Нове керівництво не хоче ламати корупційні схеми, - Олег Бойко про волинські ліси

Нове керівництво не хоче ламати корупційні схеми, - Олег Бойко про волинські ліси
Нещодавно журналіст Петро Чечелюк опублікував у колонці автора на ВолиньPost матеріал із критикою громадської ради при волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, її голови Петра Шишка і підприємця Олега Бойка.

На думку Петра Чечелюка, ці люди втручаються у роботу управління, бо мають приватні бізнес-інтереси у лісовій галузі.

ВолиньPost дає можливість Олегу Бойку пояснити, чому він цікавиться темою розвитку лісової галузі на Волині, а також розповісти, за що варто критикувати нинішнє керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства.

-Як можна пояснити вашу цікавіть сферою лісового господарства?

-Я за освітою базовою - будівельник. У зв’язку із тим, що маю тягу до будівництва з дерева і цим займаюся вже років 13, мені прийшлося освоїти та створити практично нову галузь - виробництво продукції із деревини, яка росте не в лісгоспах, а на комунальних землях, в містах, сільських радах. Для початку ми ще працювали і з дорожніми управліннями, де потрібно було зносити деревину, зокрема породи тополя.

Ми навчилися їх обробляти так, щоб утворювалася корисна деревина, також попутно використовували всі відходи лісозаготівлі. Якщо порівняти, в яких умовах працюють лісники та в яких умовах працюють такі бізнесмени, як я, то очевидно, що рівень переробки деревини у сучасних лісгоспах треба значно поглиблювати. Там відсотків 25% лісу просто не прибирається, адже є недосконала система управління лісовим господарством.

Але я не маю ніяких приватних інтересів у лісгоспах. Я розумів, що можуть бути питання, тому спеціально вже 13 років працюю тільки із деревиною в містах, на території сільських рад тощо. Мені не треба зараз більше деревини із лісгоспів, я думаю, кому свою деревину продати.

-То Ви хочете змінювати систему управління лісовим господарством?

-Бачачи оці всі резерви в лісі, ми пробували впливати на нове керівництво (управління лісового та мисливського господарства, - ред.) із весни минулого року. Ми пропонували, як боротися із крадіжками, як змінити систему оплати праці керівників лісгоспів, аби вони були зацікавлені отримати прибуток, максимальну кількість продукції.

У березні 2014 року Асоціації деревообробників Волинської області рекомендувала мене на посаду головного інженера. У мене була розмова із Василем Мазуриком, я пояснював своє бачення реформування лісів. Але коли я побачив, що нинішнє керівництво не хоче змінювати ті старі корупційні схеми, я відмовився далі із ними працювати.

Потім ми неодноразово зверталися до управлінні із своїми пропозиціями, як краще та ефективніше використовувати волинські ліси. Бо вони належать громаді, а не чиновникам.

На жаль, ніяких реакцій із боку нинішнього керівництва не було. Дойшло до того, що вони видали такий перл: «Чого ви лізете в наші справи?». Я вважаю, що державні чиновники – це найняті волинською громадою люди, які повинні дати максимальний результат. На мою думку, ця максимальна віддача сьогодні не досягнута. За цей рік, що вони керують, позитивних змін не відбулося.

Ще за минулої влади до Революції гідності в лісовій сфері на Волині були закручені схеми, через які відбувалося збагачення керівництва Державної агенції лісових ресурсів та тих людей, які були тут поставлені на управління.

Люди, які прийшли, мали б забезпечити зміну такої системи, прозорість діяльності. На початку березня минулого року ми спілкувалися в управлінні лісового та мисливського господарства із від імені «Правого сектору» та «Самооборони», розказували, наскільки просто і прозоро має все бути, будували схему переходу.

Але прийшли люди і фактично почали працювати із старими схемами. Тому сьогодні є таке несприйняття деревопереробників та громадської ради при управлінні.

-Через що несприйняття? Що саме вони роблять не так?

