«Я люблю Луцьк», - міністр інфраструктури Андрій Пивоварський

«Я люблю Луцьк», - міністр інфраструктури Андрій Пивоварський
Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський – урядовець, який, можливо, найбільше пов'язаний із Волинню та її обласним центром – Луцьком. Саме тут заснована група компаній «Континіум», у якій майже два роки працював Пивоварський на посаді заступника генерального і генерального директора.

А тому Луцьк для нинішнього міністра інфраструктури під час візиту у п’ятницю, 6 лютого, не став відкриттям. Під час прес-конференції у Волинській ОДА він навіть поділився спогадами, як ламав автомобіль на «злощасній» дорозі Луцьк-Львів.

Про те, у якому стані нині одне із найпроблемніших підприємств галузі – «Укрзалізниця», а також про спроби зробити тендери більш прозорими, Андрій Пивоварський розповів у інтерв’ю ВолиньPost.

-Знаю, що Ви обіймали керівні посади, були аналітиком. Вам доводилось працювати в різних містах, в тому числі і в Луцьку. Як Ви використовуєте на посаді міністра інфраструктури України свій попередній професійний досвід?

-Перш за все хочу сказати, що не вважаю себе кар’єрним бюрократом, в державному секторі ніколи раніше не працював. Тому мої підходи до роботи є відмінними від традиційних у державних структурах, вони є для державного сектора абсолютно новими.

В той же час відчуваю потребу вивчити деякі тонкощі роботи в державному апараті, адже, хочу я того чи ні, але певною мірою я є політиком, бюрократом. На державній службі в мене стало більше роботи з документами, більше бюрократії, контактування з державними органами. Але попередній досвід управлінської діяльності дуже допомагає мені. Фактично, в даний час керую також великою групою підприємств, але значно більшою, ніж раніше (до цього А.Пивоварський очолював групу компаній «Континіум» - ред.).

-Вас призначили на посаду 2 грудня 2014 року. А за день до цього звільнили досить одіозного керівника «Укрзалізниці» Бориса Остапюка через скандал, пров’язаний із корупційними діями. Розкажіть, яка спадщина залишилася в «Укрзалізниці» після Остапюка?

-Я не хотів би коментувати діяльність конкретної людини. Розкажу про сьогоднішній стан «Укрзалізниці» як такої. Дуже не просте фінансове становище. Враховуючи, що Україна в стані війни, в стані економічної кризи, транзит через залізницю значно впав, в першу чергу, транзит з Росії, який був одним із найприбутковіших.

Об’єми вантажних перевезень зменшуються. Майже на тому ж рівні залишається пасажирський потік, але він є збитковим. Тобто ми бачимо, що ситуація непроста. Боргове навантаження велике, воно в основному у валюті, гривня девальвує. Доходи у нас в гривні, а кредити – у валюті. Також є проблема із ліквідністю. Але я хочу підкреслити, що ситуація керована. Майже кожен день спілкуюся із виконувачем обов’язків генерального директора «Укрзалізниці».

-Розкажіть, який наразі стан рухомого складу «Укрзалізниці»? Бо у волинян часто виникають претензії до вагонів у поїздах.

-Зношеність всього рухомому складу більше 90%. Тобто становище важке.

-На скільки відсотків маєте намір замінити рухомий склад у цьому році?

-Зараз мені важко сказати. На цей рік капітальних інвестицій ми поки не плануємо.

-Наскільки я знаю, цього року Ви не плануєте будувати нові автомобільні дороги.

-За державні гроші не буде побудовано нових доріг. Їх просто немає. Але маю надію, що будуть реалізовуватися проекти будівництва автошляхів за кошти приватних осіб, підприємств.

-Чи є у вас рецепт, як у таких складних умовах забезпечити стабільну роботу системи інфраструктури?

-Так. Ті механізми, які зараз запускаються, дозволять стабілізувати роботу, пройти цей важкий рік нормально, із виплаченими зарплатами, без накопичення боргів,поступово виходячи із ситуації, що склалася.

-Ваше рішення почати онлайн-трансляцію тендерів – це спроба запровадити нові європейські підходи чи спроба відмежуватися від тих постійних пошуків корупційної складової і підозр, які мали місце при про веденні тендерів?

-Другий варіант. Потрібен громадський контроль, адже він створює позитивний ефект. Можна сказати, що це – перший крок на шляху реформування держзакупівель в системі Міністерства інфраструктури. Наступний крок – потрібно створити електронні майданчики, запровадити автоматичну оплату товарів та послуг, щоб взагалі унеможливити маніпуляції в даному сегменті.

-Ви багато часу працювали на заснованому у нашому місті підприємстві. Яке ваше враження про місто Луцьк?

-Я люблю це місто, особливо «Карамельку» (один із «культових» ресторанів Луцька – ред.). Можливо, навіть зараз туди заїду кави випити.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Біографічна довідка
Пивоварський Андрій Миколайович

Народився: 12 червня 1978 року в Києві.
Освіта: повна вища, у 2000 році закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «історія», а у 2003 році – Школу права і дипломатії Флетчера Університету Тафтса та отримав ступінь магістра в галузі права і дипломатії

Трудова діяльність

01.2006 – 03.2012 – головний професіонал з корпоративного управління, головний радник з питань корпоративних фінансів, головний економічний радник з питань корпоративних фінансів СП ТОВ «ДрагонКапітал»;

03.2012 – 12.2012 – Начальник відділу корпоративного управління СП ТОВ «ДрагонКапітал»;

01.2013 – 09.2013 – перший заступник генерального директора ТзОВ «Континіум»;

10.2013 – 12.2014 – генеральний директор ТзОВ «Континіум»;

02.12.2014 – Постановою Верховної Ради України про формування складу Кабінету Міністрів призначений на посаду міністра інфраструктури України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже красивий міністр, як дівчинка. І цікавий дуже. От би познайомитись, переспати... А дороги були і будуть, хоч і погані. Із-за доріг сваряться ще з Древнього Риму.
Відповісти
Таня, ремонтуючи дорогу треба більше асфальту додавати, а не картинки в книжках роздивлятися! Не сачкуй!
Відповісти
А що він сказав? Чого приїздив? Навіщо йшов у міністри?
Відповісти
То ли мальчик, то ли девочка.
Відповісти
А мені він чимось нагадує єремеєва...
Відповісти
Таню..а вищо з кожним ото готовы переспати?дурепа...Він на тебе й не гляне..
Відповісти