Чиї інтереси захищає влада?

Чиї інтереси захищає влада?
Питання освітлення власних помешкань, особливо новозбудованих чи тих, які перебувають на стадії будівництва, набуло у Ратнівському районі не просто проблемного характеру а наближається до катастрофічного. Справа в тому, що так звані території комплексної забудови населених пунктів чи окремих їх частин (кварталів, вулиць, тощо) за законом повинні забудовуватись після будівництва інженерних мереж (електричних мереж, комунікаційних тощо).

В даному випадку електричні мережі по новозбудованих вулицях повинні прокладатися в нашому районі Ратнівською філією ПАТ «Волиньобленерго».

Замовником може виступати як орган місцевого самоврядування, так і фізична особа-забудовник. Все ніби просто і зрозуміло. А проблема в тому, хто повинен фінансувати такі роботи. Електрифікація комплексної забудови в кожному окремому випадку може сягати до мільйона гривень! Зрозуміло, що забудовники на селі таких коштів не мають.

Ратнівіська філія ПАТ «Волиньобленерго» відмовляється будувати такі електромережі за власний кошт, мотивуючи це тим, що такі роботи повинні фінансувати забудовники. А люди у відчаї. Гнучи спину влітку на картоплі і моркві, щоб заробити якусь копійчину, для будівництва власного будинку, зимою «гаруючи» на сезонних роботах по зарубіжжю, «влізаючи» у кредити і позики, збудувавши своє власне житло, мусять жити в ньому з маленькими дітьми без світла. І це в 21 столітті!

Але керівництво Ратнівської філії ПАТ «Волиньобленерго» не поспішає громадянам-забудовникам йти назустріч. Добре розуміють, що є монополістами у цій галузі в районі.

Забудовникам більше нікуди звертатися. Щодо фінансування робіт по електрозабезпеченню територій комплексної забудови, то керівництво Ратнівської філії лукавить перед забудовниками. Хто має будувати такі лінії електромереж і за чий кошт чітко врегульовано постановою НКРЕ від 17.01.2013 року № 32.

Пунктом 1.2 визначено, що замовник - фізична особа або юридична особа, яка письмово повідомила електропередавальній організації про намір приєднатися до електромереж.

Пунктом 1.6 Правил чітко визначено приєднання до електромереж електроустановок замовника на території, що підлягає комплексній забудові здійснюється після виконання електропередавальною організацією, яка здійснює на цій території ліцензовану діяльність електрифікації території, що підлягає комплексній забудові згідно з планами забудови відповідної території.

Останнім абзацом цього пункту чітко прописано, що електрифікація території, що підлягає комплексній забудові здійснюється за рахунок складової тарифу на передачу електричної енергії, або за згодою суб’єкта, який виконує функцію замовника електрифікації, за рахунок поворотної фінансової допомоги.

На сьогодні порядок фінансування таких робіт за рахунок фінансової поворотної допомоги замовника не розроблений. Тобто, на практиці неможливий. А тому всі роботи по електрифікації території, що підлягає комплексній забудові, зобов’язані виконувати електропередавальна організація за власний кошт.

А «бормотіння» керівництва Ратнівської філії ПАТ «Волиньобленерго» про те, що нам не виділяють на такі роботи кошти, є абсолютно безпідставними і цинічним з огляду на те, що «Волиньобленерго» є приватною структурою, яка зобов'язана виконувати вимоги законодавства.

Громадяни не будуть і не зобов’язані спонсорувати різних Фірташів, Льовочкіних, чи Ахметових з власної кишені. На захист громадян повинна і зобов’язана стати держава. Але звернення ратнівчан на особистому прийомі до губернатора Волині пана Гунчика, який проводив виїзний прийом громадян у Ратному, напевне залишив без уваги. Бо його особиста вказівка керівництву Ратнівської філії ПАТ «Волиньобленерго» в найкоротший термін забезпечити освітленням помешкання заявників досі не виконано, хоча головним пріоритетом у діяльності пана Гунчика, згідно з Конституцією України і Закону України «Про місцеві державні адміністрації», є обов’язком захищати законні права і інтереси громадян. Але, як бачимо, поки що він, напевно, захищає інтереси власників компанії а не громадян.

Як довго буде так тривати?

Володимир Ярмошук
Депутат Ратнівської районної ради фракція ВО «Батьківщина».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Чиї інтереси захищає влада?
24 березень, 2016, 16:50