-Основна проблема – частина лісу (40-50%) продається на закритих аукціонах по занижених цінах. Є постанова, яка видана ще за правління Януковича. Вона це дозволяє робити. Але я вважаю, що люди, які прийшли в березні (я говорю по членів партії «Свобода», що мали свого міністра аграрної політики та продовольства, свого голову Держлісагентства) мали припинити дію такої норми в перші дні свого управління. Тому закриті аукціони нині приносять величезні збитки лісовій галузі.

Також треба було розділити власну переробку і лісозаготівлю. Тобто коли попадає деревина на лісопереробні підприємства тих самих лісгоспів, там починаються незрозумілі схеми. По заниженій ціні продаються, також є інші моменти. Тобто в нерівні умови поставлена переробка приватна та державна.

Ми пропонували відкритий аукціон, на якому державні підприємства можуть купити деревину на рівних умовах. А коли у виробничі бази держлісгоспів «влізають» якісь приватні структури, а потім ця продукція експортується, виникає дуже багато питань.

Багато є претензії до управлінні лісового господарства відносно кадрової політики. Незрозуміло, чому одних успішних менеджерів, які себе гарно зарекомендували, звільняють, не продовжують їм контракти, а потім заключають контракти із незрозумілими людьми.

Згідно з положенням про громадську раду всі кандидатури директорів повинні проходити погодження на громадській раді. Я хотів би побачити протоколи погодження кандидатур, які були представлені у лісгоспах на минулий рік.

Наразі в комунальних підприємств області є потреба у щепі. Я б на місці начальника управління вивчив ситуацію, яка сьогодні склалася. Голова ОДА поставив питання про заміну 70% газу в області, який спалюється, альтернативними джерелами. Щепу можна спалювати у твердопаливних котлах, її можуть споживати волинські підприємства, наприклад, «Кроноспан». Така продукція – досить дорога, наразі це 270 гривень за кубічний метр.

Тому сьогодні не можна відходи лісозаготівлі спалювати в лісах. Тобто треба ставити установки, які дроблять ці відходи, поставляти щепу на підприємства, де стоять твердопаливні котли, відпрацьовувати систему фінансування, налагоджувати логістику. Але за минулий рік в цьому плані не зроблено нічого. За моїми підрахунками, сьогодні можна заробити десятки мільйонів гривень, якщо відходи лісу, які просто залишають, переробити на щепу.

Олег Бойко надав фотографії, зроблені на ділянці минулорічної вирубки лісу у одному із волинських лісгоспів. На них видно відходи деревини, які можна переробити у щепу, але цього чомусь ніхто не робить

Мало того, частина грошей, які зроблені при процесі лісозаготівлі, направлена на купівлю обладнання для переробки деревини. Але сьогодні цю деревину і так є кому переробляти. Навіть не вистачає сьогодні тої сировини. Тобто ми в лісі недобираємо, а намагаємся переробити те, що і так інші підприємці готові переробляти.

Такі речі як покупка нових ліній, мають бути погоджені із деревопереробниками, стратегія роботи повинна бути погоджена із громадською радою, із районними радами, районними адміністраціями. Чим більше погодження, тим менше конфліктів.

-Розкажіть про конфлікт із заступником начальника управління Сергієм Шереметою. Чому ви вимагали його звільнення?

-Причин для того було багато. У нього було повне несприйняття тих нормальних раціональних пропозицій, які ми висували. Останнім приводом стала спроба ліквідувати державне підприємство «Рожищеагроліс». Воно працює ефективно, хоча і не має багато лісів. Завдяки щепі опалюють школи, лікарні. Все це заміняє газ. А Шеремета возив лист у Держлісагентство на ліквідацію цього підприємства. Я не розумію таких рішень. Якщо підприємство може працювати ефективно і працює, навіщо ліквідовувати.

Тому на другий день після цього (23 грудня 2014 року, - ред.) відбулося засіданні громадської ради при управлінні. На ньому був присутній Василь Мазурик. Там ми більшістю голосів рекомендували звільнити Шеремету.

