Депутатська компанія: в які парламентські групи впливу входять волиняни

Депутатська компанія: в які парламентські групи впливу входять волиняни
Хоча офіційно депутати Верховної Ради поділені на фракції та групи, за 2 роки роботи український парламент поділився і на неформальні групи впливу, об'єднані навколо певних політичних лідерів чи фінансових інтересів. Іноді вони збігаються з офіційним формуваннями, іноді - ні.

ВолиньPost проаналізував, до яких офіційних та неофіційних об'єднань входять народні депутати, що представляють Волинь: Ігор Лапін, Ігор Гузь, Юрій Савчук, Ірина Констанкевич, Степан Івахів та Сергія Мартиняк.

Група "Самооборони": Ігор Лапін

Хоча фракція "Народного фронту" у Верховній Раді може зовні здатися відносно монолітною, насправді вона стала однією із тих, що встигла поділити на різні групи за інтересами: ідеологічними, політичними чи фінансовими.

Одна із них об'єднаналася навколо спікера Верховної Ради Андрія Парубія, який свого часу стояв біля витоків "Самооборони Майдану". До неї увійшли колишні представники самообронівських структур та учасники Майдану, зокрема Андрій Левус, Сергій Висоцький, Микола Величкович, Михайло Бондар та інші, загалом до 15 депутатів. Входить сюди і представник мажоритарного округу №22 Ігор Лапін.

Однією із акцій, де синхронно проявилася роль цих нардепів, стало блокування складів сигарет компанії "Мегаполіс-Україна", яка, за їх словами, пов'язана із російським бізнесом та є монополістом на ринку України. 12 січня 2016 року у Києві, Львові, Луцьку, Рівному, Ковелі та Тернополі відбувалися ці блокування. Безпосередніми учасниками акції стали Андрій Левус, Сергій Висоцький та Ігор Лапін.

Оскільки "Народний фронт" наразі має вкрай неоднозначну репутацію серед виборців, одним із можливих варіантів продовження політичної діяльності для групи самообронівців у Раді може стати рух "Вільні люди". Проте на Волині цей рух координує не Лапін, а Павло Данильчук - офіційний лідер осередку "Громадського руху "Народний контроль".

Наразі Лапін бере участь у конкурсі на посаду очільника Державного бюро розслідувань. Якщо для депутата конкурс буде успішним, він працюватиме вже в новій ролі із новими групами впливу. Якщо ж ні, Ігор Лапін може продовжити політичну кар'єру, але вже з іншим статусом.



Об'єднання мажоритарників-"фронтовиків": Ігор Гузь

Ще одна із груп у складі "Народного фронту" на початку 2016 року утворилася на основі мажоритарників, які вирішили спільно відстоювати інтереси округів перед урядом. Цікаво, що створена вона була саме із ініціативи мажоритарника від волинського округу №19 Ігоря Гузя та включає 15 із 18 нардепів - мажоритарників фракції. Такий "сепаратистський" крок викликав незадоволення Арсенія Яценюка, проте конфлікт вдалося вгамувати.

Загалом Гузь демонструє відносно незалежну позицію у складі фракції, про що відкрито говорить волинським ЗМІ:

"Тобто немає якихось моментів, коли вас сварять за окрему позицію?

Ну скажу так: чим далі, тим в мене цих позицій більше. Але треба віддати належне: в нас в політичній команді є плюралізм думок і всі бачать мої позиції, бачення, розуміють, що це не ситуативно. І я цього не боюся. Тому що де я не був, в яких політичних силах та обставинах, перш за все я висловлюю свою політичну позицію. Хоча часом я, як людина командна, мушу підтримувати позицію, навіть якщо не згідний", - розповів Гузь у інтерв'ю Волинському Агентству Розслідувань.

Попри недотримання загальної лінії фракції, Гузь став одним із постійних спікерів "Народного фронту" на телебаченні, де іноді був єдиним гостем ток-шоу, який захищав політичний курс Арсенія Яценюка.

Наразі ж участь у телеефірах для Гузя стала простішою, адже тепер об'єкти для критики Петро Порошенко і Володимир Гройсман - представники "Солідарності". Також однією із причин його міцних позицій у "Народному фронті" опоненти Гузя називають наближеність до "сірого кардинала" фракції Миколи Мартиненка, хоча сам нардеп цю інформацію не коментує.

Також Гузь співпрацює з головою Волинської облради та одним із лідерів "УКРОПу" Ігорем Палицею. "Ми об'єднуємо наші сили із головою облради Ігорем Палицею... Можна до ранку говорити, де Палиця взяв гроші, які він інвестував в область. Але діти, які бігають на відремонтованому стадіоні в Нововолинську, не задають таких питань. Ми знаємо відповіді на ці питання, (де він взяв гроші, - ред.) ми всі тут дорослі люди", - заявив Гузь під час свого звіту 25 жовтня.

