«Цілком таємно». Що можна знайти у волинському хлібі і як перевірити його якість

«Цілком таємно». Що можна знайти у волинському хлібі і як перевірити його якість
Найважливіший соціальний продукт, без якого не обходиться стіл жодного українця – це хліб. Незважаючи на катастрофічний ріст цін, він є незамінним компонентом сніданків, обідів та бутербродних перекусів. Зазвичай, намазуючи маслом скибку, рідко хто задумується над тим, якої якості хліб їсть і яким він повинен бути насправді.

Що в хлібі дивного? Взявши до рук буханець, покрутивши з усіх боків, здається нічого, хліб як хліб.

І справді, «на око» якість визначити важко, хіба він відразу після печі поріс невідомими грибками, або в ньому запечений якийсь сторонній предмет, що неодноразово бувало навіть у нас на Волині. Наприклад, кілька років тому у місті Луцьку жінка купила хліб з мишачими екскрементами. Хліб був від торгової марки «Кічкарівка».

Зовсім недавно ще одна мешканка обласного центру Ірина Степанян купила буханець із дивними білими плямами. Пані стверджує, що хліб продавали від торгової марки «Теремно Хліб». Окрім того, вона навіть припускає, що на купленому хлібі була цвіль. Такі висновки покупець зробила, розглянувши під домашнім мікроскопом скибки. Білі плями під мікроскопом поросли ворсинками. Через кілька годин нетипове забарвлення розрослося. Хліб викинули.


Журналісти звернулися до хлібовиробника продукту. На підприємстві навіть не розглядали варіанту, що на прилавки могла потрапити неякісна партія продукції. А щодо світлин, на яких зображено «дивний» хліб, заявили, що сфотографувати можна будь-що. Також було наголошено, що теремнівська якість не підлягає сумніву: «Я впевнена в якості нашого продукту», - констатувала маркетолог Подкаменна Марія.

Ще один інцидент трапився в Луцьку у 2014 році на День святого Миколая. У хлібі від марки «Теремно Хліб» знайшли сторонній предмет. Загалом на сайті ТРК «Аверс» йдеться:

«Не надто приємний сюрприз у День Святого Миколая підготували одній з луцьких родин. Під час вечері у хлібі люди виявили зовсім неїстівний елемент.

Як завжди голова сімейства Сергій Приходько приніс на обід ще теплий буханець хліба. Увечері господарі відрізали від нього черговий шматок, аж раптом побачили всередині якийсь дивний предмет.

Сюрприз шокував, апетит було зіпсовано, адже цим продуктом, не лише вечеряли, але й обідали. Радіють за одне - добре, що не давали їсти дитині.

Юлія Приходько, яка їла хліб з «сюрпризом» розповіла: «Подивилися - щось червоне, навіть не маємо здогадки, що це таке може бути… Після того ми більше не вечеряли... Купували на Грушевського в нас в дворі… Кіоск Теремно Хліб».

Аби дізнатися що та за яких обставин могло потрапити у хліб, журналісти зателефонували до фірми-виробника, на яку вказало подружжя Приходько. Керівництво від коментарів поки відмовилося. Вони погодилися зустрітися та забрати хліб із сюрпризом на експертизу. Втім, категорично заперечили, щоб передачу продукту фіксували на камеру.

Менеджер фірми-виробника Ніна Тарасенко зазначила: «Знімемо хоча б на відео, що ми його Вам передали. - А для чого нам це робити. Ми візьмемо цей хлібчик, якщо він наш, тоді вже людина буде зніматися на відео. Ну, а поки ще не доведено, що це хліб наш».

Віддавати неякісний, або ж навіть небезпечний для життя продукт без відеофіксації журналісти відмовилися, залишивши право за виробником надати коментарі й таки провести службове розслідування».


Після виходу цього сюжету в ефір хлібовиробник подав до суду на телекомпанію «Аверс». Щоправда всі суди підприємство програло.

Апеляційний суд вирішив: «В задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «Теремно Хліб» до Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» Відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс» про захист ділової репутації та стягнення збитків і моральної шкоди відмовити за безпідставністю».