-А як щодо погроз? Чи справді він писав заяву про звільнення під тиском?

-Я був присутній, коли Шеремета писав заяву. Розмова із ним за участі голови районної ради, заступника голови РДА відбулася у приміщенні Рожищенської райдержадміністрації. Спочатку Шеремета не хотів писати заяву, тоді я запропонував посадовцям вийти, щоб поговорити із Шереметою тет-а-тет. Ніхто так і не вийшов, а він почав писати заяву. Ніяких прямих погроз йому не було.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 44
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай Бойко пояснить, що означає в його розумінні "тет-а-тет". Носом в стіл, чи пінком в дупу?
Відповісти
абсолютно далека від проблем лісової галузі. В дилетанта все просто... А як відновлювати лісові ресурси?
Відповісти
Прокоментую лише три абзаци.
1. «У березні 2014 року Асоціації деревообробників Волинської області рекомендувала мене на посаду головного інженера. У мене була розмова із Василем Мазуриком, я пояснював своє бачення реформування лісів. Але коли я побачив, що нинішнє керівництво не хоче змінювати ті старі корупційні схеми, я відмовився далі із ними працювати».
За вимогами державного Агентства лісових ресурсів, посаду головного інженера в ВОУЛМГ може зайняти спеціаліст з вищою лісогосподарською базовою освітою, який пропрацював на керівних посадах в державних органах управління не менше 5-ти років. В опонента перша і друга кваліфікаційні вимоги відсутні. Людина без спеціальної освіти і без жодного дня стажу роботи в лісовій галузі не може «пояснювати своє бачення реформування лісів». Посада головного інженера в управлінні - конкурсна (державна служба!). Ніхто документів претендента на посаду на конкурс не прийняв би. Тому він не «відмовився далі з ними працювати», а йому відмовили (відмовився і відмовили – діаметрально протилежні речі).
2. «Тому сьогодні не можна відходи лісозаготівлі спалювати в лісах. Тобто треба ставити установки, які дроблять ці відходи, поставляти щепу на підприємства, де стоять твердопаливні котли, відпрацьовувати систему фінансування, налагоджувати логістику. Але за минулий рік в цьому плані не зроблено нічого». В минулому році держлісгоспи області продали бажаючим 7,4 тисяч м. куб. паливної тріски (щепи). Були виконані усі замовлення.
3. «Тому на другий день після цього (23 грудня 2014 року, - ред.) відбулося засідання громадської ради при управлінні. На ньому був присутній Василь Мазурик. Там ми більшістю голосів рекомендували звільнити Шеремету». Створюється враження, що опонент не читав моєї публікації. В управлінні лісового господарства громадської ради не існує. Там детально описані причини. Не можна вести мову про те, чого немає. Так можна прокоментувати кожен абзац. Тому автор так званої «статті» не може апелювати до свого опонента, так як абсолютно не знайомий з предметом розмови.
Відповісти
Це не стаття, а ганьба. Зачепило за живе. «Реформатор» лісової галузі сам собі підписав вирок своїй компетентності чи, пардон, її повної відсутності. В Чечелюка все аргументовано, на фактах, а тут – марення буланої кобили. Під соусом інформації подані голі емоції - без жодної цифри, висмоктані з пальця. Невдала і примітивна спроба створити навколо себе декорацію знавця усіх справ і проблем, під примітивним реваншем - публічне розпинання в гарячих почуттях до лісу, до його багатств. Пустіть його в ліс, то він усе перемеле на щепу і дрова. Ліс - це музика, це симфонія, поезія, це не для Бойка. Для нього – лопата, лом, сокира, глина. Сумбурна, як цегла, мова, помилка на помилці: прочитав і покрився дрібним потом: таке враження, ніби в щось вступив.
