Мобілізація на Волині: все, що треба знати

Мобілізація на Волині: все, що треба знати
Про четверту хвилю часткової мобілізації не говорить хіба лінивий.

Хтось переповідає чутки, пов’язані із «забиранням» людей на війну. Інший збирає інформацію, яку озвучують причетні до мобілізації люди під час брифінгів, нарад тощо. А третій, отримавши повістку із військкомату, навіть не знає, як йому діяти далі.

Тимчасовий виконувач обов’язків військового комісара Волинської області Роман Кулик розповів найголовніші аспекти четвертої хвилі мобілізації на Волині.

За його словами, четверта хвиля мобілізації стартувала в Україні 20 січня. За 210 днів, які буде тривати мобілізація, заплановано призвати близько 104 тисячі осіб. Це необхідно, щоб здійснити ротацію солдатів у зоні бойових дій і створити військовий резерв.

Четверта хвиля мобілізації відбуватиметься у три етапи. Перший етап відбуватиметься із січня до квітня і триватиме 90 днів. За цей період планують мобілізувати 50 тисяч осіб. Другий етап розпочнеться у квітні і завершиться у червні. Триватиме 60 діб, а призвати планують 13,5 тисяч людей. Останній третій етап четвертої хвилі мобілізації відбуватиметься з червня до серпня і також триватиме 60 днів. Мобілізувати планують 40 тисяч осіб.

Мобілізація пройде у всіх регіонах України, окрім Криму і деяких населених пунктів Донецької та Луганської областей (регіони, які тимчасово не контролюються Києвом).

ЗА КОРДОН – ЧЕРЕЗ ВІЙСЬККОМАТ

- Навіщо потрібна мобілізація?


- Призвані військовозобов'язані мають стати заміною тому особовому складу, який було призвано ще під час першої хвилі мобілізації. «Старі» вояки будуть звільнені з військової служби у березні-травні 2015 року. Іншою метою мобілізації, окрім ротації, є необхідність створення якісного резерву. Його складатимуть молоді строковики, яких не відправлятимуть у зону військових дій.

- Кого торкнеться четверта хвиля часткової мобілізації?

- Призов буде здійснюватись за всіма категоріями та розрядами військовозобов’язаних, але, перш за все, перевага буде надаватись патріотично налаштованим громадянам, а також тим, хто в добровільному порядку виявив бажання проходити військову службу в Збройних силах та інших військових формуваннях.

Призову до військових частин під час четвертої черги часткової мобілізації будуть підлягати наступні військовозобов’язані:

громадяни України віком від 20 до 60 років;

які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах;

визнані військово-лікарськими комісіями придатними для проходження військової служби за станом здоров’я;

проходили військову службу та отримали відповідні військово-облікові спеціальності;

не проходили військової служби, але відповідно до освіти або спеціальності отримали відповідні військово-облікові спеціальності;

не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Пріоритет у призові громадян на військову службу під час мобілізації буде надаватись наступним категоріям військовозобов’язаних:

які проходили військову службу;

добровільно висловили бажання проходити військову службу;

під час призову тимчасово не працевлаштовані.

- Кого не братимуть до війська?

- Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час в порядку встановленому КМ України;

визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців;

чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей віком до 18 років (тільки за згодою за місцем проживання);

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (тільки за згодою за місцем проживання );

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років(тільки за згодою за місцем проживання );

зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

народні депутати України, депутати Верховної ради АР Крим;

інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

- Чи можете Ви спростувати чутки щодо можливості виїзду за кордон та навіть за межі Волинської області чоловікам призовного віку без дозволу військового комісара?

- На адресу обласного військового комісаріату надійшло розпорядження з Генерального, що в разі звернення до військових комісаріатів військовозобов’язаних громадян України з питань надання дозволу на виїзд за державний кордон України під час мобілізації організувати роботу щодо негайного розгляду цих звернень.

Дозвіл треба надавати шляхом видачі довідки, яку складати в довільній формі у вигляді заяви громадянина стосовно дозволу на виїзд. При цьому вона повинна бути завірена підписом і печаткою військового комісара.

Дозвіл на виїзд за кордон надавати лише громадянам, які мають відстрочки від призову на військову службу за мобілізацією згідно із законодавством.

ВИПАДКИ ПРИЗОВУ ЖІНОК БУДУТЬ ПООДИНОКИМИ

- Який порядок вручення повісток громадянам та подальші їхні дії?