Окрім того, наприкінці грудня минулого року лучанка Катерина Григола у буханці знову ж таки від «Теремно Хліб» виявила хробака. Представниця хлібопекарні Марія Подкаменна визнала, що хліб був виготовлений на їхньому підприємстві. За її словами, хробак міг потрапити у хліб під час чистки виробничого обладнання.


ЕКСПЕРИМЕНТ

Ми провели невеличкий експеримент, а саме спробували з'ясувати, що з хлібом відбуватиметься, якщо про нього «забути» на деякий час. До слова – зберігати хліб, залежно від його сорту, можна кілька діб.

Для початку експеременту було взято 4 види хліба: «Теремно Хліб», «Волиньторгхліб»; хліб, який випікає супермаркет «Салют» (Луцьк) та хліб, який випікає «Сільпо» (Луцьк). Всі зміни, які відбувалися з випічкою розмістили в Інтернеті.

Після того, як хліб полежав кілька днів, були перші ознаки цвілі. Через тиждень хліби зацвіли мальовничіше, а через два покрилися різнокольоровими мікроорганізмами. Реакція здавалося б звична – весь хліб цвіте, але на виробах була присутня рожева цвіль, що виявляється, може свідчити про зараження хліба картопляною хворобою. Упакований в папір хліб псувався повільніше, він просто черствів, адже дерев'яна ємкість чи папір вбирають із хліба вологу і він висихає.

Після того як світлини з поцвілим, завдяки логічним процесам, хлібом, опублікували в мережі Інтернет, стався справжній бунт. Щоправда, бучу підняв лише один із волинських хлібопекарів - «Теремно Хліб». Інші виробники претензій не мали.

Кожне підприємство, так би мовити, саме себе контролює

Ми вирішили звернутися до незалежних спеціалістів, які можуть перевірити хліб лабораторно. Оскільки відповідні дослідження дуже дорого коштують, то для прикладу взяли лише одну найпопулярнішу марку "Теремно Хліб". Зіграло роль у виборі і те, що цей хлібовиробник єдиний підняв "бунт на кораблі" через світлини поцвілого хліба.

Загалом є три інстанції, що мають обладнані лабораторії і можуть надати повну характеристику продукту за відповідними показниками, тобто проаналізувати: чи безпечний хліб для споживача. Це санстанція, ветеринарна служба та Волиньстандартметрологія.

Найперша установа, куди ми звернулися – це санстанція. Проте там нам дали відкоша, повідомивши, що вони таких аналізів не роблять, оскільки з них знято всі контролюючі функції. Коли ж ми попросили офіційно прокоментувати це на камеру, то нам відмовили, гримнувши перед носом дверима.

Наступна інстанція – це ДУ «Волинська державна регіональна лабораторія ветеринарної медицини». Менеджер з якості лабораторії, завідувач відділу метрології та сертифікації Руслана Поліщук зазначила, що вони в принципі можуть зробити подібні аналізи, але для цього їм необхідний акт відбору, який в свою чергу складається за присутності лікаря та власника підприємства, на якому виготовляють продукцію.

Простому споживачу перевірити якість хліба аж ніяк не виходить, якщо він звичайно не приведе з собою за руку вищевказаних осіб, а також оплатить чималу суму (близько двох тисяч гривень).

Цікавим є те, що виробник наразі отримав абсолютну волю – жодних перевірок, жодних служб зараз немає. Кожне підприємство саме себе контролює.

Руслана Поліщук розповіла:

"Лабораторія в нас є, ми робимо це, ми маємо нормативну і технічну документацію. Але ж, зрозумійте нас правильно, на підставі чого ми якийсь зразочок будемо брати? За процедурою нам потрібно надати зразок з супровідним документом. У нас відбирають зразки і надають зразки. Відбирання зразків відбувається в місцях виробництва, зберігання, транспортування та реалізації уповноваженим персоналом за обов’язкової присутності власника або його представника".

Спеціаліст запропонувала такий вихід з ситуації - вимагати в магазині сертифікат якості, проте як виявилося, найвживаніший у Луцьку хліб потрапляє на прилавки без нього. У супермаркеті Сільпо пояснили, що товаровиробник не видає такого документу і запропонували показати товарно-транспортну накладну.

