Цитатник. Психолог Звєрєва про волинських бійців

Цитатник. Психолог Звєрєва про волинських бійців
Війна на Сході України вплинула на українських військових, залишивши назавжди у їхній пам’яті страшні картини бойових дій.

Розбомблені будинки, вбиті від куль друзі, невідомі мешканці сіл чи міст з понівеченими тілами, зрада командирів, вибори, гроші, кримінальні справи, полон, коридори смерті, «Гради», «Смерчі»...

Якими повертаються волинські військовослужбовці з війни на Сході України, яким повинно бути спілкування з тими, хто повернувся з «м’ясорубки» - на ці та багато інших запитань відповіла психолог Волинської обласної психіатричної лікарні Олена Звєрєва.

***

Посттравматичний стресовий розлад – це психіатричний діагноз. Серед хлопців він є у кожного, хто побував в зоні АТО. Тим більше, його назвати гострим вже нереально, тому що наші військові були там більше п’яти місяців, а це уже хронічний стрес.

***

Бійці під час обстрілів «Градами» ще й засинали. З’являлася байдужість до того, що відбувається навколо - це вже така крайня ступінь депресії, як апатія.

***

Контузія зараз може не виявлятися на комп’ютерній томограмі, але це характерно: головні болі, безсоння, запаморочення голови. Може бути нудота, вегето-судинна дистонія, перепади настрою, порушення пам’яті, уваги, мислення.

***

От, що було з танкістами? Волонтери привозили їм їсти. Вони стояли на блок-посту, а їх навіть не харчували, тому що вважали, що вони не їхні. Так само, коли відступали…

***

По великому рахунку їх розкидали, їх просто методично знищували: не давали харчів, боєприпасів, командування не виходило на зв’язок. Це вже неприхована інформація, що коли приїжджав генерал, то через двадцять хвилин після його від’їзду починався артобстріл, бо він був наводкою.

***

Йдеться не лише про «Дніпро», про «Донбас», а й про 51-шу бригаду, яка в складі всіх цих батальйонів йшла на передову. Військові з 51-ої проходили клином, і далі хлопці вже зачищали. Про це ніхто не говорить. Це свинство. Це взагалі зрада, зрада наших волинських хлопців

***

Знаєте, немає «частково вмер»: або вмер, або живий. Якщо мобілізація, то повна, і має бути демобілізація. Придумав Турчинов часткову мобілізацію, причому підписана вона Президентом України, який легітимно з’явився аж через два місяці. Хлопці вже гинули на передовій, мобілізовані, незрозуміло за чиїм наказом.

***

Один лікувався в Олиці – психохронік, який пройшов всі бойові дії. Слава Богу, що звідти прийшов адекватний і нікого там не постріляв. Там було море епілептичних припадків. Його на блок-посту кидає, коли йде обстріл. Хлопці спочатку його носили, а потім кинули, бо, як казали самі, «його все одно кулі не беруть».

***

Як такого бійця можна було забрати на фронт? А він з автоматом, з гранатою, його судомить. Він може підірвати навколо всіх, може розстріляти, бо в нього сутінковий стан.

***

Хто проводив якесь психологічне дослідження? А вони всі неготові були тому, що вони звичайні гречкосії, які не вміють воювати. Коли наш спецназ сидить на місці, вся «Альфа» сидить на місці. «Альфа» зробила невеличку затравку, там декілька чоловік загинуло, і більше вони туди не сунуться. Що ж це за таке АТО?

***

Ми як суспільство маємо їх захистити. Якщо ми їх не захистимо, то грош нам ціна. Хлопці, які повтікали з передової, теж мали на це право. Вони не вміли воювати і не хотіли помирати.

***

Їх мама вчила, що найгірший гріх – вбити людину. Як йому з цим іти на війну? Хтось провів йому психологічну підготовку, що це – ворог і його вбивати – святе діло? Ніхто. Вони після того мають з цим жити. Вони травмовані, покалічені. А якщо в полоні був 20 днів, берці не знімав і ноги погнили і у нього всі пальці пооблазили. І його після цього Президент має наглість та людське моральне каліцтво називати зрадником, бо він здався…

***

Якщо Пєтя Порошенко не второпав, коли його прогнали через коридор ганьби, що таке Майдан, то далі такого Майдану не буде: попереду йтимуть матері, з якими він вже не домовиться, а до мене зараз приходять багато жінок, які втратили своїх дітей. Тепер їм втрачати немає чого. І що це така у нас держава, коли волонтери вдягають, годують? Хлопці самі кажуть, що «якби не волонтери, ми б уже здохли».

***

Мені цікаво, Гелетей пробував в них постояти хоча би годину, коли мокріє нога в тій клейонці, а потім тебе хапає морозом? От хай би він годину походив в тих берцях. А Порошенка я би заставила ходити в них 20 днів не знімаючи, як той хлопчина, в якого погнили ноги.

***

По-перше, не треба принижувати і говорити «що тобі всі повинні». Так, всі «повинні». Як мінімум, морально ми їм зобов’язані точно. По-друге, не треба применшувати їхніх заслуг. Вислуховувати їх треба спокійно, і, відповідно, їх треба підтримувати морально. Треба зараз їм «перемкнути» на те, що їхня мала Батьківщина тут, і її теж потрібно відбудовувати, захищати від усякого непотребу. Що наше життя продовжилося і якщо вам Бог дав шанс лишитися живим, значить його треба використати на усі сто відсотків.

***

Рідним і друзям треба знати: якщо вони хочуть справді допомогти, то не потрібно їх вести на п'янку, а краще зводити на концерт чи в музей, аби вони надихалися духовністю та творчістю. Вони знімали на війні стрес алкоголем і я не можу їх засуджувати. Вони самі кажуть: «Якби ми не бухали, ми б здуріли». Це давало певний антидепресивний стан. Однак зараз дехто так причастився, що зараз треба лікуватися в нарколога. Я рахую, що це злочин – вижити в гарячій точці, в такій м’ясорубці, і потім померти від горілки. Це дурня як мінімум.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"... вбиті від куль..." - це якою мовою написано?
Відповісти
Лєна, яка ти молодець! Смілива, розумна жінка, яка називає все своїми іменами!
Відповісти
Лєночка я дуже тобі дякую, що ти так гарно пройшлася по тим паскудам, які сидячи у владних кабінетах та маючи всі повноваження і посади …, не мають ні елементарної моралі, ні власної волі ні простого усвідомлення для того щоб хоч чимось насправді допомогти тим нашим хлопцям, які, як справжні герої, гинуть на передовій за усіх нас з вами … А всі ці диванні генерало-тварини мають волю лише для того, щоб свою пику на телеканалах частіше виставляти неначе ті повії, що під червовими ліхтарями … Хоча дуже прошу вибачення перед повіями за порівняння їх з такими нікчемами … А на нікчему хвілолога увагу взагалі звертати непотрібно … Це, напевно якась місцева тваринка з пропрезидентської команди, яка навіть ім'ям своїм підписатись застрашилась …, то що з них таких «патріотів» за війну питати …, як для них вона немов найсмачніша петькіна шоколадка …!!!
Відповісти
Читаєтся важкувато, але до твоїх, Оленко, думок приєднуюсь !
Відповісти
Ми вам дуже вдячні за сміливість, професіоналізм і сердечність.Ваше бачення цієї ситуаціі дуже потрібне
як самим хлопцям, так і суспільству.
Відповісти
Побільше таких сміливих. І наша країна пішлаб вперед.
Відповісти