Не приховує нардеп і амбіцій щодо створення власного громадського-політичного руху націоналістичного спрямування. "Ми про це спілкуємося – щодо створення громадсько-політичного об’єднання на центральному рівні. Тому що, незважаючи на якісь моменти, виходить маса людей, моїх колег, побратимів, з якими я перетинався по “Національному Альянсу”, по інших структурах. Вони готові приєднатися і працювати спільно. Вони живуть не на Волині. Я думаю, що з вересня наша команда почне роботу в цьому напрямку. Я маю такі амбіції, я маю такі нормальні, адекватні завдатки. Плюс моя команда. Ми таку роботу почнемо побачимо, які вона буде мати вирази. Можливо, до зими, до Нового року ми будемо це оформляти юридично чи організаційно на центральному рівні", - розповів він у інтерв'ю ВАР.


Група Ігоря Коломойського: Юрій Савчук та Ірина Констанкевич

Окрім групи "Відродження" в 22 штики, яку координує Віталій Хомутиннік, у Ігоря Коломойського залишилися вплив на нардепів із інших фракцій, що потрапили в раду восени 2014-го. Зокрема за списками "Народного фронту" тоді у Раді опинилися Юрій Савчук, наближений до Ігоря Палиці.

Нині його можна побачити разом із Палицею під час візитів у різні куточки Волині, зокрема у Володимир-Волинський та Нововолинськ 10 вересня 2016-го та запливу через Велике Згоранське озеро 7 жовтня.

У Верховній Раді Савчука не можна назвати активним нардепом. За нинішню каденцію він був відсутній 149 разів, а присутній 85, тобто на 36% засідань.
Після запливу 7 жовтня. Юрій Савчук - крайній зліва. Фото видання Таблоїд Волині
Після запливу 7 жовтня. Юрій Савчук - крайній зліва. Фото видання Таблоїд Волині

Ірина Констанкевич потрапила у Раду в результаті виборів 17 липня 2016-го в окрузі №23 після смерті Ігоря Єремеєва. Вона досить довго була заступницею голови правління фонду Ігоря Палиці "Новий Луцьк", балотувалася від його команди у Луцьку міську раду та у Верховну Раду в 2014-у та у Волинську обласну раду у 2015-у.

Нині Констанкевич займається у ВРУ питаннями освіти, децентралізації та починає прийом виборців у окрузі й виступи на ток-шоу. Наразі вона - позафракційна, проте балотувалася у Раду від "УКРОП", тому очевидно, що в принципових голосуваннях може відстоювати позицію керівників цієї партії та лідера групи "Приват" Ігоря Коломойського.


"Воля народу": Сергій Мартиняк та Степан Івахів

Мажоритарники від округів №20 Серій Мартиняк та №21 Степан Івахів - фактично єдині, щодо кого офіційна позиція в Раді відповідає неофіційній. Від початку каденції вони входять у до групи, яку раніше очолював Ігор Єремеєв, а нині - Ярослав Москаленко.

Наразі ні Мартиняк, ні Івахів не зосереджені на класичній політичній діяльності, тобто не відвідують ток-шоу, не проводять великої кількості виступів у ВРУ чи поза нею. Натомість вони зосереджені на підтримці програм фінансування соціальних проектів у округах від своїх фондів. Для Івахіва це "Патріот Волині", у Мартиняка - "Європейський вектор". Також Сергій Мартиняк зберігає контроль на групою "Пан Курчак", а Степан Івахів фактично залишається одним із лідерів групи "Континіум".

Згідно із рейтингом "Forbes. Україна" Степан Івахів увійшов до 100 найбагатших українців під 51-м номером із статками 93 мільйони доларів. До слова, фактичні статки Ігоря Палиці журналісти оцінили у 43 мільйони доларів.

Мартиняк у рейтинги не потрапив, проте нещодавно оприлюднили дані з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування про те, що він позичив у нардепа із "Волі народу" Михайла Поплавського 11,6 мільйона гривень, а також у компанії "Агідель" - 4,9 мільйона гривень.

Зважаючи на зосередження нардепів на благодійності та координації власного бізнесу, наразі немає впевненості у тому, що вони особисто і надалі балотуватимуться у Верховну Раду. Проте замість Івахіва та Мартиняка туди можуть спробувати потрапити їх помічники чи соратники.

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Група одна - Мародери України, яких проклинає уся Україна. Цікаво спостерігати як Гузь повзе до укропів.
Відповісти
Останні статті
Депутатська компанія: в які парламентські групи впливу входять волиняни
31 жовтень, 2016, 09:00