Руслана Поліщук запевнила, що у їхній лабораторії інформація, з якою приходять споживачі, повністю конфіденційна. Щоправда сталася цікава випадковість, не минуло й години після візиту журналістів у ветеринарну службу, як до редакції інтернет-видання «ВолиньPost» зателефонувала маркетолог ПАТ «Теремно Хліб» Марія Подкаменна і запропонувала завітати на їхнє підприємство, а також взяти участь у лабораторному експерименті.

Журналісти з радістю прийняли запрошення. Проте, напередодні домовленого візиту, до нас знову зателефонувала маркетолог Марія і поставила вимогу: дати на вичитку їм матеріал і гарантувати, що стаття не буде опублікована в тому разі, якщо їм не сподобається. Інакше на підприємство журналістам нашого видання «зась».

Яке ж відомство сьогодні контролює якість харчових продуктів, та чи зможе пересічний лучанин без збирання купи документів та бюрократичної тяганини визначити чи безпечними є ці продукти, ми запитали у начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів Володимира Горішного.

"Є Постанова Кабінету Міністрів, якою визначено порядок відбору зразків продукції на лабораторні дослідження. Є перелік організацій, які мають право відбирати зразки продукції на лабораторні дослідження. Так, ми маємо право це робити, але на сьогоднішній день ми не маємо права проводити перевірки. Для того, щоб відібрати зразки продукції, ми обов'язково повинні написати акт перевірки, тому що акт відбору зразків не може існувати без акта перевірки. Тобто, ми повинні мати направлення на проведення перевірки, піти перевірити той господарюючий суб'єкт, написати акт перевірки і в тому числі відібрати продукцію. На сьогоднішній день ми не маємо права цього робити, тому що не дає дозвіл Кабінет Міністрів. Є закон, в якому зазначено, що до 1 липня будь-які перевірки проводяться тільки з дозволу Кабміну", - розповів він.

Отож, виходить замкнуте коло. Щоправда, ходіння по всіх службах області все-таки виявилися не марними. У лабораторії Волиньстандартметрології таки погодилися зробити лабораторне дослідження, хоча попередньо також посилалися на те, що у них забрали усі контролюючі функції.

Цікаво, що спеціалісти вже знали, хліб якого виробника їм доведеться перевіряти, і чи не з порогу заявили, що не за той продукт ми взялися, мовляв, хліб, а особливо той, що принесли ми, без сумніву якісний.

Отож, як бачимо, простому споживачеві дізнатися про якість вживаних продуктів майже не можливо, адже наші служби зараз не мають жодних контролюючих повноважень. Захистити свої права громадянин може лише через суд.

Журналісти інтернет-видання ВолиньPost ні в якому разі не мали на меті скомпроментувати волинських хлібопекарів. Завдання матеріалу показати реальну якість найважливішого продукту, який щодня споживають волиняни.

В наступному матеріалі на читачів чекає нова цікава інформація про хліб, а також деталі експертизи, які ми отримали.

Далі буде.