- Відповідно до статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

З метою забезпечення гарантованого оповіщення військовозобов’язаних, які проживають на території Волинської області, головою Волинської обласної державної адміністрації прийнято рішення щодо створення груп оповіщення в районах області, до складу яких залучаються представники військових комісаріатів, Міністерства внутрішніх справ, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Оповіщення здійснюється повістками, які вручаються особисто громадянам про виклик їх до військових комісаріатів для проходження медичного огляду. Відповідно до прийнятого рішення військово-лікарською комісією про придатність до військової служби військовозобов’язаному вручається повістка для відправки в складі команди до військової частини, але при умові, що він не має права на звільнення від призову відповідно до чинного законодавства України.

- Що будуть робити мобілізовані?

- Військовозобов’язані, які призиваються в ході четвертої черги часткової мобілізації в обов’язковому порядку направляються до навчальних підрозділів, курсів підготовки (перепідготовки) та підвищення кваліфікації, де вони будуть проходити відповідне навчання протягом ЗО і більше діб в залежності від військово-облікових спеціальностей, на які вони призначені.

В подальшому, після завершення навчання та здобуття відповідних навичок за військово-обліковими спеціальностями будуть направлені для подальшого проходження військової служби до військових частин Збройних сил України та інших військових формувань.

- Чи підпадають під мобілізацію жінки?

- Так. Військовозобов'язані жінки віком від 25 до 50 років потрапляють під мобілізацію. Мобілізація інших жінок відбуватиметься на добровільній основі. Випадки призову жінок будуть поодинокими.

- Які категорії дівчат можуть бути призвані до війська?

- Це, в основному, медичні спеціальності, такі як лікарі, медсестри-лаборанти, фармацевти, фельдшера, операційні сестри та інші.

ЗА ПІДБИТИЙ «ГРАД» - 60 ТИСЯЧ

- Які речі необхідно мати з собою призовнику за мобілізацією? Чи варто брати з собою бронежилет, каску, тощо?

- На зворотньому боці повістки, яку видають військовозобов’язаному, є перелік речей, що необхідно з собою мати під час направлення до навчальних центрів:

При прибутті мати:

дану повістку;

паспорт та військовий квиток;

водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки посвідчення на право управління ними;

речовий мішок для особистих речей, кухоль, ложку, рушник та туалетне приладдя;

продукти харчування на одну добу.

При неможливості отримати зарплату особисто - залишити доручення родичам.

При прибутті до місця проходження підготовки військовозобов’язані будуть зараховані на всі види тилового та матеріально-технічного забезпечення, згідно з нормами забезпечення, які встановлені для військовослужбовців Збройних сил України.

- Скільки будуть платити мобілізованим?

- Грошове забезпечення військовослужбовців, призваних в ході четвертої черги часткової мобілізації, відповідає розмірам грошового забезпечення, яке отримують військовослужбовці військової служби за контрактом відповідно до займаних посад з врахуванням надбавок.

На часі рядові та молодший начальницький склад отримує 10,5 тисяч гривень, молодші офіцери (капітани, лейтенанти тощо) - 17,8 тисяч гривень, а зарплата старших офіцерів (майори і полковники) становить 21,9 тисяч гривень.

Прийнята Постанова Кабінету Міністрів «Про додаткове грошове заохочення військовослужбовців, які приймають участь в АТО», де визначені такі види грошового заохочення:

у двократному розмірі - грошове забезпечення передбачено військовослужбовцю за участь в АТО;

- у трикратному - грошове забезпечення передбачено військовослужбовцям, які з самого початку знаходяться в зоні АТО;

- 1000 гривень за добу безпосередньої участі у бойових діях.

Також в цій Постанові передбачені виплати за знищення бойової техніки, а саме:

за знищений автомобіль - 10 мінімальних зарплат (12 тисяч гривень);

за підбитий танк - 40 мінімальних зарплат (48 тисяч гривень);

за підбиту установку «Град» - 50 мінімальних зарплат (60 тисяч гривень);

за збитий літак - 100 мінімальних зарплат (121 тисяч гривень).

- Які терміни перебування на військовій службі за мобілізацією встановлені законодавством України?

- Мобілізовані, які були призвані під час першої черги, будуть звільнятись протягом березня-квітня. Ті, хто був призваний під час другої черги, будуть демобілізовані у травні-червні, третя черга – липень-серпень.

Призвані за мобілізацією в ході четвертої черги будуть звільнятись на підставі Указів Президента України із зазначенням порядку та періоду звільнення.

- З якої причини повістки вручаються в більшій кількості від потреби?

Військовим комісаріатам встановлено завдання для комплектування військових організаційних структур та інших військових формувань, в якому визначена конкретна кількість військовозобов’язаних.

Для забезпечення його виконання створюється відповідний резерв, враховуючи те, що ряд громадян визнаються військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби, не підлягають призову по мобілізації відповідно до чинного законодавства, вибули за межі адміністративної одиниці чи закордон без погодження з військовими комісаріатами.