Відповісти
... Ну що можу сказати? Скажу одне -- людину із таким викривленим баченням реальних справ у галузі, ідей на майбутнє -- боронь Боже допустити туди, куди він хоче.
Відповісти
Завдяки "великому досвіду " у ліквідації зелених насаджень на комунальних землях і "відсутності приватних інтересів" бізнесмена Бойка, сьогодні банкрот зелене господарство. Працівники без роботи, парк Лесі Українки і автомобільні дороги без зелених насаджень. І фотографії з парку. Знищити просто. А щоб відновити це все, Романюк за саджанцями до Мазурика прийде, просити буде щоб безплатно дали.
Відповісти
Нехай пан Бойко розкаже як він надавав послуги автодору...
тополі порізав, ділову деревину забрав, а гілля залишив. Хай би в щепу перебивав так ні. і прибирати нехоче!
Відповісти
Бойко, поверни гроші за взяті "під чесне слово" будівельні матеріали. Пригадай Турійськ, фірму "Олімп", бурелом, приїзд міністра Шуфрича... Я повірив тобі і помилився. Люди правду про тебе пишуть, бо великі гріхи маєш перед Богом і людьми. Відгукнись, можу дати свій мобільний телефон?
Відповісти
Читала і плакала: який талант в особі Бойка загублений! Він може навчити господарності всіх лісівників з багаторічним стажем і з спеціальною освітою. В кожному слові - зверхність, повчання, тикання носом, їдка критика. Як у тій зеківській пісні:
"Товаріщ Сталін, ви большой учоний,
Ви всєм наукам позналі толк...". Тримайтесь, лісівники Волині, велика гроза над вами нависла. Розступися, море, жаба лізе!
Відповісти
Ха-ха-ха, Бойко? де він тільки не був, кого не повчав, хай наведе порядок у своїх підприємствах, а в нього їх 5 і на жодному немає людей, а якщо на одному є так вони не оформлені і заробітну плату їм не виплачує. Де податкова? та інші органи, щоб цю людинку притягнути до відповідальності
Відповісти
"Ми навчилися їх обробляти так, щоб утворювалася корисна деревина, також попутно використовували всі відходи лісозаготівлі". Таких "перлів" журналістики ще не читала. Приблизно так формулює думку третьокласник. "Щоб утворювалася корисна деревина"??? Деревина уся корисна, а як вона може "утворюватись" - загадка. Кузьма Саві рідний Федір? Можливо, "виходила"? В тексті кілька сотень помилок, тому журналісту варто було б усе, що сказав Бойко, взяти в лапки як пряму мову, щоб люди бачили, який рівень грамоти в колишнього заступника голови ОДА, який сьогодні всіх повчає. В протилежному разі, не відомо, хто так говорить: Бойко чи журналіст.
Відповісти
Думаю всі хто мав з ним справу знають, що це за людина, скількох він кинув,як з перших днів після вступу до ПС-а він марить держ. посадою і доступом до сировини, якої так не вистачає для власного виробництва.
Реформатор сраний
Відповісти
Бойкові не у Волиньпост потрібно було іти з оправданнями, а падати на коліна і просити прощення перед своїми працівниками та іншими людьми, яких кинув за всю свою діяльність, а перед лісівниками особливо. "Будівельник демократії" -Свобода йому не подобається
Відповісти
я не знаю хто такий Бойко, ала в лісі робиться жах!!!!!!!!!!!! Потрібно рятувати ліс Волинський від таких лісників.
Відповісти
Галю, мабуть твою дупу комарі в лісі покусали, доки тебе пяну трахали на гнилому пеньку?
Відповісти
от і не вгадав, гнилий пеньок.
Відповісти