По кабінетах ходили Наталка ПОЛІЩУК, Оксана ДОЛЖКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: хліб
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 38
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заказуха, причому дуже непрофесійна...
Відповісти
Повна фігня, щодо якісного посвідчення, у мене самого продуктовий магазинчик і у кожній товаро-транспортній накладній затверджена якість товару відміткою.ПОДИВІТЬСЯ!
Відповісти
На проспекті Грушевського кіоска Теремно НЕМАЄ там є кіоск Кічкарівки!
Відповісти
Я в березні цього року в буханці круглого теремнівського хліба знайшла запекшого білого хробака. Після цього в нас появилась хлібопічка.
Відповісти
дякую, що перевіряєте те що ми їмо
Відповісти
чекаю на результати аналізів, звісно якщо Теремно не підкупив лабораторію
Відповісти
Завжди була прихильником теремнвського хліба, отож можу порівняти якість без лабораторії. останнім часом не купую їх продукції, бо свіжий куплений хліб довелося викинути - запах плісняви та ще чогось затхлого відбив охоту.
Відповісти
кращеб до ковбаси придерлися чим до хлеба там то е що пошукати
Відповісти
замовлена стаття
цікаво, кому потрібно паскудити репутацію теремнівського хлібзаводу.
Відповісти
Теремно Хліб-виробник якісної продукції.А якщо хтось хоче зробити ,дійсно,об"єктивний аналіз хлібопекарської продукції потрібно взяти зразки різних виробників.Як голосить істина-все пізнається в порівнянні.
Відповісти
До підприємця! У накладній, яка нам надана в Сільпо ніяких відміток про якість немає.Що до обвинувачень у "заказусі", юуде продовження матеріалу і все стане на свої місця
Відповісти
ото їдять хлібо-булучні вироби - а потім зайва вага..взагалі НЕ МОЖНА їсти свіжоспечений хліб - хляб треба їсти на другий день, коли він спікся і то - висівковий житній....Діткам ще так - можна булочку..коли не коли..в них більші затрати енергій - а краще вдома спекти....а жіночки ото булочки топчуть...а потім ходять з жирком на пляжах літом))) гггг
Відповісти
про заказуху можу сказати як безпосередній учасник конфлікту теремнохліба з волиньпостом. то не заказуха, то чиста ініціатива редакції.
Відповісти
На Грушевського кіоск Кічкарівки не працює більш як 1,5 року
Відповісти
ТОДІ ПРАЦЮВАВ.
Відповісти
Печать на відмітці про якість стоїть очі роззуйте!
Відповісти
Загалом іде транспортна накладна і окремий документ, який засвідчує якість.
Відповісти
Штамп про якість є. Відповідальний за якість - КОНТРОЛЕР №1. Хто він, цей невідомий контролер. І де сертифікат, як годиться?
Відповісти
А ВИ ЩО ФОТКУ ЙОГО ХОЧЕТЕ
Відповісти
Я в третьому класі такі "твори" писала, як ця стаття. Бред сивої кобили.
Відповісти
Міністерство транспорту України читаємо Наказ про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні де в пункті 11. Правила оформлення документів на перевезення є підпункт 11.1. де чітко вказано що основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна,
Також там пише що залежно від виду вантажу та його спеспецифічних властивостей до основних документів ДОДАЮТЬСЯ інші (ветеринарні, санітарні та
ЯКІСНІ СЕРТИФІКАТИ, свідоцтва, довідки, паспорти тощо), що визначається правилами перевезень зазначених вантажів.( Пункт 11.1 розділу 11 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінтрансу N 763 ( z0986-01 ) від 05.11.2001 )

Відповісти
"По кабінетах ходили Наталка ПОЛІЩУК, Оксана ДОЛЖКО" - як находитесь - сядьте на маршрутку №9 ,перед кінцевою у Ліпінах спершу вийдіть біля церкви - покайтесь перед Богом за свій глум над хлібом насущним, далі по маршруту пройдіть пішки 100м і поверніть направо на Теремнівську вулицю, 98. Аудиторія, яка там перебуває складе вам повноцінну компанію. Дівчата у вас явні психічні відхилення (напевно на фоні якогось комплексу неповноцінності чи чогось такого)!!! Доречі, з неофіційних джерел: ТЕРЕМНО ХЛІБ активно допомагає матеріально нашим військовим в АТО безпосередньо, через Спілку Афганців, через волонтерів.Вони часто беруть участь у благодійних заходах, а ще чув що це одне із декількох підприємств Луцька, які чимало через податки наповнюють місцевий бюджет.
Відповісти
їм в цьому здається ніхто не заважає, чи не так?
Відповісти
Шановна Іраааа, судячи з того як ви написали текст під ніком "ДОСИТЬ", ви не писали в третьому класі ТАКИХ матеріалів. Звідки так добре знаєте піший маршрут у психушку?
Відповісти
Найбільше розсмішив експеримент журналістів з хлібом :) Давайте подивимося, що буде, якщо покласти в пакет багато хліба і забути про нього.