- Чи зберігається за мобілізованим місце його роботи, заробітна плата, право на підприємницьку діяльність?

- За всіма громадянами, які будуть призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи на період до року, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Одночасно, вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці. Також громадянам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації. Умови та порядок виплати допомоги визначається Кабінетом Міністрів України.

Крім того, час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове забезпечення, охорону здоров'я та безоплатне лікування. А також забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців, які звільняються з військової служби.

Питання щодо збереження права на підприємницьку діяльність для приватних підприємців під час їхнього призову на військову службу у ході мобілізації врегульоване. При цьому державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється.

- Чи мобілізують вірян?

- Віруючі підпадають під мобілізацію незалежно від релігії, яку вони сповідують. Під мобілізацію не потрапляють тільки священнослужителі, які займають посаду в зареєстрованих релігійних організаціях.

- Які наслідки можуть настати у випадку, коли громадянин проживає не за місцем прописки?

- Військовозобов’язані, які вибувають в іншу місцевість або змінюють місце проживання, зобов’язані повідомити про це військові комісаріати, в яких вони перебувають на військовому обліку. В разі невиконання даної вимоги вони несуть адміністративну відповідальність.

- Яка відповідальність чекає військовозобов’язаного громадянина, який свідомо ухиляється від служби в армії?

- У разі ухилення від призову за мобілізацією та неприбуття до військкомату законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт визнаються: хвороба, яка позбавляє можливості з'явитись; смерть чи важка хвороба близького родича; перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавляють можливості з'явитись на збірний пункт. Причини неявки повинні підтверджуватись документально.

Отже, згідно із законодавством України ухиляння від служби в армії карається позбавленням волі строком від 2 до 5 років; неявка у військкомат за повісткою карається штрафом від 85 до 119 гривень; порушення законодавства про мобілізацію – штрафом від 17 до 51 гривні; умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – від 17 до 51 гривні.

Розмовляла Наталія БОНДАРУК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"За його словами, четверта хвиля мобілізації стартувала в Україні 20 січня. За 210 днів, які буде тривати мобілізація, ...

Четверта хвиля мобілізації відбуватиметься у три етапи."

Пані журналіст!
Ви вчора на світ народились?
В 2015 році в Україні буде ТРИ хвилі мобілізації: 4-та, 5-та, 6-та.
4-та відбуватиметься в два етапи.

За що Вам гроші платять?
За бездумне ставлення до роботи?
Відповісти
на рахунок зарплати брехня чистої води......ту зарплату про яку вони говорять(стартова 10 тис.) даже в снах не сниться,...скільки можна дурити народ.....
Відповісти
Для рядових 10 тисяч це явно підвищений розмір для зони АТО.
Відповісти
А якшо увiйськоматi нестоiш на облiку незагрибуть
Відповісти
З часом всіх вирахують через паспортні столи, податкові і т.д.

Відповісти
Не мобілізувати? Тому вони і приймають дурні закони. всіх на передову!
Відповісти
Всіх кого за гроші зробили "не придатними до служби по стану здоров'я" за минулі роки пройдуть чесну медкомісію. Отоді в нас буде велика і сильна армія.
Відповісти
Чому комісар бреше?
Відповісти
А депутати що не мужикі????Зарплату по 40 тис від держави получають(Хай підпрацьовують)(А наші чоловіки получають мінімалку,і мають іти.Який Євросоюз-повна Жопа.Дякую нинішній владі,що завели країну в пропасть!!!!!!!
Відповісти
В армію не за зарплату йдуть, а по об`язаності.
По Конституції.
То святе.
Молода ше.
Відповісти
Чего сам не идёшь?
Отдай жизнь за святэ.
Відповісти
Для кожного з нас настане свій час самопожертви.
Х...ю ти темний.
Відповісти
Не ше а ще.Вчіть мову патріоти України.Конституцію знаєш,а мови ні!
Відповісти
А якщо не відкуплений і не придатний , то тоді як?
Відповісти
Бред написали, і про довідки закордон також,корупція процвітає далі
Відповісти
Ніяких довідок за кордон не передбачено. Навіщо писати таку маєчню? Іздіть, скільки хочете, але якщо ви в списках, зняти можуть легко.
Відповісти
В луцькому районі сільський медик відкупився ,після повестки став зразу хворий ,а в барі вип'є відро ,що аж рачки додому лізе .От така сільська еліта
Я думаю він себе впізнає -патріот
Відповісти
А когда нужно будет справку из военкомата для покупки хлеба в магазине? )))
Відповісти