Війна із квітковим ринком

Війна із квітковим ринком
Бруд, нечистоти та сморід – ось із чим доводиться щоденно стикатися мешканцям луцької багатоповерхівки за адресою проспект Волі,3. Усе через сусідство із квітковим ринком, що по суті розташувався на прибудинковій території будинку.

Забрали двір

Лучанин Роман Шевчишин ось уже кілька місяців поспіль оббиває пороги міської ради та прокуратури, аби там нарешті звернули увагу на проблеми жильців проспекту Волі, 3.

«Цей ринок окупував нашу прибудинкову територію відтоді, як почалася реконструкція центрального універмагу міста. Спочатку думали, що все це тимчасово, але вже більше року працює універмаг, а підприємці не збираються нікуди йти», - розповідає Роман Шевчишин.

За словами чоловіка, відтоді як біля їхнього будинку стали продавати квіти, прибудинкова територія перестала належати мешканцям: діти не мають де гратися, скрізь бруд та нечистоти.

«Правда не всі мешканці нашого будинку хочуть відселення підприємців. Один під’їзд здає їм в оренду підвал. Там вони облаштували склади, підпільну кухню і туалет. Можете собі уявити, що за запахи стоять. Пройти неможливо, особливо влітку», - нарікає Роман Шевчишин.



На скарги - відписки

Уже котрий місяць триває переписка лучанина з міською радою та прокуратурою.

«Я їм - скарги, а вони мені – відписки», - обурюється Шевчишин.

Так, у відповіді прокуратури міста Луцька від 8 листопада 2013 року йдеться, що згідно з розпорядженням Луцького міського голови Миколи Романюка, торгівлю квітами на проспекті Волі між будинками №3 та № 5 дозволено тимчасово, до завершення реконструкції універмагу.

Однак, як встановлено перевіркою, хоч реконструкція й завершена, підприємці далі продовжують там продавати квіти.

Квітковий ринок не передбачений Комплексною схемою розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на проспекті Волі у Луцьку та суперечить вимогам Земельного кодексу України й Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Тож прокуратура міста Луцька внесла подання про винесення питання стосовно демонтажу тимчасових споруд між будинками №3 та №5 на проспекті Волі на засідання виконавчого комітету.

Міська рада безсила

Питання про перенесення квіткового ринку виносилось на засідання робочої групи з погодження місця розташування та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Луцька. Робоча група доручила управлінню містобудування та архітектури Луцької міської ради підготувати перелік місць центральній частині міста, де можливо розташувати тимчасові споруди для торгівлі квітами.

Місце підшукали. Виконавчий комітет , ще у січні цього року, прийняв рішення про перенесення квіткового ринку на проспект Волі, 4а (біля будівлі департаменту соціальної політики). Підприємцям вручили листи з вимогою у місячний термін надати проектні пропозиції щодо розміщення тимчасових споруд на відведеній їм території.

Вже пройшов не один місяць з тих пір, а віз і нині там.
Прокоментувати ситуацію ми попросили заступника начальника управління містобудування та архітектури Ярослава Матвіїва.

«Проблема із квітковим ринком тягнеться давно. Виникла вона через те, що згідно з розпорядження міського голови Миколи Романюка, на період реконструкції універмагу «Луцьк» тимчасові споруди для торгівлі квітами перенесли на проспект Волі №№3,5. Після завершення реконструкції власники не пустили підприємців на їхнє старе місце торгівлі. Вони ж облюбували територію у дворах будинків і добровільно йти звідти не хочуть», - розповідає Ярослав Матвіїв.

За словами Матвіїва, юридично підприємці не мають права торгувати квітами там, де це роблять зараз. А місце, яке їм запропонували у міській раді, їх не влаштувало, адже воно знаходиться подалі від людських очей. Їм запропонували ще один варіант: торгувати поблизу громадської вбиральні біля палацу культури міста Луцька. Обіцяли облаштувати для них територію. Однак цей варіант їм теж не підійшов.

«Ми кожному підприємцю вручили листи із приписами, та вони на це не реагують. Зайняли прибудинкову територію й не хочуть її звільняти. Лишається лише силовий варіант переселення, але у нашого управління немає на це повноважень», - переконує Ярослав Матвіїв.