А нове керівництво це хто новий лісник, еколог і старий пердун Гунчик який всі природні багатства і кришує
Відповісти
Свобода рулить! Ця партія давно вже перетворилася в надприбутковий бізнес-проект.
Відповісти
розворушили гніздо змій.громадська рада не подобається.в Бойка фамілія та освіта не та.А В ЛІСІ ВСЕ СТАЛО ПО НАВОМУ. ЯК В ЄВРОПІ.ЧІТКО ПРОЗОРО ЗРОЗУМІЛО. Одна біда партія в Києві не зможе кришувати місцевих злодюг.
Відповісти
ну що ж ти продажний такий.ну біда у лісі від Свободівських схем.Укрспирт земельники скрізь схеми від попередніків працювали при свободівцях .ЦЕ НЕМОЖЛИВО ПРИХОВАТИ.Війна підвищує відповідальність.
Відповісти
Чоловік ображений, що державне підприємство нарощує переробку деревини. З матеріалу чітко зрозуміло - Бойко хоче, щоб державне підприємство переробляло гіляча на щепу, а ділову деревину продавало приватним переробникам! Виключно шкурні інтереси!
Відповісти
було темно, а стало ще темніще. Теперішні бандюки нахабні, ненаситні, безжалісні....
Відповісти
власна переробка по якій ціні бере сировину .ПИТАННЯ ВЖЕ БІЛЬШЕ 5 МІСЯЦІВ БЕЗ ВІДПОВІДІ.
Відповісти
А по якій ціні на заводах сировина із цеху в цех мігрує? Відповідь не потребує 5 місяців!
Відповісти
І чому це так активно Бойко радить Мазурику гілляча на щепу рубати, може сам похвастається подрібнювачами й прибиранням гілляча?
Відповісти
У БОцка свої бізнес-бачення....й його тиск на управління лісого господарства це лише його сугубо бізнес інтереси. Тупий будівельник хоче розказати як керувати лісами.не смішіть народ.
Відповісти
Людина без вищої освіти та досвіду роботи хоче керувати лісами Волині...ради власної наживи! От таку наву має нести стаття !!!
Відповісти
Усі, хто не має тями в лісовій справі: Не заважайте працювати людям!В управлінні працює хороша команда, хороші відповідно результати, і армії відчутна підтримка від лісників надається. Галузь очолюють спеціалісти, професіонали. Так що -- до роботи, війна іде.
Відповісти
СВОБОДІВЦІ ПРИЙНЯЛИ РІШЕННЯ ЩО З ВЛАДИ ПІСЛЯ ПОРАЗКИ НА ВИБОРАХ ДОСТОЙНО ЙДУТЬ .ВОЛИНСЬКИМ СВОБОДІВЦЯМ НЕ ЧУТНО БУЛО
Відповісти
Рішення партії ВО "Свобода" стосувалось перших осіб (міністрів, та голів місцевих адміністрацій) - читайте уважно!
Відповісти
Правильно! Бо де ще можна вкрасти - нащо звідти уходити...
Відповісти
А ЛІСГОСП НАШ КОНКРЕТНО ХОТІЛИ ГРОХНУТЬ СПЕЦИ
Відповісти
Вони й "грохнуть", бо на це є документ уряду. Грохнуть просто, як два пальці обісцяти, а якщо ще раз туди влізуть бойки і шишки, то будуть мати великі неприємності. Власне, вони вже їх мають.
Відповісти
ІДІОТИ .МОЖЕ ви НЕ З КІВЕРЕЦЬ .ТАМ ВСІ ПОМІРКОВАНІ .
Відповісти
особвиво шеф , замість 2 веймерів для вивозки купив соді одного срако-ката за 300 тис. рябчиків і гордо себе возить ну бо як шеф і без тачки на девкі не солідно ...
Відповісти
закриті аукціони для чого існують .для місцевих переробників
Відповісти
не виізджай з Украіни.є питання.....
Відповісти
розізлили лісники
Відповісти
в нас є постанова уряду і рішення партіі.
Відповісти
ну ви й дебіли
Відповісти
в правому - одні дебіли..
Відповісти
все правильно такого бардака і при Коліснику не було З вулиці директорами не призначали
Відповісти
я прийшла в галузь лісового господарства з "вулиці" і мені боляче дивитися що зробили з лісу ваші "проффесори" коли не було бардака. Ганьба !!! А як тепер здобувають вищу освіту ми всі знаємо.
Відповісти
Останні статті
Нове керівництво не хоче ламати корупційні схеми, - Олег Бойко про волинські ліси
06 лютий, 2015, 11:38