комусь, гляньте на Нью Йорк...стоїть весь в будівлях початку минулого століття...відчувається стиль...а в нас все що гарне, псують, бо савдеп виховання передбачало несмак.

П.С. не все золото, що блищить
Відповісти
може хватить разважальних.
Відповісти
дуже гарний проект,нам подобаїться
Відповісти
А що ж буде з Версалем

Відповісти
А Грушевський буде стіну фасаду підпирати?
Змінюється не тільки розмір споруди. Змінюються пропорції площі як комплексу. Площа - спотворюється.
Відповісти