Галина БАРАН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Доколе?
Відповісти
Скільки це може тривати-безлад в центрі міста!!!!!!!!
Відповісти
тривати-безлад не тільки у місті але у країнй
Відповісти
Гарна годівничка для місцевої влади
Відповісти
Хоч і живу в центрі, і ніби-то зручно: як треба - збігала, купила букетик... АЛЕ !!! Це нахабство- дійсно, де ж гуляти мешканцям будинку самим чи з дітьми??? Як це так "не хочуть йти " ті квіткарі? Нехай вони облаштовують той базар на своїх прибудинкових ділянках. А мені, як сильно треба буде, то і без них знайду, де купити квіти. БЄСПРЄДЄЛ повний, а Романюк нехай і займеться цим. Всі біля кормушки ( тут хочеться написати погане слово)...
Відповісти
І, до речі, дуже незручно ходити в дитячу поліклініку, все це хамство незрозуміло з якої сторони обходити... ЗАГАДИЛИ СКВЕР. А ще 3-4 роки тому дуже зручно було у ньому в спеку літом посидіти з дитиною в тіні дерев... А тепер - дуля з маком- валютчики, незграбний квітниковий базарчик та алкашня в бесідці. Потрібно дожати тих підприємців і місцеву владу.
Відповісти
"Народний" депутат Палиця повинен вирішити питання з підприємцями за свій рахунок, оскільки людям пообіцяли що після здачі цуму вони будуть мати змогу там працювати. А пан Романюк як голова повинен це питання взяти на себе і домовитись з Палицею так, щоб він зрозумів. Якщо ці двоє шановні слуги народу не домовляться, то запросити не менш шановного Олега Ляшка з вилами і нагадати Ігорю Палиці хто голосував на боці партії регіонів за диктаторські закони, і на чиїй совісті зараз вже сотні загиблих українців.
Слава Україні! Героям слава!
Відповісти
А якщо Палиця "вирішить це питання",то відповідальність за попередні "дєянія" знімається ?...
Відповісти
От якби мешканці будинку склалися на файну котлету для міської влади,але не меншу ,ніж торгаші квітами , то їх би почули : )))
Відповісти
Міська рада нехай не прибідняється ,безсила вона бачте ...Якби таке діялось у пана Романюка чи Матвіїва , то швиденько би сили знайшлися
Відповісти
Які ви всі наївні...
Міська влада сама ніколи нічого змінювати не буде... Бо ті торгаші щомісяця заносять в відповідні кабінети мзду... так само як і ті міняйли, що поряд...
Відповісти
Проходжу цим двором майже щодня, двір дуже змінився, раніше було чути дитячі голоси та сміх, а тепер чути розповіді хто, де і як вчора провів вечер, які проблеми в кого і так дальше, дядьки, які носять продавцям квіти перегукуються між собою на дуже голосних тонах, тобто кричать один одному...постійно зливають воду під паркан напроти другого під'їзду і скидають туди сміття! Жах, двір став брудним, проходу немає! Дуже прошу звернути на це увагу, і повернути двір мешканцям будинку таким, яким він був раніше, дуже прикро за нашу владу, що проблемами інших вони не цікавляться і не хочуть займатись...хочеться знову бачити той гарний, цвітучий двір, наповнений дітками та озвучений їх сміхом
Відповісти
Треба жильцям зібратися , взяти вила і йти до Романюка піл поріг !!!
Відповісти
Яросла Матвеев опять кинул на отмазон. Этот хамелеон при всех властях протирает штаны в одном и том же кресле! Слизняк
Відповісти
Хамелеон? -Гнида, яку треба вже давно зняти з отого крысла, зажерся вже!

Відповісти
я просто мягко выразился )))
Відповісти
а як не буде квіток то де ВАЛЮТЧИКИ будуть тусуватись?
Відповісти
а ты проведя операцию купли-продажи валюты всегда принимаешь в подарок квіточку? ))))
Відповісти
Циганський табор в центрі міста
Відповісти
Якщо "Квітковий ринок не передбачений Комплексною схемою розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на проспекті Волі у Луцьку та суперечить вимогам Земельного кодексу України й Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»".-То нехай міліція недопускає підприємців, як непускала валютчиків в скверик. Закон має бути один для всіх.І ще мене цікавить одне де самооборона , правий сектор і тд.,якавтомобілі стояли в невстаноленому місці то бігали і кричали що то пороушення,а тут що, кришують ганьба
Відповісти
Кришуе Кравчук заступник голови він і получае мзду
Відповісти
хлопці файно когось підкормлюють от і мають тусовку в самому центрі
Відповісти