Друзі, такий експеримент не несе ні інформації, ні новизни, ні навіть серйозності. Зробили матеріал з мильної бульбашки, хоча зізнаюся, весь прочитати сили не вистачило.
Відповісти
З того всього напрошується висновок:
1. Підприємство повинно запросити до себе редакцію і поділитися думками щодо експерименту. Ніхто не хоче когось скривдити, зіпсувати імідж, дівчата просто шукають пояснень: чому цвіте хліб, як треба його зберігати, термін зберігання, а також які хімічні домішки є чи можуть бути в хлібі. Ми всі знаємо, що ці домішки є, а от яка їх допустима норма - ми не знаємо. От на упаковках різних продуктів вони розписані, а на упаковках хліба - немає.
Так і упаковки хліба різні. Одні мають дірочки, щоб хліб дихав і пліснявів, інші продають їх у паперових (що найбільш екологічніше та гігієнічно), проте це совковий метод продавання хліба без уппаковки - повинно бути викорінено!
Може бути, що не підприємство винне в тому, що хліб зацвів. Це може статися через несанітарний склад магазину, через брудні руки продавців, які упаковують хліб у поліетилен! А ще додайте борошно з якого виготовляється той хліб.Хто зна як воно зберігається....
Підприємство повинно не конфліктувати, а зробити своє службове розслідування!
2. Щодо лабораторій.Невже у Луцьку немає приватних незалежних лабораторій? В інших містах - є. Дивно, що лаборанти, лікарі, медсестри, які не мають роботи у державних закладах досі не організували таку лабораторію! Ви б озолотилися!
А якщо по суті, то невже на санітарно-профілактичну тему теж є мораторій? Невже лабораторії не можуть сказати, що ховається під кольоровою пліснявою? Дивно....

Відповісти
Для початку дівчата повинні були хоча прочитати якусь літературу щоб не написати цей бред. Пліснява, це хвороба хліба при неправильному зберіганні,от і все.А щодо добавок то якщо вони є то повинні обов'язково повинні
вказуватись у маркуванні.А теремно немає сенсу брехати і щось скривати тому і обурюються.
Відповісти
Я з Вами дещо не згодна. Дівчата взяли до уваги скарги на продукцію. Потім, причому тут ТЕРЕММНО? Тут вказано, що на початок експерименту вони взяли різні марки та сорти хліба. От тільки одне підприємство обурюється. Я можу констатувати лише те, що обурення їх абсолютно не компроментує. А далеко навпаки. Хто обурюється, той переживає за свій імідж. Але керівництву я б радила все ж запросити редакцію до себе, а не перетворювати усе це у цирк вигляду замовного.
Інше питання - чому немає паперових упаковок на такому смачному хлібові? Там би і "Теремно" і інші могли б написати про усі домішки та маркували б все за європейськими стандартами.
Відповісти
ганьба що на Україні печуть хліб з якоюсь картопляною хворобою
Відповісти
Ганьба людям які так висловлюються
Відповісти
Користуючись тим,що первірки заборонені продають все неналежної якості, і в очі вам говорять що "ніхто вас не захистить, бо перевірок не буде, не положено". Так що ви помоліться, тобто виробники, бо глум над хлібом це ваш гріх.
Відповісти
ой комусь видно дуже завжає теремівський хліб!!! але такому брєду мало хто повірить і люди які постійно купували цей хліб . будуть і далі його купувати!!!!!
Відповісти
Як би на теремно було щось не гаразд вони б не запрошували дітей і звичайних людей на екскурсії,а при випічці хліба, будуть виникать всіляки непорозуміння тому, що на процесах стоять люди і вони можуть і помиляться, і щось недодивиться ми ніде від цього не дінемось.Таке життя ............
Відповісти
Люди, ви краще пареживайте, що хліб не цвіте!!! У моєї дитини алергія почалась минулого літа, бо в теремнівський довгий батон почали додавати якусь хімію-антиплісінь. До того їли і все нормально було. Давали саме довгий батон, бо за твердженням працівників хлібзаводу там найменше домішків.
Хочете знати чому цвіте хліб погляньте, як він в кіоску лежить на вітрині на сонці запакований і пріє.
Відповісти
цілком згідна
Відповісти
хліб крвбасні вироби це жах на україні--хто це контр.-відкати хабарі.не дивуйтесь -це крим.україна.
Відповісти
Останні статті
«Цілком таємно». Що можна знайти у волинському хлібі і як перевірити його якість
16 червень, 2015, 17:00